Fem en fredag

Fem-en-fredag # 48 Ett hem

Av
den
27 november 2020

Vad är nytt i ditt hem?

Vintern nalkas och hästen frös, så han fick en tjock halsduk! Skämt åsido, mitt senaste loppisköp, en fin dalahäst…

Vad är äldst i ditt hem?

Min första spontana tanke var att det är nog jag själv, men alls icke!

Den här psalmboken jag har i min ägo är betydligt äldre än jag!
Tryckt 1898, observera Storfurstendömet Finland, långt innan Finland blev självständigt!

Inuti psalmboken ligger självständiga Finlands första sedlar, från 1918!
Dem är jag rädd om!

Vad skulle behöva bytas ut?

Trots att jag redan sover Törnrosa-sömn, för tillfället 10 timmar per natt (!) så har jag planer på att köpa en ny säng. Men valet är ju så svårt!

Vad fattas som egentligen ”ska” finnas i ett hem?

De flesta har väl en diskmaskin, något jag aldrig haft i mitt hushåll, och jag saknar inte en heller.

Vad önskar du fanns i ditt hem?

En bastu! Tänk om jag fick bygga en bastu i förrådet! Då skulle jag gladeligen slänga ut allt som står därinne och kasta på tippen!

Fler deltagare till temat hittar du hos Elisa

TAGS
31 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  27 november 2020

  Typiskt dig att tänka att du var äldst… =) Hur många hundår är inte Daniel??
  Önskar dig en fin första advent också. Att köpa säng är inte det lättaste. (Vet att hotellet som jag masserade personalen på för några årsedan alltid köpte in sina sängar på Jysk, för det var bra kvalité på dem.)
  Vem hindrar dig från att göra bastu i förrådet? Kram

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   tack för tips om Jysk-sängar. Vi har ju Jysk i stan så det vore ju lämpligt att hitta något där. För jag vill nog klämma och känna innan jag bestämmer mig. Sen har vi Mio också, samt en lokal möbelhandlare. Men jag är inte riktigt mogen än känner jag så det får bli på det nya året.

 2. Svara

  Minton

  27 november 2020

  Vilken ålder räknas sinnet eller födelsedagen. Daniel är nog äldre. Ny säng är bra men den måste ha plats till alla.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Ja självklart ska alla få plats, men fler ska vi inte bli! Tur alla är små…utom jag då. 120 cm vore idealet men då passar inte mina underlakan…
   Måndagskramar från oss

   • Svara

    Minton

    30 november 2020

    Jag har 140 och Minton skall ligga på tvären utsträck i hela sin längd ?. Ibland får jag en spark i ansiktet men.
    Kramar från oss

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  27 november 2020

  Trevligt med gamla böcker, jag har en av Fredrika Bremer 1853, från tiden hon fortfarande levde, vi är båda födda i Åbo, Turku

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   där slår du mig med hästlängder, 101 år innan jag föddes!

 4. Svara

  bpz3

  27 november 2020

  Ja, finländare kräver sin bastu. Carita svarade som du på den frågan. Helt tippat alltså;-)
  Psalmboken är häftig, sedlarna är ännu vassare. Undrar om de är värda någonting idag och varför dom förvarades i psalmboken. Å roligt med finska namn – Suomen Pankki – finska banker som är panka;-)
  Sova är väl det enda vettiga man kan göra den här årstiden, så jag sover nog också tio timmar och skäms inte ett dugg för det;-)

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   De förvarades i böcker därför att då höll de sig släta och fina. En vikt sedel tappar direkt i värde, alltså samlarvärde. Dessa ser helt nya ut,de har nog hamnat direkt ur sedeltrycken till psalmboken!

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 november 2020

  Jag förstår att du är rädd om och försiktig med de gamla sedlarna. Psalmboken är en bra förvaringsplats och säkert lika värdefull för dig den också.
  Det är synd att du inte kan ha en bastu i förrådet. Kanske något man kan ta upp med hyresvärden 😀 Det är förmodligen bättre med en fristående och ännu större chans vore det nog om du fick med dig hela byn på idén.
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Om jag hade tillgång till bil kunde jag köra upp till Säfsbyn och bada en gång i veckan, de har en bastuförening där. Men det är ca 4-5km dit o det är för långt att gå. Inte har jag någon här nere som vill åka o basta heller…jag får fortsätta sukta. Inte satsar jag några slantar på att bygga något när jag bara hyr. Kan ju få för mig att flytta sådär huxflux som jag brukar! Kram

 6. Svara

  tanthuset

  27 november 2020

  Vilken skatt du har där, jag menar boken och sedlarna! Så himla kul att ha dom och jag förstår att du är rädd om dom! Dala hästen är jättefin, där gissar jag att du gjorde ett fynd, dom är rätt dyra 🙂
  Att köpa säng är inte det lättaste, egentligen ska man väl prova ut den men det är ju inte så enkelt! Att bastu står på önskelistan är nog ingen överraskning 😀 Hoppas det löser sig 😉 Kram fina Paula!

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Jag köper ingen säng utan att provligga och prata med kunnig personal. Jag har Jysk o Mio i stan, nog ska jag få hjälp. Men jag väntar nog över nyår och hoppas det är lite lättare då med restriktioner. Jag klarar mig gott så länge. Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  27 november 2020

  Känns som det är jag som är äldst…fast maken är ju faktiskt ett halvår äldre.Sen har vi en massa gamla saker från våra respektive hem….mest makens. Gamla saker som jag inte har alls vett att uppskatta… tycker mest att det är en massa bröte.
  Bastu har vi, är nog inte använd på tjugo år. Det var inne att ha bastu få vi byggde huset1979.Det är bra att ha som extra kylskåp juletid, då det finns alldeles för mycket mat i huset. Tyvärr så finns duschen i källaren, utanför bastun. Den skulle jag önska mig till badrummet!, i stället för ett ganska oanvänt badkar från 1979.

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   När jag flyttade till Sverige och saknade bastu eftersom jag bodde i lägenhet blev jag alldeles förtvivlad när jag besökte dem som bodde i villor o använde bastun för torkning av tvätt och inget annat! Badkar skulle jag föredra före dusch, brukar passa på de gånger jag hälsar på dottern. Hon har fibromyalgi och brukar ta bad efter jobbet, enda sättet för henne att orka med ett heltidsjobb.

 8. Svara

  Bokdamen

  27 november 2020

  Är nog också äldst i mitt hem. Boken är jättefin. Bastu har jag försökt med, men klarar inte den typen av värme så bra, tyvärr.

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Man behöver absolut inte ha särskilt hett i bastun, det viktiga är att det är fuktigt av ånga och att man börjar svettas, det är då det är som skönast!

 9. Svara

  Ditte

  27 november 2020

  Ännu en härlig tolkning av dig. Jag läser, tittar och njuter. Intressant med psalmboken och sedlarna från Storfurstendömet Finland. Här fick jag nu läsa på min historia….
  Konstaterade att inte heller jag var äldst här hemma. Bra så. Diskmaskin har vi ingen. Och skulle vi ha det blev jag av med ett skåp. Men maken diskar allt och han tar ingen permanent plats.
  Sängar köpte vi nya och de kom i september. Svårt att välja för man kan ju bara testa i butiken och det gjorde vi en hel del vid olika tillfällen.
  Kanske kan du få till en bastu. Håller tummarna.
  Passar på att önska dig en fin första advent.
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Haha, maken tar ingen plats! Det tror jag visst att han gör men kanske mest i ditt hjärta! Jag måste ta och testa innan jag bestämmer mig så det får vänta tills läget lugnar ner sig lite…
   Kram från pörtet

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 november 2020

  det vore väl toppen med en bastu! gör det! annars ångrar du dig kanske. jag har varken diskmaskin eller mikrovågsugn

 11. Svara

  Anki

  28 november 2020

  Alltid roligt med dina svar …
  Önskar dig en fin adventshelg!
  Kram

 12. Svara

  Ama de casa

  28 november 2020

  Vi går också i sängbytartankar men jag håller med, fasen vad många det finns att välja mellan!
  Coolt med psalmboken och sedlarna.
  Jag saknar diskmaskinen mer än jag saknar bastun från huset i Sollentuna. Här är det oftast tillräckligt varmt ändå 🙂

  Ha en fortsatt fin helg!

 13. Svara

  Bengtsson

  28 november 2020

  Önskar även dig en mysig första advent! Vilken jättefin psalmbok, och även fint att ha dessa finska sedlar. Dessa måste du vara rädd om! Har dina tidigare släktingar haft denna psalmbok, för sådant här kan man ju inte köpa på loppis?
  Nu kan du få se bild på min tavla på bloggen – och jag försökte verkligen att inte få med Baloo på bild 🙂
  Kram

 14. Svara

  Susjos

  28 november 2020

  Vi är visst flera som har gamla böcker i vårt hem.
  Ingen diskmaskin, hua, men ser att de tär fler som klarar sig utan diskmaskin, vi skulle inte göra det, haha!
  Vi är supernöjda med vår nya säng, ryggen har blivit mycket bättre!
  En bastu låter väl underbart, och finska som du är så ska du såklart ha en!
  Trevlig helg!
  Kram

 15. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  29 november 2020

  När vi bodde i Stockholm bygge vi en bastu i källarvåningen tillsammans med ett jättestort badrum och en tvättstuga. Men…nästan den enda som använde bastun var min pappa tills han fick hjärtfel och avråddes – då övergick bastun till att bli ett perfekt torkrum!
  Du undrade vad som inte fanns på öjn, alltså vad jag måste åka till Stockholm för att göra; Det är strålning. Vi har inte det här tyvärr….. Först var det meningen att jag skulle åka till Luleå men då satt jag ner foten. Köra bil dit mitt i vintern det vägrar jag och flyga gör jag inte. Är flygrädd…..
  KRAM OCH TREVLIG ADVENT/Susie

  • Svara

   Paula

   30 november 2020

   Luleå??? Jisses, det är ju längre att åka än utomlands! Då känns ju Stockholm som nästgårds! Ja de flesta svenskar använder sin bastu som torkrum, något jag märkte med förvivlan på 70-talet när jag flyttade till Sverige och bodde i lägenhet. I Finland finns en bastu numera i lägenheterna också, när jag var barn fanns det en gemensam i varje hus där man hade fasta badtider för varje familj.
   Kram

 16. Svara

  Linda Odelmar

  29 november 2020

  Skulle nog vara mysigt med egen bastu om man hade plats, jag har inte heller diskmaskin för här finns inte plats för en..går bra att diska för hand med

 17. Svara

  Karoleen

  29 november 2020

  En bastu hade varit väldigt skönt, speciellt så här års!

 18. Svara

  Kicki

  29 november 2020

  Det är så jobbigt att köpa ny säng, vi velade jättelänge. Tyvärr är inte vår nya säng så bra som jag hade hoppats.
  Nu är det ett soffköp som ventileras här hemma. Vår soffa från 1995 rasas snart ihop.
  Men det är ju omöjligt att ta sig till en affär och provsitta soffor i dessa coronatider.
  Kramen

 19. Svara

  byblixtra

  4 december 2020

  En sån fin dalahäst du hittade på loppis.
  Fin psalmbok och vackra sedlar.
  Vad tror du om en infrabastu? De verkar vara lätta att installera och det finns bastu med plast för en person.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 227
 • 388
 • 1 575 222
 • 4 983
 • 64 164
Sök här