Fem en fredag

Fem en fredag # 17 Kunskap

Av
den
30 april 2021

# 17 Kunskap

Vad är något du håller på att lära dig?

Mer om livet, sådär generellt, personlig utveckling genom att försöka bli mindre impulsiv och tålmodigare…Det lär fortsätta resten av livet..
Mer specifikt finns det så mycket jag försöker lära mig mer om, just nu är det mycket klimat-tema på agendan.

I vilket ämne vill du förkovra dig mer?

ekologi, botanik, bland mycket annat.. Jag har svårt att grotta ner mig i ett ämne, jag har alltid plockat lite här och lite där, som ur en godispåse, jag vill kunna lite om mycket

Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli?

Jag ville bli upptäcktsresande, hitta okända stammar i mörkaste Afrika, dock helst inte kannibaler! När jag blev aningen mer realist ville jag bli reseguide eller journalist.

Hur får du din kunskap?

Allra mest ur böcker men även dokumentärfilmer, tänkte se denna ikväll, låter väldigt spännande och intressant!

Vad skulle du behöva bli bättre på?

Historiska årtal! Jag läser mycket historiska romaner men är urkass på att kunna tidsbestämma när något hände i historien, jag lägger liksom inte årtal på minnet. Det skäms jag faktiskt över..

Flera fredagstema-bloggare hittar du som vanligt hos Elisa

Med en valborgsbrasa från 2012 när jag bodde i Björsjö och från min trädgård kunde se den fina majbrasan på andra sidan ån önskar jag alla

en trevlig Valborgshelg / Glada Vappen!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  30 april 2021

  Det är inte lite du vill kunna eller förkovra dig i.
  Men så är du också med på det mesta inom det mesta.
  Ha en fortsatt trevlig Valborg!

 2. Svara

  Anna-Lena

  30 april 2021

  Nä, snöa in på ett område är jag dålig på. Det är lite här och lite där, som man snappar upp. Utifrån intresse. Årtal behöver man inte kunna, bara på ett ungefär. Är utdålig på namn… men tycker inte är så viktigt heller. Vill däremot gärna lära namn på en art av blomma eller fågel.Det är roligare att kunna.
  Kram på dej!

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  30 april 2021

  det finns mycket att jobba på livet igenom. och så mycket intressant att lära sig. jag tror på idén om det livslånga lärandet

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  30 april 2021

  Iloista Vappua, kul att kunna plocka ur kunskapens godispåsar.

 5. Svara

  Kina Hellquist

  30 april 2021

  Det är mycket man skulle vilja lära sig. För min del tar jag det lugnt nu (tror jag ?) Vill plocka godis ur påsen nu för tiden! Visst var det intressant med Maya-riket! Kram!

 6. Svara

  Minton

  30 april 2021

  Numera har jag inte så mycket jag vill göra.
  Ha en fin valborg.
  Kramar från oss

 7. Svara

  Bokdamen

  30 april 2021

  Tycker en lär sig saker hela tiden. Blir jag nyfiken så tar jag reda på mer, sen är det mycket förkovran i jobbet och det är kul. Ha en skön helg!

 8. Svara

  LillaSyster

  30 april 2021

  Perfekt utsikt över majbrasan utan att behöva frysa. Trevlig Valborgskväll

 9. Svara

  Mirjam Halvarsson

  30 april 2021

  Jag undrar vad som är bäst/roligast…att vara bra på ett område (specialisera sig) eller veta lite om mycket?? En fråga lika svår att svara på som vem kom först, hönan eller ägget 🙂 Du har ju mycket kunskap om det mesta tycker jag…
  Kram på’re Paula, ha det gott <3

 10. Svara

  Ditte

  30 april 2021

  Kände igen mig i några av dina svar. Men visst lär man sig hela livet och på olika sätt. Tränar på det här med att öka på tålamodet och det går upp och ner. Tror jag satsade så mycket tålamod i jobbet som speciallärare under många år och även i lärarjobbet. Så nu tränar jag på att få det tillbaka.
  Årtal är jag ganska bra på att komma ihåg men egentligen spelar de ju inte så stor roll. Vet man ungefär på 100 år så är ju det helt ok. Och det är ju bara siffror. Händelserna är ju viktigare.
  Jättefin bild över majbrasan. Kommer inte att se någon annan i år.
  Kram och trevlig kväll.

 11. Svara

  bpz3

  30 april 2021

  Du är såååå mycket mera vetgirig, allmänbildad och intresserad av “svåra” ämnen än vad jag är. Det syns ju bland annat på mångfalden av genrer när du recenserar böcker. Önskade jag var lika ambitiös än du, men det är jag inte. Är dock absolut inte ledsen för det. Med åren lär man sig ju sina gränser;-)

  PS. Riktigt bra bilder och fin majbrasa! DS.

 12. Svara

  ElisabetR

  30 april 2021

  Jag försöker lära mej att bli bättre på att ta hand om mej själv. Alla andra har alltid kommit i första hand förr, men nu försöker jag bättra mej.
  Det finns så mycket intressant att ta del av, allt du räknat upp och mer därtill. Senaste tiden till o med politik som inte varit på tapeten så mycket förr. Både inom och utom landet. Det här med hur jordar utarmas och skogar huggs ner runt om i världen, är också en stor grej kanske större än klimatproblemet.
  Kallskänka lät roligt en period i tonåren eller arkitekt. Guldsmed/urmakare fanns med på ett hörn. Är nöjd med vad de blev.
  Försöker suga åt mej överallt ifrån. Gillar att se andra sidor av problem, fakta och annorlunda tänk.
  Historiska årtal har jag gett upp. Kommer bara ihåg några.
  Hyvää vappua, de timmarna som är kvar. Imorgon ska vi fira en 17-åring, ute.

 13. Svara

  Anki

  1 maj 2021

  Du har en stor och mångsidig kunskap om mycket … och en stor nyfikenhet – och den är nog så viktig när man vill lära sig mera i vilket ämne som helst.
  Årtal är jättesvårt och att hålla reda på olika regenter är ännu värre … men vet du … jag ville också bli upptäcktsresande när jag var barn 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  1 maj 2021

  Nog finns det mycket man skulle vilja kunna mer om men jag är som du och vill kunna lite om många ämnen. Då är man inte helt borta när det pratas om diverse ting och vill man lära sig mer om något speciellt kan man fråga eller googla. Erfarenheter genom livet lär man sig mycket av och det är nog många kunskaper man får genom livet som man inte ens tänker på att man har. Historia och årtal har jag aldrig varit intresserad av och det skyller jag till viss del på tråkiga historielärare.
  Kram

 15. Svara

  Ama de casa

  1 maj 2021

  Åh! Nu blev jag lite nostalgisk. Vi besökte Wamena på Irian Jaya (indonesiska delen av Nya Guinea) och fick då träffa urbefolkningen som enligt uppgift tidigare hade varit kannibaler:

  https://amacasa.wordpress.com/2010/05/13/lite-scary/

  Mayapyramiden på bilden ser ut som Tikal i Guatemala. Dit gjorde vi en utfärd tidigt en morgon 1998 för att se den fantastiska soluppgången. Tyvärr var det molnigt… Men det var en fantastisk plats i alla fall.

  Så tack för nostalgitrippen! Kul att läsa dina svar också 🙂

  Ha en fin start på sköna maj!

 16. Svara

  Mormor

  1 maj 2021

  Det fanns en tid då uttrycket “livslångt lärande” användes stup i kvarten, åh så jag avskydde det! Det lät så förpliktande, nånting man helt enkelt måste ägna sig åt. Men det var ju inte så som det skulle tolkas. Visst är det roligt att lära sig (mer) om saker och ting. Böcker är också min främsta kunskapskälla, även dokumentärfilmer. Ju äldre man blir, desto mer uppskattar man faktabetonade, välskrivna böcker. Biografiåldern har jag också kommit in i, man lär sig mycket av dem också. Själv är jag ju hopplöst insnöad på svenska språket, språkriktighet och skillnader mellan finlandssvenska och sverigesvenska, där finns hur mycket som helst att lära sig.

  Vad jag skulle vilja bli bättre på? Definitivt handarbete. Kan inte sy, kan inte virka, har glömt hur man stickar hälen på en socka. Men jag lyckades i alla fall lära min vänsterhänta dotterdotter grunderna i stickning, mirakulöst nog.

  Må väl

 17. Svara

  Susjos

  1 maj 2021

  Oj, så många spännande svar i din blogg, och vilka spännande yrken du tänkte på!
  Hoppas du har haft en skön inledning på maj månad!
  Kram

 18. Svara

  Karoleen

  2 maj 2021

  Gillar också dokumentärer, det är mitt stora lyckopiller och som alltid gör mig glad. Spännande med upptäcktsresande, det hade ju varit något! Som en livs levande dokumentär ?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 47
 • 172
 • 1 654 294
 • 5 125
 • 66 098
Sök här