Modersmålets sång

Hur härligt sången klingar
På älskat modersmål!
Han tröst i sorgen bringar,
Han skärper sinnets stål.
Vi hört den sången ljuda
I ljuvlig barndomstid,
och en gång skall han bjuda
Åt oss i graven frid!

Du sköna sång, vårt bästa arv
Från tidevarv till tidevarv,
Ljud högt, ljud fritt från strand till strand
I tusen sjöars land!

2.
Vad ädelt fädren tänkte,
Vad skönt de drömt en gång,
Det allt de åt oss skänkte
I modersmålets sång.
Hur våra öden randas,
Den sången är oss kär.
Vår själ i honom andas,
Vår rikedom han är!

Du sköna sång, vårt bästa arv
Från tidevarv till tidevarv,
Ljud högt, ljud fritt från strand till strand
I tusen sjöars land!

Johan Fridolf Hagfors

Det blev nostalgi i pörtet när jag såg klippet Modersmålets sång

Det dök upp som gubben ur lådan när jag surfade på Youtube för en tid sedan.
Ärligt kan jag säga att jag inte hört sången sedan jag gick i skolan i Helsingfors.
När jag nu lyssnade så kunde jag sjunga med, texten satt som en schmäck!
Efter alla dessa år…

Men kan man verkligen skriva en sång om sitt modersmål?
Och vad säger texten?
Den låter mycket märklig i mina öron, något jag inte reagerade på som barn, psalmer hade ju också konstiga texter som man inte begrep…

Ja oavsett vad man tycker så sägs denna sång vara “lystringssång för finlandssvenskar” och den spelas speciellt på svenska dagen den 6 november.

Mitt fosterland är fantastiskt…<3

4

16 Comments:

 1. Anders brukar alltid fråga mig hur sjutton jag kommer ihåg alla texter (åtminstone delar av dom) sen då när jag var liten. Förmodligen intog dom en specifik plats i hjärnan där inget annat har fått plats efter det :-D
  Men visst är det härliga minnen? Alla dessa vackra sånger som man minns sen förr.
  Manskörer är dessutom väldigt vackert att lyssna på även om man inte riktigt känner igen låten :-)

  • Jamen så måste det vara, gamla texter upptar en del av minneskapaciteten i hjärnan, inte konstigt man i övrigt är så glömsk

 2. Jag kan också texter på massor av sånger jag hörde när jag var ung. Numera är det väldigt sällen jag lär mig en hel text men det kanske inte är så underligt när minne och inlärningsförmåga minskar ;) Jag tycker att texten är en fin hyllning och när jag förstod att det är sången som de benämner “han” så var det lättare att fatta. Men om det är finska som hyllas, då blir det väl lite underligt att sjunga den på svenska :D Eller har jag förstått fel? Är det finlandssvenska som hyllas?
  Kram

  • Simon&Garfunkel var det första bandet som publicerade sina texter på skivomslaget, och som man tragglade med dem. Dessutom har väl inget band haft så mycket text på låtarna, de känns ibland som hela romaner…men jag kan fortfarande alla texter från LP:n Bridge over troubled water utantill. …Så fungerar reptilhjärnan.
   Ja det är finlandssvenskan som hyllas, i Finland firar man alltså svenska språkets dag, någon gammal sed från forna tider. I vår familj fanns bara ett parti man kunde rösta på, Svenska folkpartiet! Det var det enda partiet som värnade finlandssvenskarnas intressen, så oavsett om man var höger eller vänster så hade man bara ett alternativ när det var val….Partiet låg alltid på gärdsgården med kring 5-6% av rösterna, och jag är förvånad över att det faktiskt är likadant ännu, partiet hänger sig kvar i riksdagen o ingår ofta i regeringen.
   Kuriosa,..,.,

 3. Kände inte till låten, men jag fick gåshud ändå. Stora körer har den tendensen, att ge mig gåshud alltså. Det började med att jag (motvilligt) lyssnade på Barbershop och min bästis med sina 150 körsystrar.
  Själv är jag urusel på att komma ihåg sångtexter, tyvärr.

  • Ja jag minns mycket väl när du berättat om din duktiga sångarkompis. Hur går det för henne idag, det har väl knappast varit körövningar ens under hela coronan, kanske har de kommit igång nu igen, men det är ju lite problematiskt för man sprider ju baciller extra mycket när man sjunger…

 4. Många minnen från barndomen när man lyssnar på en del sånger.
  Kramar från Minton och mej

 5. Tack, för påminnelsen om denna sång och klippet. Vet att jag hört sången/texten men för länge sen. Vet att den även var som en sorts nationalsång för estlandssvenskar. Visst är ditt fosterland fantastiskt. Något jag är uppvuxen med. Men på samma förstaplats kom Norge. Är jag präglad, eller?
  Kramar

  • Ja det stämmer som du säger, att även estlandssvenskarna hade denna som en egen sång. Och kanske har fortfarande? Det är berikande att ha rötter i flera länder tycker jag. Om flera hade det och även erkände det skulle världen vara en lite bättre plats. Men det kanske kommer…säger positiva Paula

 6. Så fint! Den har jag nog aldrig hört förut – bra gjort att minnas texten – sånt är jag usel på!
  Kul kartor … jo men visst, ganska träffande :)
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

 7. Mäktigt! Och fint. Det är nästan så att jag blir nostalgisk också, trots att jag inte växt upp med den sången. Och visst är det märkligt hur sång- och psalmtexter som man lärde sig som barn sitter där, som i ett eget rum i minnet.

  Underbara kartor! Den där sjökartan med två områden, ett där ALLA sjöar finns och det andra som bara har “några tusen sjöar till”.

 8. Visst är det konstigt att man kommer ihåg texter från förr? Underbart vad hjärnan kan!
  Hur går det för de gravida flickorna? Nåt på gång ännu?
  Kram!

 9. Körsång är alltid vackert. Jag har aldrig tidigare hört sången men de är alltid fint när de sjunger i kör. Minns programmet Körslaget, de var bra och de såg vi varje vecka gubben o jag.
  Kramiz

 10. Hihi, det där med texter är inte helt enkelt men det är ju ändå vackert att lyssna på <3
  Fnissade gott åt de åtta sätten att dela upp Finland på…. ;)
  Hur går det med bebisarna?? Krama finaste, goa Paula!

 11. Stämningsfullt och pampigt! Det är nåt visst med manskörer.

Kommentera