Jag har läst…

Sill Bokomslag Sill
Naturläror
Holger Teschke
Naturvetenskag, zoologi, fiskar
ersatz
2018
120

Sillen - havets silver - såldes på medeltiden mot guld och päls, på den grundades hela förmögenheter som gick till spillo när sillen uteblev. När beståndet hotades på grund av det moderna industrifisket fann "fiskens konung" nya vägar att överleva. Endast en individualist som är klok nog att samlas i svärmar kunde lyckas med en sådan världshistorisk triumf.
Holger Teschke berättar om sillens rika natur- och kulturhistoria och följer dess äventyrliga spå genom århundradena. För oss som oftast möter sillen på burk visar han hur elegant och listig den lilla svärmfisken i själva verket är.

Utdrag sid. 65
"Kurt Jagow rapporterar om medeltida apotek som förskrev sillever med honung mot tandvärk, sillhjärtan mot magsår och pulvriserade sillgälar mot epilepsi. Conrad Gesner rekommenderade torkade simblåsor som medel mot urinstämma. Rom i linolja skulle vara bra mot hemorrojder. Mot orm- och hundbett anbefalldes att dela en sill på längden och lägga insidan på såret så att det täcks helt."

Jag gillar verkligen denna serie Naturläror. Små behändiga illustrerade böcker med ett koncist ämnesområde, massor av rolig kuriosa och kalla fakta.
"Blek som en sillmjölke" och "Bättre skratta än att stekas som en sill" har jag inte hört talas om...

Inte heller var jag bekant med Bertolt Brechts pjäs "Herr Puntila och hans dräng Matti" där ett berömt tal under en middag låter som följer: "Välkommen sill, du sovel för fattigman! Du som ger mättnad vid alla dagens tider och svider som salt i tarmarna. Från havet är du kommen, jord skall du varda....etc.

Boken avslutas dessutom med spännande sillrecept, t.ex Bismarcksill, rollmops och sillpudding!

Förut har jag läst om vargen, härnäst väljer jag att läsa en bok om kråkor!

0

5 Comments:

 1. Oj, du det där lät spännande! Men vilken tur att man inte lider av epilepsi! Eller tandvärk…eller alla de där sjukdomarna!! Sån häringa böcker gillas :D
  Kram på’re

 2. Vilken intressant bok. Tänk vad de använde mot sjukdomar förr. Påminner mej om en klok gumma som mamma anlitade när jag växte upp. Hon kunde hjälpa till med mycket.
  Nu sover jag en stund till.

 3. Kommer ihåg när jag i barndomen/ungdomen var ute och ryckte strömming från en eka (synd jag inte har bilder till på söndag!). Dom gick till runt midsommar. Sillen blir väl till strömming lite längre norröver va?
  :-)

 4. En bok jag inte alls kände till eller hört talas om. Men den verkar både rolig och intressant. Läste för ett tag sedan “Ålevangeliet” av Patrik Svensson och där är det ålar det handlar om.
  Kram

 5. har lärt mig tycka om sill i Sverige, vi göteborgare gillar fisk.

Kommentera