Fem-en-fredag # 32 Struktur

# 32 Struktur

Vilket område i ditt liv är mest organiserat?

Tveklöst mina böcker eller rättare sagt mitt läsande!
Jag kollar dagligen efter nya böcker på bibliotekets hemsida, jag läser recensioner i olika medier, jag noterar vilka böcker jag vill läsa, vilka jag har läst, och betygsätter dem.
Jag har ett manuellt register och ett register på boktipset.se dit jag fört över hela bokregistret men som tyvärr krånglat nu i sommar så sidan inte fungerar.
Då blev jag nöjd över att inte ha kastat bort mina gamla registerkort kan jag säga, annars kanske alla data gått förlorade! Hemska tanke!

(jag säger som bloggkompisen BP, fotona har inget med temat att göra, det är kramdjur som en husägare hänger vid sin gärdesgård längs vägen. Många är barnen som med föräldrar går förbi och beundrar dem!)

Vilket område i ditt liv behöver mer struktur?

Ja det är väl alla andra områden då!
Jag är en slarva, jag kan visserligen skriva listor på saker som behöver göras, men sen lyckas jag förtränga dem i alla fall. Jag skyller på att jag under hela arbetslivet led av att stiga upp på morgonen och för att jag inte kunde nattsudda, så nu tar jag igen allt med råge! Eftersom jag numera bor bara med min hund så behöver ingen reta sig på min oreda…

Har allting sin egen plats i ditt hem?

Jag strävar efter det vid varje flytt jag gör….
Min dotter är en fena på att ordna och organisera och hon hjälpte mig mycket vid senaste flytten bara för ett par månader sedan.
I helgen var hon här och då hon skulle hämta sina sängkläder i klädgarderoben hörde jag en suck…”Mamma, du behöver röja upp här i förrådet!” Oväntat? Nej verkligen inte…

Vad om något bland dina rutiner ändras nu till hösten?

Mina/våra dagliga promenader kommer att gå mer i skogsterräng än på asfalt i jakt på svamp…
PRO kommer att anordna aktiviteter i höst, och jag har planer på att delta till en del för att lära känna lite bybor.

Hur ser du till att skapa struktur i vardagen?

Genom att skriva lappar och listor som jag sedan glömmer bort att läsa…
Sedan jag flyttade har jag hållit fast vid att bädda och diska varje dag, till och med det slarvade jag med förut om jag hittade på något mer intressant att ägna mig åt…
Som ni förstår är jag ett rätt hopplöst fall.
Men, till mitt försvar kan sägas att jag är ytterst plikttrogen, har jag lovat någon något så håller jag mitt löfte till varje pris.
Men det kanske inte just var det dagens frågeställning handlade om…

Flera som deltar i temat hittar du hos Elisa

Trevlig helg

6

26 Comments:

 1. men bädda behöver en inte! det är bara bra om sängkläderna får luftas lite. jo de där korta men kärnfulla att-göra- listorna som jag ibland gör i almanackan brukar fungera. det är så trevligt att kunna pricka av. när jag var ung var jag näst intill pedant, men jag kan säga att det har gått över

  • Jag håller med, man känner sådan tillfredsställelse när man får stryka nånting från listan. Tyvärr är det så att jag för över samma saker till nästa lista alltför ofta…

 2. böcker är roligt att ha ordning på, både nya och gamla, skriver inga listor, gillar minnesträning.

 3. Skulle jag bädda har jag en jätte sur hund så det vågar jag inte. Har blivit bättre på att diska men är det uteväder får det va.
  Gör listor på vissa saker och det fungerar. Böcker har jag sten koll på.
  Kram Anki o Minton

  • Då är vi lite lika, jag fick liksom en nytändning med disk och plock o bäddning efter flytten, få se hur länge det håller i sig. Kram från pörtet och nospuss till Minton

 4. Det är alltid så roligt och inspirerande att läsa sina svar på dessa frågor. Vad gäller de härliga djuren som är uppsatta här längs gärdsgården . Förstår att både små och stora tittar på dem och uppskattar att de sitter här.
  Struktur är ju ett ganska vitt begrepp. För egen del är jag tämligen strukturerad i det mesta. Men också flexibel och det brukar fungera.
  Sedan är ju det här med vad som struktur olika för olika personer och hur man tolkar ordet. Och himla tur är ju det.
  Kram!

 5. Bra att använda biblioteks hemsida. Jag gör listor men följer dem inte alltid. Lite struktur kan vara bra men lagom är bäst. Härliga bilder!

 6. Det som skrivs med papper och penna, det finns kvar =) smart av dig att ha viktiga saker sparat på “gammaldags vis” Bädda gör jag varje dag, diskbänken måste vara ren då jag går och lägger mig….hatar att komma ner till ett kök i kaos. Jag gillar ju ordning och reda överlag. Jag hoppas att du och Daniel hittar mycket svamp under hösten. Ha en bra kväll!

 7. Hahaha! Vi är otroligt lika trots att vi är så olika – eller tvärtom då;-)
  Att du gör läslistor – ja, det hade aldrig fallit mig in, men så läser jag ju inte ens hälften så många böcker som du. Du läser ju i stort sett alla genren, vilket jag inte gör.

  Att göra listor har jag slutat med för många år sedan, då jag alltid glömde dom hemma, å då är det ju rätt meningslöst…

  Diska gör jag alltid åtminstone en gång/dag. Bädda sängen däremot gör jag aldrig. Vill ju inte ha kvalsterpartaj i min säng. Men har man “bara” en etta så är man ju så illa tvungen (nästan alltså) att bädda sängen om man inte har en avskild sovalkov.

  • Tja, jag läser ju inte deckare och krim överhuvudtaget och det är ju det dom flesta gillar. Dottern slukar deckare och inga andra böcker, du är väl lite likadan? Jag skulle tröttna, jag vill ha variation, oavsett vad det gäller. Säkert därför jag varit gift så många gånger, hahahahaha

 8. Jag vill gärna ha handlingslistor men kan också gå affärsrundan och minnesplocka. Nu när jag börjat handla själv igen. Ehandel betyder lista.
  Jag är också flexibel emellanåt, absolut.
  Ha det så himla gott!

 9. Här har du en slarva till, listor vet jag inte vad det är, men blev imponerad av ditt bokregister!
  Ha en fin helg!
  Kram

 10. Alltid lika spännande att läsa dina svar. Var tvungen att kolla lite på boktipset.se som jag aldrig hört om. Själv använder jag Goodreads för att lista, recensera och betygsätta min läsning. Slår mig nu att du frågade om Pär Lagerkvist och Dvärgen för länge sedan och jag glömde nog svara. Dvärgen är bra men personligen tycker jag att hans senare Ahasverus död m.fl. är helt suveräna.
  För övrigt har jag lätt att känna igen mig i dina svar, här har du t.ex. en till som led svårt av alla tidiga jobbmornar och kan ta igen det nu :)

  • Läste lite om Ahasverus död, den verkar inte helt enkel o tillgänglig. Jag brukar ha lite problem med böcker med religiösa förtecken. Men det kunde ju vara en utmaning. Boktipset.se tror jag har upphört att existera. Tror deras dator är för svag för att klara all ny data som matas in, på slutet var det långa svarstider. Men det retar mig att jag gjorde ett jättejobb med att läsa in alla mina lästa böcker ända från början av 70-talet där, med betyg och allt…
   Ha en fin augustivecka, lite ostadigt, men regnet behövs o svampen växer

 11. Bra att tänka till lite. Nu som pensionär och lite handikappad har jag lärt mej att allt inte behöver vara så ordnat. Seniliteten drabbar en också så jag glömmer en del saker, förr var jag organiserad i det mesta både hemma och jobbet. Saker har sina givna platser iaf, jag vill kunna hitta utan att tända lyset.
  Påminnelse på mobilen är bra tycker jag, så slipper man oroa sig för att glömma.
  Mornar har varit min fasa också. Som syrra fixade jag mej jobb så jag jobbade mest em och kvällar, det var perfekt att börja efter lunch.
  Blomman var svår. Överblommad Hortensia kanske, du får berätta.
  Önskar dej en trevlig helg.

  • Jag går numera många steg extra pga glömska, är glad att mitt residens är så litet…annars hann jag väl inte med så mycket annat än leta…Mitt problem är att jag förlägger mobilen! Har hänt att jag bett dottern ringa mig så jag har kunnat lokalisera signalen… Berättar inga blomnamn för någon, de jag lär mig glömmer jag oftast. Snart finns bara överblommade blomster kvar…

 12. Alltid kul att läsa Paulas blogg. Jag är mer eller mindre en
  friflytande individ, i synnerhet efter barnen blev vuxna. Är ganska slarvig; bäddar inte, men med diskmaskin är det lätt att “gömma” disken. Städning – YUCK! Enda listor jag gör, är då jag ska handla mat. Det gillar jag. Läste mycket i mina yngre dagar, helst reseskildringar och biografier. Deckare gav jag opp tidigt, för jag förstod inte slutet, även när det blivit förklarat. Logik är inte min starka sida. – Nu när jag nått en viss ålder, gör jag vad jag vill,
  när jag vill. Känns helt naturligt!

  (just nu 32C och åskan går)

  • Hej Ruth, friflytande individ, så härligt, det vill jag också vara, kanske jag till och med är det! Vi är likadana med deckare, jag har så svårt om det är ett virrvarr av karaktärer och man ska räkna ut vem som är mördaren. Jag är som du, med ålderns rätt! Tack för den trevliga kommentaren! Ha det gott

 13. Jag bäddar också varje morgon (om inte sängkläderna ska tvättas – jag lägger tillbaks samma när dom torkat så slipper jag dra lakanen ;-) ). Det är väl den strukturen jag har i mitt liv nuförtiden :-)

  Vilka fina staketdekorationer! Kul grej :-D

  Ha en fortsatt fin helg!

 14. Så lika vi ändå är ändå!
  Jag kan säga att trots att det många gånger är jobbigt och har varit jobbigt att ha mina diagnoser för att man inte alltid passar in i samhället är jag ändå så glad över dom. Utan dom hade jag inte fått den stöttning med struktur som jag behöver.

  Även på jobbet är det strukturerat med veckoschema (som jag till största del utformat) för att ha samma rutiner hela veckan och sen andra veckan efter, vi är två som jobbar och ibland blir det tjafs t.ex. vid kassan som båda gillar, båda vill vara där, men tack vare schemat så är det uppstyrt så vi står där en stund var, min arbetskompis var inte jätteglad, men stödassistenterna har också haft nytta av det och hänvisat till schemat! På så sätt får vi göra både roliga och mindre roliga sysslor.

  Jag glömde ofta att göra det som stod på listorna förr, men ju mer jag tagit mig tid (och fått pushning av stödassistenterna) så har jag lärt mig använda dessa och det har gjort att även kaoset i skallen har minskat

  Ha en skön helg!//Michaela

 15. Anna-Lena Larsson

  Vacker fröställning.
  Vilken struktur du har på böckerna! För egen del har jag inte mycket struktur på något. Utom på jobbdagen då, där är det välplanerat!
  Ha det gott!

 16. Jag blir alldeles hänförd av alla fina gosedjur som finns längs gärdsgården. En liten del av mig tycker synd om dem som måste sitta fast där och inte få vara i något barns varma famn. Men det är inte så ovanligt att jag får känslor för döda ting :D Kul idé är det i alla fall och säkert till glädje för många, inte bara barn.
  Struktur är något man har mer eller mindre av i olika skedan av livet. Som mamma till tre små barn och med en man och hundar krävdes det mycket struktur och det var jag bra på. Nu, när det bara är jag själv är jag bara så strukturerad som jag känner att jag vill vara för att må bra. Det är ganska skönt att kunna rätta sig efter bara mina egna önskningar och förmågor :D
  Kram

  • Jag har lite olika teorier om gosedjuren. Antingen har de som äger fastigheten fått lust att lägga ut några, och sen har det blivit en grej av det hela, eller, så kanske barnfamiljer som går där på gångvägen vid sjön först hängt upp ett djur som något barn kanske tappat på vägen, och sen har det fortsatt…bara spekulationer, men kul är att djuren byts ut ibland. Jag håller med dig om att vissa perioder kräver mycket struktur och jag tror att det är just det jag inombords nu protesterar mot genom att liksom släppa allt! Sista arbetsåren som egenföretagare med långa dagar sju dar i veckan blev på tok för tungt och det innefattade ju allt från planering av matsedel, bokföring, annonsering, matlagning servering disk och städ. Önskar att vi haft ett startkapital som gjort att vi kunnat anställa någon mer för det var ju så himla roligt. Men nu har vi det bra, eller hur? Kram

 17. Mirjam Halvarsson

  Gosedjurens päls har ju också struktur….en tanke som slog mig just nu :)
  Jag blir stressad om mitt liv inte har nån form av struktur, allt måste ha sin givna plats (det har blivit extra viktigt med åldern), listor till höger och vänster men andra kanske inte alls skulle säga att jag är strukturerad!
  Kram på’re fina Paula!

  • Jag blir stressad av att jag har dålig struktur, absolut, vilket innebär att jag måste planera långt i förväg när jag ska iväg på något. Läser tidtabeller och noterar när jag ska åka, när jag ska åka hem,. vad jag ska handla i stan, Saija brukar le i mjugg när hon ser alla lösa lappar jag bär på. Man kan faktiskt skriva en massa i mobilen, men jag gillar fortfarande inte att plita ner någon text på de pyttesmå tangenterna. Så mycket lättare med penna och papper. Nu var det längesen jag hade veckomatsedel, något jag vet att du är duktig på. Kanske kan jag få struktur på det när vi går in i höstmånaderna och man börjar längta efter soppor och grytor igen.
   Kram från pörtet

 18. Pingback: Fem en fredag v. 33: Livsviktigt - elisamatilda.se

Kommentera