Fem en fredag

Fem-en-fredag # 33 Vanesaker

Av
den
16 augusti 2019

Tema: vanesaker

Vilket snacks har du svårt att äta i lagom mängd?

Jag är såå glupsk, tuggar i mig vad som helst som kan kallas snacks på nolltid! Popcorn äter jag hela påsen, morötter tuggar jag i mig tills öronen växer, chips är jag inte så förtjust i, men, jag har dessvärre hittat en favorit, nämligen

Vilken verbal (o)vana vill du bli av med?

Jag vet faktiskt inte, jag svär inte särskilt ofta, så jag rådfrågade min dotter, och hon sa att när jag är grinig så pratar jag mer muminspråk, alltså finlandssvenska!
Det kan nog stämma, man går ju tillbaka till rötterna när man är förargad och kanske besviken…
På tal om Mumin, klicka här om du vill testa vilken muminkaraktär du är.

Passande nog blev jag Lilla My, hon ser inte så värst glad ut!

Vad finns längre inte i ditt liv efter lite ansträngning?

Det krävdes mer än lite jobb, men efter drygt 40 års kedjerökande blev jag rökfri för snart nio år sedan, ett av mitt livs största bedrifter!

Vilket ställe går du till för att du alltid har gjort det?

Det var svårare, jag har flyttat så ofta i mitt liv så jag har knappt en fast punkt någonstans.
Men det jag kallar mitt pörte, dvs. stället där jag känner mig hemma, det kan geografiskt ligga var som helst, men där trivs jag!

Vad är något du hoppas fortsätter för alltid?

Livet på jorden, att vi lyckas vända skutan och ta hand om vår planet till gagn för alla kommande generationer. Vi lyckas om vi gör det tillsammans!

Flera svar på veckans kluriga frågor hittar du hos Elisa

Häng på du också!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  16 augusti 2019

  jag är mer egoistisk med mina önskningar.

 2. Svara

  miatankar

  17 augusti 2019

  Vad klokt andra svarar, tänker jag. Jag har ett betydligt egotrippade svar 🙂

 3. Svara

  Mormor

  17 augusti 2019

  Nejmen, våjnej, inte får du se din finlandssvenska som en verbal ovana! Prata på du bara, antingen du är grinig eller inte.
  Din blogg är allmänbildande: jag slog upp det engelska ordet “caterpillar” och fann att det betyder “larv”. Intressant, när man tänker på den maskin som lilla larven har gett sitt namn åt.
  Vi tågar vidare.

 4. Svara

  BrittMarie

  17 augusti 2019

  Ha, ha. Jag är visst Snusmumriken, vilket min gubbe tyckte var kul eftersom han alltid säger att jag är så snusförnuftig 🙂
  Kram

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  17 augusti 2019

  Du kan vara stolt över din finlandssvenska och gärna framhäva den ofta och mycket. Jättemysigt att höra 🙂 Det var svårt att välja alternativ eftersom jag är ombytlig och gillar de flesta av dem. Jag tog helt enkelt och turades om mellan de mer tveksamma valen och slutsumman blev snusmumrik 😀 Andra får avgöra om det stämmer men jag tycker att jag känner igen mig ganska väl i det 😉
  Kram

 6. Svara

  bpz3

  17 augusti 2019

  Här blev jag aningen överraska. Ja, inte att du blev Lilla My i testet (jag blev konstigt nog Muminmama, hur det nu gick till), men att du inte svär. Trodde alla finlandssvenskar har en tendens att svära. Här fick jag min “fördom” inte bekräftad;-)
  Strong av dig att sluta röka efter 40 år. Den viljestyrka har jag tyvärr inte…

 7. Svara

  "LillaSyster"

  18 augusti 2019

  Jag var en Snusmumrik=) De där chipsen såg ju spännande ut. Troligen lika bra att jag inte testar dem =) Bra gjort att bryta vanan med att röka. Ha en bra söndag! Kram

 8. Svara

  Ama de casa

  18 augusti 2019

  Jag gluffar i mig det mesta med god (alltför god!) aptit. Men inte morötter. Där är jag ståndaktig 😀

  Svär gör jag ytterst sällan, men ibland är det verkligen befogat och då kan det osa svavel även om mig. Min svärmor svor aldrig (undrar varför det heter svärmor även för såna som aldrig svär?) men när hon blev riktigt arg eller upprörd så sa hon “Käre Frans!”. Då brukade jag säga till henne “Nu svor du igen!” 😀 Kraftuttryck kan vara så olika. Min kusin brukar klämma i med ett “Järnspikar” och en annan kompis säger ofta “Jämrarns” 🙂

  Ha en fin söndag!

 9. Svara

  Mia Ahlstrand

  18 augusti 2019

  Ja vår jord behöver vi verkligen ta hand om! Jag är kräsen både när det gäller mat och godis men det jag gillar kan jag äta alldeles för mycket av. Som tex glass, mörk choklad eller lakrits. De där chipsen har jag inte provat men de ser goda ut.
  Kul att finlandssvenskan kommer fram när du blir arg. Jag blir inte arg lika ofta längre. Har lärt mig att det är ingen idé att lägga energi på sånt man inte kan påverka.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 349
 • 450
 • 1 638 516
 • 5 097
 • 65 701
Sök här