Bloggen Livets glädjeämnen!

Hemresa med besök i Svabensverk

Av
den
26 augusti 2021

Sista kvällen i Alfta och kyrkan lyser upp så fint.

När vi åkt en bit fick jag be Carina ställa sig på bromsen!
För självklart måste jag bli förevigad vid finnskogsmuseet i Skräddrabo under “mina tvenne flaggor”!
Vi brydde oss inte om att betala inträde för att komma in på själva museet, jag har bott i finnskogen i så många år så jag känner till det mesta som visas.
Men, Carina var sugen på glass och jag passade på att ta en liten bensträckare längs en stig medan hon åt upp glassen

Nej, det här är inte glassen, det här är en KarlJohan-svamp som jag hittade längs stigen!
Vilken himla tur man kan ha, och svampen den är numera enligt Carina förtärd i en god svampsås!

Vi gjorde senare ett längre stopp i Svabensverk, en by som numera hyser 37 fast boende.

Annat var det efter att Anton Svab kom ridande hit från Falun år 1799.
Han letade efter en lämplig plats att anlägga ett järnbruk. Skrönan säger att han somnade, och i drömmen talade bergsfrun till honom att det var precis här järnbruket skulle stå!

Mer om historien om Svabenverk kan du läsa här

Här kunde man verkligen känna historiens vingar bland ruinerna.

Och jag flängde som vanligt runt med kameran!

Vattentillgång är viktig för ett järnbruk

Sen gjorde Carina mig uppmärksam på vem som dolde sig nedanför forsen, en stackars blöt och halvt drunknad fiskare minsann….

Men det var inte allt som dolde sig här ute, en konstutställning i naturens famn hittade vi också.
Sedan 2013 ordnar man en konstutställning där både bybor och etablerade konstnärer deltar.

Utställningen är förlagd till Kolhusudden där man följer en slinga

Vi nöjde oss med att gå knappt halva sträckan

Temat i sommar var Det gränslösa Svaben

Inte kan jag påstå att jag lyckades tolka konstverken särskilt bra

Men det var absolut en njutbar stund i det vackra vädret!

Då har jag kommit till sista versen på denna trevliga Hälsinge-resa.

Som om det inte räckte med all gästfrihet så fick jag även ett fint minne i form av en bricka med en hälsingegård som motiv!

Ser fram emot nästa sommar när vi planerar att träffas igen och utforska mer av vackra Hälsingland

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Susjos

  27 augusti 2021

  Åh…tack för att du fick med kyrkan i Alfta på ett foto, där ligger alltså min mormor och morfar begravda, och troligen några fler släktingar, vet att en moster flyttade upp till Alfta igen med sin man , efter att ha bott nästan hela sitt vuxna liv i Stockholm.
  Vilken härlig bild på dej mellan de fina flaggorna!
  Å brickan, wow så läcker!
  Ha det fint!
  Kram

 2. Svara

  bpz3

  27 augusti 2021

  Brickan är ju hur fin som helst. Vilket minne! Å visst har du haft superroligt i Hälsingland. Helt suveräna bilder. Konstverken kan man diskutera… men det med björkflätningarna(?) gillade jag skarpt. Resten – nja. Smaken är ju som baken, men himla kul med en konstutställning i en ort som jag upp till några dagar sedan inte ens visste att den fanns;-)

  PS. Är helnöjd med dina selfies som din kompis tog. Så det är ju inga “riktiga” selfies, men ändå;-)

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   Vet du vad som dolde sig bakom björkflätningarna, jo, det var en lite lucka/dörr som man öppnade o inuti låg en gästbok…Inte hade jag heller hört talas om Svabensverk än mindre anade jag att han som grundade orten hette Svab!

 3. Svara

  Ninni

  27 augusti 2021

  Du är ju helt otroligt bra på att fånga omgivningen i bild! Och påläst är du också så här får jag lära mig lite nytt om “Svaben” som jag inte visste.
  Det slår mig, när jag läst dina bloggar om de här dagarna, att vi hann med en hel del på bara några få dagar. Och roligt och trevligt var det så nästa sommar får vi utforska lite andra saker i Hälsingland. Jag längtar redan. Tack för att du ville komma till mig och dela det här med mig.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   Tack min fina vän, man lär sig snabbt via Google….Visst hann vi med massor, det slog mig också. Ändå hann vi sitta långa frukostar vid köksbordet och kvällar i tv-soffan….Och vi har massor kvar att se och uppleva, både hos dig och här i Dalarna! Kanske kan vi göra en kombo med en liten övernattning längs vägen….
   Kram

 4. Svara

  Anna-Lena Larsson

  27 augusti 2021

  Så fina bilder. Även din väninna tycks vara en bra fotograf.
  Trodde att det var en extra stor chokladglass! Lurad!
  Skulle gärna gå konstslingan… kul när det händer något, även om det är svårtolkat.
  Tack för att vi fick följa med på resan! Kram !

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   När jag tog fotot hade jag inte en tanke på att man skulle kunna förväxla svampen med en glass, men när jag läste in det på datorn såg jag att den nästan liknade en glasstrut!

 5. Svara

  Mirjam Halvarsson

  27 augusti 2021

  Tack Paula, för att vi fått följa med på din resa. Jag ser fram emot nästa års tripp med förväntan <3 Kram på're

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   Ja tänk så mycket man hinner på några dagar, och det var liksom alldeles lagom! Jag vill/behöver tid att smälta upplevelser, skulle aldrig kunna flänga land och rike runt för jämnan, i alla fall inte numera…Kramen

 6. Svara

  Kicki

  27 augusti 2021

  Vilken mysig resa du gjort!
  Kram

 7. Svara

  Ama de casa

  27 augusti 2021

  Vilken härlig promenad och trevligt med en konstutställning i skogen! Även om man inte fattar riktigt vad man ser så är det ju alltid trevligt att få nånting att klura över.
  Brickan var ju hur fin som helst!

  Underbara bilder igen – tur du är flitig med kameran 🙂

 8. Svara

  Ditte

  27 augusti 2021

  Härliga upplevelser! Tack för att jag fick följa med på ett hörn. Kan tänka mig att vi är en hel grupp som du hade i släptåg.
  Klart du måste bli förevigad vid Finnskogsmuseet.
  Att detta var en svamp som Carina höll såg jag inte först utan trodde det var en sorts mjukglass med chokladtäcke. Nåja…
  Ett trevligt stopp här och ännu ett vi det gamla järnverket. Roligt att läsa på om det och fint att du tog oss med.
  Kul med konstrundan men visst är det så att en del saker är svårare att ta till sig.
  Och vilket fint minne i form av brickan du fick.
  Kram

 9. Svara

  ElisabetR

  27 augusti 2021

  Det var en smarrig glass tänkte jag först, men vad ni lurade mej :-).
  Tomtekraken ser bedrövad ut vid strandkanten, han kanske bor på andra sidan. Roligt med sånna konst- och narurstigar, lurar iväg lite längre, för man är ju nyfiken.
  Möjligen Skogsfrun med den fagra barmen och bebben var för söt.
  Tack för brukslänken, den ska kollas. Intressant med allt sånt.
  Ha en fin fredag…….

 10. Svara

  Minton

  27 augusti 2021

  Då har jag också sett lite av Hälsingland.
  Kramar från oss

 11. Svara

  LillaSyster

  27 augusti 2021

  Oj, hur kunde jag först missa fiskaren…..nästan lite kusligt att ha honom ståendes i vattnet. Vilken fin bricka, men konstverken var lite svår tydda…..men så brukar det ju vara med konst. Och ju konstigare desto dyrare brukar det också vara. Ha en fin kväll! Kram

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   Jag såg inte fiskaren alls förrän väninnan undrade om jag sett honom? Jag hade nog lätt kunnat delta i konstrundan, det krävs bara lite fantasi, hihi

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 augusti 2021

  Vilken härlig och trevlig tripp du kom iväg på och vad mycket fint du fick se. Fint väder dessutom 😀 Ni verkar ha kul tillsammans och nu har du något att se fram emot till nästa sommar. Kul med konstverken. Jag kan inte heller tolka dem men det gör inget. Det är roligt bara att de finns där och att man kan ta en skön promenad för att se dem. Den fina brickan får du säkert användning för, antingen som en dekoration eller som kaffebricka.
  Kram

  • Svara

   Paula

   27 augusti 2021

   Ja brickan var liten och nätt, perfekt för två kaffemuggar eller en med en macka bredvid. Ja jag som inte är så resvan numera tyckte detta var alldeles lagom och nu lever jag med det här minnet ett tag. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 145
 • 497
 • 1 652 567
 • 5 119
 • 66 012
Sök här