Fem en fredag

Fem-en-fredag # 40 Irritationsobjekt

Av
den
2 oktober 2020

# 40 Irritationsobjekt

Vad retar du dig på när du går ut och äter?

Jag äter väldigt sällan ute! Jag är så höjdrädd! Haha, fredagsskämtet levererat!

Griniga skrikiga ungar som springer mellan borden, gapar och grinar medan föräldrarna sitter och äter i all sköns ro utan att bry sig det minsta. Då går jag i taket, haha

Vad retar du dig på under tv-tittande?

Programmen jag ser har jag ju valt själv så dem kan jag inte klaga på, reklamen är förstås alltid enerverande, förutom när jag är kissnödig och bara väntar på reklamavbrottet för att ila iväg på toaletten.

Vad retar du dig på när det kommer till språk/grammatik?

Som av en händelse har jag denna vecka lånat hem denna rykande färska bok! Ett par exempel som stör: när man inte uttalar Schweiz rätt utan säger sweitsch , när man frågar vart är du?…ryser! Det bor en liten språkpolis i mig, men jag är långt ifrån perfekt i mina ordval själv…

Vad är något du retar upp dig på i hemmet?

Att det aldrig är städat och undanplockat, utan tvärtom alltid rörigt och stökigt….och sen har jag ett på tok för litet kök för en finnkäring, två katter och en hund!

Vad är något du gör som retar andra?

Tänk om jag visste det! Säkert massor, lika bra att inget veta…eller?

Många fler som svarat på veckans frågor hittar du som vanligt hos Elisa

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  2 oktober 2020

  Haha, underbara svar som jag skriver under på, dvs håller med, ja förutom köket då 😉 Kram på’re finaste Paula <3

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  2 oktober 2020

  griniga skrikiga ungar känner jag inga, jag har ätit ute med mina barnban sedan de var babysar, mycket vana.

 3. Svara

  Minton

  2 oktober 2020

  Perfekta svar. Äter sällan ute men de få gångerna har jag inte stött på skrikande barn.
  Kramar från oss

 4. Svara

  BP

  2 oktober 2020

  Just ja, Schweiz är ett bra exempel. Arschenal ett annat för att inte tala om uttalet för det engelska ordet “jail”.
  Diskuterade reklampauser på tv med en kompis idag. Jag menar fyra reklampauser à åtta minuter i timmen. Så ofta behöver jag då inte uppsöka toan.
  Konstigt nog beundrar jag på något sätt föräldrar (mest mödrar faktiskt) som äter i lugn och ro med sin kompis och störs inte ett dugg att deras ouppfostrade barn stör andra gäster. Förstår inte det, jag skulle skämmas.
  Du skulle nog älska vårt kök! Själv tycker jag att det är alldeles för stort för oss som inte ens är så värst intresserade av matlagning. Jag skulle önska mig ett mini-kök. Vi kanske kan byta;-)

 5. Svara

  Ditte

  2 oktober 2020

  Vilken härlig “header”! Håller helt med dig när det gäller att gå ut och äta. Föräldrar som inte bryr sig är “grrrrr”.
  Även vad gäller reklam mitt i nyheter eller annat ogillas. Tittar ju dock inte så mycket på tv…
  Även detta med uttal kan jag reta mig på, Men tänker att folk inte vet hur det ska vara. Jag säger t.ex sällan “macka” utan det är smörgås som gäller. Och att säga “vart” i fel sammanhang irriterar jag mig på. En hel del annat också.
  Vad gäller mig så retar sig säkert folk på en hel del. Envishet en är nog min bästa och sämsta egenskap. Och säkert irriterar den många.
  Kram

 6. Svara

  bokdamen

  2 oktober 2020

  Haha känner igen mycket i dina svar frånsett att jag inte har några pälsisar men det vore inte dumt att minst en iaf 😉 Headern eller vad man ska kalla gänget som sitter ute och äter är härlig!

 7. Svara

  Susjos

  2 oktober 2020

  Nej, skrikiga ungar på restaurang är inte kul, inte hög musik heller.
  Ja, ett större kök vore trevligt, skulle verkligen behöva det inför morgondagen!
  Ha en skön helg!
  Kram

 8. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  3 oktober 2020

  jättefin header! rent generellt bör väl föräldrar se till sina barn. jag tycker att även vuxna kan vara ganska högljudda på restaurang

 9. Svara

  Anki

  3 oktober 2020

  Haha … vilka underbara bilder du hittat! Håller med om detta med ouppfostrade barn på restaurang, men en del vuxna vet inte heller hur man bör uppträda!
  Språkpolis, ja vem är väl inte det? Retar mig mest på särskrivningar och att en del inte kan skilja på de och dem. Är långt från perfekt själv, men kan ändå inte låta bli att reta mig på sånt 🙂
  Ett litet kök har vi också, nästan lika litet som ditt 🙂
  Vilken fin ny header!
  Ha en fin helg!
  Kram

 10. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  3 oktober 2020

  Vilka härliga bilder du visar!
  Ouppfostrade ungar på krogen gör mig också irriterad och arg. Men eftersom vi inte har några barn så är jag väldigt försiktig med att klaga på dom!
  Men min f.d. granne åkte hit till ön med mig på färjan och på den tror föräldrarna att det är helt OK att låta dom springa omkring runt bland vilande eller sovande resenärer och skrika. Till slut så vände hon sig om till dom som satt bakom oss och sa mycket högt och tydligt: “Kloroform!”
  Föräldrarna och ungarna flyttade sig ut till restaurangen och kom aldrig tillbaka…..
  KRAM/Susie

 11. Svara

  Ama de casa

  3 oktober 2020

  Jag reagerar alltid när folk säger “jag är bättre än dig” istället för “jag är bättre än du”. Förresten när jag tänker efter är just den meningen irriterande hur man än säger den 😉
  Fast tydligen “får” man säga den första varianten nuförtiden. Det fick man inte när jag gick i skolan, man skulle alltid klämma in det underförstådda “är” efter meningen för att göra rätt.

  Det är nog tur att språket utvecklas trots allt, även om det innebär att det man lärt sig inte stämmer 🙂

 12. Svara

  Ingrid

  3 oktober 2020

  Härliga svar Paula och en väldigt vacker höstheader!
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 13. Svara

  LillaSyster

  3 oktober 2020

  Överlag skrikiga barn gör mig tokig och då har jag ändå 14 år bakom mig som förskollärare. (Tydliga regler och att vara konsekvent. Det gick inte att skrika till sig sin vilja då jag jobbade, knappt ingen som testade mer än en gång- stabil fröken)
  Stökigt är inte min melodi =) Ha en bra lördag!

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 oktober 2020

  Jag blir alltid lika glad när jag träffar på en annan språkpolis 😀 Mina ungar har blivit hårt drillade och alla tre är nu väldigt språkintresserade och noga med hur de skriver. Om de frågade mig “vart är den” då svarade jag “härt” eller “därt” för att de skulle höra hur fel det lät. Det hjälpte faktiskt 😀 Men jag försöker hålla igen när det gäller andra. Man får inte bli för jobbig 😉 Det finns väldigt mycket att anmärka på i folks språkbruk om man vill det. Men jag har försökt att sluta bry mig så mycket.
  Kram

 15. Svara

  bpz3

  4 oktober 2020

  1. Glömde ju nämna och berömma dig för din fina nya headern Tidsenlig och hur fin som helst. Å att du inte lagt upp ett inlägg idag – kan det bero på att barnet har fötts. Hoppas det. För att gå över tiden kan inte vara skoj…

  PS. Du ville je ha en ny engelsk serie, precis som jag. Kollade du på Grantchester. Den har tappat så mycket med den nya prästen. Sidney var betydligt vassare, men nya killen är himla snygg han också, men inte lika gott lammkött som Sidney;-)

 16. Svara

  Karoleen

  4 oktober 2020

  Jag tycker precis som du väldigt illa om barn som låter mycket och föräldrar som inte förstår att de stör elle ringde bryr sig. Men det är nästan lite tabu att säga så, barn måste få låta, men måste de låsta så förbannat? ?

 17. Svara

  Ninni

  7 oktober 2020

  Vi var sällan ute och åt med våra barn då de var små men en fika kunde det bli ibland. Innan vi ens gick in så gjorde vi klart för barnen om de fick ta en eller två saker (bullar el dyl) så vi slapp bråk därinne. Likadant så fick de bestämma innan vad de ville dricka till. Det var helt underbart att slippa gråt och tandagnissel inne på fiket med allt folk. Sen att de skulle sitta stilla var inte heller några problem eftersom de var van vid det hemma. Alla sitter kvar vid bordet tills alla är färdiga. Våra ungar blev förvånad hur andra ungar rände runt, väsnades och lekte när de var på fiket.
  Så barn som inte fått lära sig hur man gör på ett café, restaurang eller för den delen även i kyrkan har jag väldigt låg irritationströskel för. Oftast ren lathet från föräldrarna, tror jag. Försöker dock ha lite förståelse för om det är barn med särskilda svårigheter.
  Frågan om var eller vart har alltid känts lite svår eftersom vi i vår dialekt oftast använder ordet vart.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 208
 • 364
 • 1 627 645
 • 5 072
 • 65 414
Sök här