Fem en fredag

Fem-en-fredag # 47 Inflation

Av
den
18 november 2022

# 46 Inflation

Vad har det blivit för mycket av hemma?

Jag tycker ju inte att jag har för mycket av nånting, jag flyttar såpass ofta att det blir naturliga rensningar vid varje flytt. Frågade på skoj dottern och hon svarade

Svamp! På bild dagens skörd, förmodligen årets sista två (stora) gula kantareller…Men visst, jag har ett lager av torkad svamp, det är en rikedom..

Vad skulle du gott kunna göra av med?

Några fula tavlor! Jag har flera gamla tavlor från mitt barndomshem som inte hängt på väggarna på massor av år. Helt enkelt för att jag inte tycker om dem. Men affektionsvärde har de, och jag låter nog min dotter avgöra deras öde när jag inte finns längre…dock ska hon kanske kolla så inte någon av dem är värda några slantar…

Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?

Jag gillar gardiner, retrogardiner handlar jag oftast på loppis eller Tradera. Det innebär att det inte är några dyra inköp men de tenderar att bli några varje år varav kanske inte alla visar sig passa så bra till övrig inredning..

Vad har du lagt mest pengar på i år?

Som de flesta så tycker jag maten tar för stor del av pensionen, några stora inköp har jag inte gjort. Närmast behöver jag ett par nya vinterstövlar, dubbade sådana, och de kostar skjortan, nej jag menar kängan!

Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?

Kaffet är hutlöst dyrt, ägg, frukt och bröd har stigit mycket i pris, jag snålar så mycket det går för att sen unna mig något extra gott ibland.

Som alltid hittar du alla som deltar hos Elisa, du kan också vara med!

En snöig helg lär vänta i hela landet, jag hör inte så många fler än jag själv jubla!

Med ett vintrigt foto från januari månad önskar jag dig som tittar in en skön helg!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  18 november 2022

  Att hitta kantareller nu måste väl ändå vara synnerligen ovanligt??? Men….ni har ju knappt haft ens nån höst i år! Jag hoppas verkligen att du får den vinter du vill ha, kram på’re

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 november 2022

  gardinen du visar på bilden är snygg och passar till soffan, jag har flyttat 25 gånger, men inte de senaste trettio åren… rensning är kanske inte min starkaste gren, men försöker låta bli att skaffa så mycket nytt. Köper gärna bra matvaror billigt med kort datum.

 3. Svara

  Minton

  18 november 2022

  Tycker gardinen på bild är så fin och passar perfekt till soffan. Jag är för duktig på att rensa så ibland ångrar jag mig. Allt har blivit dyrt så det gäller att kolla priser. Köper ofta sådant med kort datum och stoppar i frysen.
  Kramar från oss

 4. Svara

  BP

  18 november 2022

  Nej, du är nog ensam om att jubla över den utlovade snön. Vi fick lite vitt igår kväll, men i morse var snön borta tack och lov.
  Det där hörnet med den tvåsitsiga soffan och panelgardinen är hur mysigt som helst. Ovanligt och snyggt – tycker jag då.
  Torkad svamp kan man aldrig ha för mycket av. Det är verkligen rikedom. Håller helt med dig:-)
  Som jag skrev i mitt inlägg så känns det som affärerna har höjt priset på precis allting. Det passade på medan de ändå höll på med några prisändringar som förorsakades av Ukraina/Kina. Tycker det är urdåligt faktiskt.

 5. Svara

  Bokdamen

  18 november 2022

  Svamp nu? Hm låter ovanligt? Gardinerna är snygga! Maten är dyr men en måste ju äta så det får gå. Här har bara snöflingor kommit som smält i luften, men var mysigt när de kom. Ha en skön helg!

 6. Svara

  Anna-Lena

  18 november 2022

  Jag har en enda gång plockat gula kantareller den 1:a Advent. Då bodde jag i Falun och hösten hade varit mild och regnig.
  Jag tycker att gardinerna är jättesnygga och den där hörnan är så mysig.
  Vi är många som gillar snö, det vet jag. Men tyvärr är det de andra som ogillar snön som hörs mest. Jag blir så less på allt “gnäll”.

 7. Svara

  Ditte

  18 november 2022

  Alltid trevligt att läsa dina svar, inte minst med bilderna till- Men ibland känns frågorna för mig lite “udda”.
  Kul med retrogardiner du tittar efter men visst är det så att de kanske ibland inte passar när de väl kommer på plats. Bilden här med soffan och gardinerna ser väldigt trivsamt ut.
  Kan tänka mig att det hos dig inte finns så många butiker att de kan konkurrera med priserna. Maken här har bra koll och vi har Lidel, Hemköp, Coop och några olika Icabutiker inom en radie av 1 km så han ser var kaffet och annat vi köper är billigast. Såg i veckan när jag var i Alby hur mycket billigare allt var där än i butikerna här. Inte minst frukt och grönt. Men annat också- Butikerna skor sig och skyller på kriget i Ukraina och annat men inte kommer vare sig fil, ostar eller bregott därifrån.
  Såg att tomaterna i Alby kostade 19 kr/kg och på ICA kostade liknande 60 kr/kg. Lurt!
  Matbröd bakar maken så det köper vi sällan men i övrigt köper vi det vi behöver och tycker om. Men visst tittar vi efter extrapriser.
  Kram

 8. Svara

  Ditte

  18 november 2022

  PS vI är ju än så länge två och det gör ju också en stor skillnad när det kommer till att dela på utgifterna.
  Kram

 9. Svara

  Klimakteriehäxan

  18 november 2022

  Bilden på din soffa och fönstret med gardinen – SÅ SNYGGT!
  Tavlor kan bli ett problem, faktiskt, men gillar man dem inte ska det nog bort. Njut av kantarellerna, en rikedom!

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  19 november 2022

  jättefin gardin! den kunde jag mycket väl fallit för själv även om jag vanligtvis inte är någon gardinfantast. snö är bäst på bild. har har varit svinkallt ett par dagar och jag fryser även inomhus för vi har dragit ner på värmen. på söndag ska jag ge mig ut och leta trattkantareller tänkte jag. måtte de inte dolts av snö

 11. Svara

  Violen

  19 november 2022

  Häftig gardin, den är en glädjespridare! Tavlor ja, det har jag också alltför många av. Inte på väggarna men i förrådet och där får de väl stå min livstid ut. Har beslutsångest, en del tavlor är ärvda men inte i min smak.
  Vilken kantarellskatt du har!
  Trevlig helg!

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  19 november 2022

  Svamp kan man inte ha för mycket av 😀 Bra till allt möjligt och dessutom väldigt gott. Jag har också ett lager med torkad svamp och ibland kommer jag på att de finns där och då kan det bli stor åtgång under en kort period.
  Tavlor är svåra att göra sig av med. Tänk om man ångrar sig och hittar den perfekta platsen när man inte har en fin tavla kvar. Det är nog lika bra att din dotter får ta hand om den delen när det blir så dags. Likadant med gardiner. Rätt som det är ändrar du på något i inredningen och då passar de som kanske ligger undangömda.
  Du vet att jag också jublar över snö men här dröjer den några dagar till. Men frost har vi 😀
  Kram

 13. Svara

  Lottens Bokblogg

  19 november 2022

  Åh – torkad svamp, det önskade jag att jag hade! De där retrogardinerna gillade jag. Vi har inte så mycket retro, men jag tycker det är snyggt där jag ser det. I synnerhet om det är köpt second hand 🙂

 14. Svara

  Kraka

  19 november 2022

  Kan man få för mycket av gula kantareller?

 15. Svara

  Kina

  20 november 2022

  Oj vad gott med kantisar. Det kan man aldrig få för mycket av! Gardiner köper jag alltid på second Hand-butiker också. Varför ska man ge tio gånger så mycket i en tygaffär, när man kan få tag på sådana som ser helt oanvända ut mycket billigare? Viss mat måste man ju bara ha, men visst blir det dyrare för oss som är ensamstående. När det gäller vinter och snö så är kanske den värsta tiden nu, innan man vant sig med kylan. Men jag gillar när det är vitt på marken och på hösten svarta grenar! Det blir så otroligt mycket ljusare! Ha det gott i pörtet och kram till dig!

 16. Svara

  Karoleen

  21 november 2022

  Kan du inte kolla med dottern redan nu om tavlorna`? Visst de har affektionsvärde men om de inte sitter uppe så kan man ju kanske lika gärna ha ett foto på dem. Eller? Jag vet inte, jag är likadan, men behöver bli bättre på att rensa och då tänker jag så… Är det något som jag inte vill ha framme eller kommer vilja använda så har de bara “dyr hyra”…. 😉
  Med svamp i skåpen är man alltid RIK =) Ha en fin dag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 197
 • 363
 • 1 626 591
 • 5 069
 • 65 363
Sök här