Fem en fredag

Fem-en-fredag # 34 Skifte

Av
den
27 augusti 2021

# 34 Skifte

När senast gjorde du nåt drastiskt med ditt yttre?

Det närmaste jag kommer något drastiskt är när jag klippte håret kort för fyra månader sedan. Gjorde en putsning förra veckan hos en annan frissa o den är jag inte nöjd med..Hon lyckades inte få till någon frisyr alls….(fråga mig inte vad jag viftar om med hela kroppen utanför Sundborns kyrka, Carina tog fotot när vi var där och tittade..)

Har du bytt till varmare garderob än?

Faktum är att jag idag hämtade upp en sopsäck full med höst/vinterkläder från källaren! Det har varit blåsigt, regnigt och kallt och gässen har gått på sjön!

När ändras säsongen till höst?

När fåren inte längre betar i hagen och Carl Larsson-gården har stängt

Vad ser du fram emot med en ny säsong?

Det är extra spännande när man flyttat som jag gjorde i somras och för första gången kan följa naturens alla skiftningar i nya omgivningen. Visst ser fotot jag knäppte idag lite höstlikt ut? Och sen kommer vintern som jag längtar efter och våren som jag inte tidigare upplevt i Sundborn

Vad är något du nyligen ändrat åsikt om?

Att jag redan har all svamp jag behöver och inte behöver plocka mer!
Klart att jag ska plocka, jag får motion, frisk luft och njuta av vackra omgivningar!

Flera som deltar i temautmaningen hittar du hos Elisa

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  27 augusti 2021

  vädret har blivit lite kallare, inte höst än

 2. Svara

  LillaSyster

  27 augusti 2021

  Mmmm de båda sista bilderna andas lite höst, men än är det sensommar. Jag vägrar långbyxor ett tag till. Regnjacka har jag däremot tagit fram. Att vara nöjd med sin frisör är viktigt, hoppas att det finns någon mer att gå till på nya orten. Trevlig helg!

 3. Svara

  Robert W

  27 augusti 2021

  Det kan nog bli många härliga rätter med all den svampen.

 4. Svara

  Sognafaret

  27 augusti 2021

  Når soppen popper opp i skauen da er det høst!

 5. Svara

  ElisabetR

  27 augusti 2021

  Klippte håret kort igen, igår. Vi klipper varann gubben och jag, eller rättare sagt kör med trimmern. Det blir faktiskt bra, mitt hår är så bra och tjockt. Lite långt för dej till förra frissan :(.
  Tagit fram långärmat och lite jeans. Fått 30 mm regn sen igår, blåser men inte inte så kallt, 17 idag på dan. Vattnet vräkt ner stundvis från östsidan.
  Det här gråvädret kan väll kallas höst. Men min höst är klarblå himmel, lite kyligt krisp i luften och strålande sol. Definitivt är det när svalorna farit och hemma pippingarna kommer och kikar efter frön. Hittade några förvuxna gurkor som gömt sig, skar upp dom och la dom till fåglarna, dom har faktiskt pillat ur fröna, det var kul.
  Alltid spännande med ny vintersäsong. Hur mycket snö blir det?
  Ändra åsikt, vad är det? Inte förän jag blir överbevisad ;-D.
  Önskar en go helg.

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   Helgen har varit och farit och sommaren är åter här! Så känns det i alla fall…Jag tror inte det kan komma för mycket snö, men ofta är det på tok för lite…hoppas sparken ska få glida i vinter.

 6. Svara

  bpz3

  28 augusti 2021

  Ja alltså din frisyr som du har i profilbilden är så himla fräck och cool. Men den du visar upp med “armvisaren” är kanske påverkad av vinden. Synd att du inte är nöjd med din nya frissa. Jag vet precis vad du menar. Det tar minst tre-fyra klippningar för att “uppfostra” en frisör.

  Att ha höst- och vinterkläder i en sopsäck … oooops! Tänkte du ge bort plaggen till Erikshjälpen eller…. Där är vi olika. Har aldrig sorterat bort kläder efter årstid. Kläderna hänger så fint i klädkamrarna och är inte ett dugg sorterade… Ooops igen alltså.

  Härliga bilder som illustrerar dina svar perfekt. Men jag är aningen förvånad/chockad att du inte ska plocka svamp. Du och Anki är ju mina “idoler” när det gäller svampar, så… Men visst hittade du några godingar på gräsmattan hos din väninna häromdagen;-)

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   Vinterkläderna i sopsäck kommer sig av att de hamnade i källaren vid flytten,. De behövdes inte helt enkelt, och min garderob är minimal, den är totalt överfull bara av sommarkläderna. Så nu gäller att veta vad jag ska plocka bort redan nu för att få plats med annat…vinterkläderna tar ju dubelt så mycket plats. Du har nog helt andra förutsättningar, betänk att jag bor i en etta…
   Inte kan jag låta bli svampen, så fort jag går ut börjar ögonen leta…

 7. Svara

  Susjos

  28 augusti 2021

  Härlig bild på dej vid kyrkan! Så Carl Larsson gården stänger på vintern? Aha!
  Va svamp du hittar, jag hade bara vågat plocka kantarellen!
  Visst vill jag ha ett foto på mina morföräldrars grav ,det vore ju fantastiskt!!!
  Mailar dej!
  Varm Kram
  PS. Tack för fina ord på min blogg!

 8. Svara

  Scylla

  28 augusti 2021

  Oj, har du flyttat till Sundborn?! Där ser man. Jag vill också ha får, helst egna, men åtminstone betande i närheten.

 9. Svara

  Anna-Lena Larsson

  28 augusti 2021

  Svampförrådet har gått lätt att fylla på detta år.
  Har sagt: Nu går det vara slutplockat…
  Visst ser bilden höstig ut. Känns som det blir tidig höst i år.
  Hoppas dock på en ljummen september. Och en brittsommar…
  Vill helst inte ta på jeansen än…men det har jag gjort. De får komma på idag också.
  Men shorts och trekvartsbyxor finns kvar i garderoben ett tag till. Ha det fint!
  Kram!

 10. Svara

  Mirjam Halvarsson

  28 augusti 2021

  Frissan ja, det börjar bli dags här också och jag blev inte heller nöjd senast, det såg ut som jag stått i sidvind hela livet!
  Här känns det som brittsommar nu, efter flera dagars “kyla”och regn med täckjacka på vid hundpromenaderna, så är det nu kallt på nätterna men sommarvärme på dagarna.
  Ha det så fint i helgen, kram på’re Paula!

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   Att det ska vara så svårt att bli nöjd hos frissan, kan ju inte gärna åka till Lesjöfors där jag klippte mig innan flytten, 16 mil enkel resa! Men de frisörerna som ligger mitt i city i Falun är inte alls mitt stuk,den ena salongen flashigare än den andra, ofta kombinerat med skönhetssalonger. Tror inte jag skulle vilja sitta där till allmän beskådan, snacka om kusinen från landet, haha! Sommar här också, sista rycket trorjag. Hunden och jag flåsade ikapp idag…Kramen

 11. Svara

  Ama de casa

  28 augusti 2021

  Jag funderar på att låta Anders gå lös med saxen i mitt hår idag, eller om jag ska vänta ett tag till… Alla dessa beslut! Jobbigt ju.

  Här lär det dröja innan det kommer fram några varmare kläder. Just precis nu är det redan 26 grader ute.

  Ha en härlig lördag!

 12. Svara

  Kristina Fredlund

  28 augusti 2021

  Så klart att du ska gå i skogen och plocka svamp. Jag har ju turen att ha köpare på mina, men jag hade nog plockat annars också, men kanske inte så mycket.
  Trist att du inte var nöjd med frissan, hoppas du hittar en bättre nästa gång.
  Jag har som sagt en valpköpare som har salong i Falun Zarris. Hon har sina frallor med i salongen om dagarna
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   Kollade upp salongen, exklusiv var bara förnamnet, är nog inget för kusinen från landet…Kram

 13. Svara

  Minton

  28 augusti 2021

  Inte kul när man skall leta ny frissa. Har hafr samma i 16 år och behöver inte förklara utan hon vet hurr det ska va.
  Har inte börjat med varmare jacka men kraftigare skor för regnet.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   Oj, du var verkligen en trogen kund! Jag har ju flyttat rätt ofta och då har även frissan blivit utbytt. Nu finns många att välja på men det är inte lätt att välja rätt, känns som ett lotteri. Avklädning igen senaste dagarna, men nu finns i alla fall varmare kläder i lägenheten klara att användas när det blir kallare.
   Kramen

 14. Svara

  Ditte

  28 augusti 2021

  Det är alltid så roligt att läsa dina svar till frågorna och se de fina bilderna till. Blir då så “levande”. Tycker annars att det är ganska trist med frågor och svar men du får verkligen till det.
  Har inte plockat undan sommarkläderna ännu men antar det är dags om ett par dagar. För mig får sommaren vara augusti ut. Men lite kyligt kan det ju bli.
  kram

 15. Svara

  llhertz

  29 augusti 2021

  Riktigt härligt att följa dina svar via bilderna! Får lite dåligt samvete när du talar om frissan, min man hänger ner på ryggen nu och jag börjar vänja mig. Du har ju rätt i det att extra spännande följa tidens gång på ny plats. Din plats tycks dessutom vacker.
  Och så till svampen. Kul att läsa om de italienska kylbilarna! Jag förstår verkligen det där med att inte plocka mer svamp. Det här är ju förrädiskt, jag tycks kunna håva in hur mycket svamp som helst bakom knuten här men vad ska jag göra med den. Smörstekta kantareller är jag van att äta till allt, och då menar jag allt. Men Karljohan…jaja jag googlar och lär mig väl omsider 🙂

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2021

   KarlJohan är den godaste o mångsidigaste svampen och dessutom tar den minst plats när den är torkad. Har du kallar i dina skogar, plocka några, tillaga dem i en sås eller stuvning för att testa smaken.
   Recept kan du googla på i massor! Om du blivit så långhårig är det ju enkelt, sätt upp i svans och den kan bli hur lång som helst! Numera tycker jag att långt hår får mig att se ännu äldre ut medan en kort frisyr ger ett piggare intryck. Sen är det lättare att tvätta håret när det är kort och man har problem med att lyfta armarna över brösthöjd…inte lätt att bli gammal som du hör!

 16. Svara

  Kina Hellquist

  29 augusti 2021

  Jag tror att du visar vartåt det bär! Eller var man kan hitta alla svampar! För övrigt så tycker jag inte det är något fel på frisyren. Trivs du på ditt nya ställe? Jag är just nu i en invänjningsperiod, men jag tror det blir bra! Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   31 augusti 2021

   Tackar som frågar, jag trivs jätte-jättebra. Jag hade som huvudsyfte att komma nära familjen, kunna hälsa på dem på ett enkelt vis. Och det infriades ju, så allt annat har kommit på köpet. En underbart vacker o idyllisk plats att bo på, grannar som är hjälpsamma och trevliga, Men nu har ju jag bara upplevt den vackra årstiden här, vänta bara när höststormen ylar över åkrarna och det är mörkt och blött…då kanske det blir annat ljud i skällan. Hoppas du fixar en snabb invänjning och känner att du gjort ett bra val!

 17. Svara

  Ninni

  30 augusti 2021

  Nu har jag försökt logga in och kommentera både från telefon och från “plattan” men det är helt omöjligt. Vad less jag blir. Men nu är datorn igång iaf.
  Din flaxande arm är en inbjudan till mig att få se er fina kyrka och den otroligt fina kyrkogården med vy över vattnet.
  Mina vinterkläder ligger/hänger i garderoberna för i källarn finns ingen plats för dem. Än har jag inte behövt något varmare än min munkjacka. Idag har det nästan varit sommarvärme. Jag njöt i mitt paradis, altanen. Det var så tyst förutom ett par gräsklippare som brummade på olika platser.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   31 augusti 2021

   Heeej, förstår att du njutit på altanen de här varma dagarna! Jag har fått glädje av persiennerna, de har åkt ner för nu står solen lägre och det blir som en bastu här inne annars. Förvaringsutrymme är nog det som är sämst med i lilla pörtet, knappt att sommarkläderna får plats och sen ska alla bylsiga jackor och thermobyxor stuvas in någonstans! Men det hoppas jag får anstå,. Plockat mer svamp i gräsmattan?
   Kram

 18. Svara

  ibod11 - Ingrid

  30 augusti 2021

  Jag tycker att du passar väldigt bra i din lite kortare frisyr men jag kan inte avgöra om det blev annorlunda vid senaste klippningen. Superfin bild på dig oavsett varför du viftar 😀
  Höstkänslan är här också även om de senaste dagarna har bjudit på sol och nästan 20 grader. Men jag ser fram emot alla nya årstider och jag förstår att du tycker att det är spännande att se hur din nya hemort ska förändras. Klart du ska plocka svamp när du hittar den. Både gott och nyttigt och ger dig bra träning 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   31 augusti 2021

   När jag inte varit i skogen på några dar får jag abstinens! I helgen hann jag inte för annat stod på agendan och idag har det varit tvättdag och annat pyssel. Att kunna cykla hade varit optimalt här, man hade tagit sig till skogsmarker på nolltid. Men nu är det som det är och så länge benen bär så traskar jag på! Dina tassemarker är ju så fina året om! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 144
 • 497
 • 1 652 566
 • 5 119
 • 66 012
Sök här