Läst

Söndags-smakbit # 48

Av
den
29 november 2020

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

För tre månader sedan läste jag Karin Boyes Kallocain och tyckte den var så bra.
Nyligen fick jag reda på att Johanna Nilsson skrivit Det grönare djupet, en fri litterär fantasi som tar vid där Karin Boyes verk slutade.
Den läser jag nu med stor behållning. Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 76

“Men vad ville jag? Jag funderade och funderade, men blev bara ännu vilsnare. Jag var inte van vid att välja fritt, jag var van vid att bli tillsagd. Det var inte utan att jag längtade tillbaka till Världsstatens visserligen ofria, men ändå tryggt förutbestämda tillvaro. Jag behövde aldrig våndas inför något val, jag behövde bara lyda – någon hade redan tänkt åt mig och denne någon visste säkert vad som var bäst för mig.”

Sid 142

” Den kvinnliga programledarens hårda klanglösa röst för tankarna till en lärarinna som jag hade under mitt första år i barnlägret. Hon såg ut som en gammal ödla som åt barn levande. Det var ingen tillfällighet – pedagogiken gick ut på att skrämma barnen till lydnad. Det var ett framgångsrecept, i alla fall på kort sikt. På lång sikt skapade man ett folk vars undertryckta hämndbegär en dag måste explodera, och då blir det synd om ödlorna och alla som en gång gett dem makt över de små människorna. “

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  29 november 2020

  Kallocain läst vi på gymnasiet … spännande med en uppföljning så här många år senare. Tack för tipset!
  Kram

 2. Svara

  Monika

  29 november 2020

  Kallocain har jag inte läst hela, men utdrag blev det i gymnasiet.

 3. Svara

  Scylla

  29 november 2020

  Men åh! Den kände jag inte till. Nu blir jag riktigt nyfiken. Jag läste Kallocain först i fjol och tyckte mycket om den. Tack för smakbiten och ha en fin 1:a advent!
  (Din lilla vovve är väldigt söt!)

 4. Svara

  tanthuset

  29 november 2020

  Oj!!! Den lovar gott, den smakbiten! Tack finaste Paula! Kram <3

 5. Svara

  bokdivisionen

  29 november 2020

  Jag har faktiskt inte läst Kallocain ännu! Inte Nilsson heller, var nyfiken på hennes debut men har aldrig kommit mig för.

 6. Svara

  Cinnamon

  29 november 2020

  Tack för smakbiten! Visste inte att detta var en fristående fortsättning på Kallocain.

 7. Svara

  Robert W

  29 november 2020

  Det måste vara en tuff utmaning att skriva en uppföljare till Kallocain. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Anna

  29 november 2020

  Spännande tips! Den här boken kände jag inte till, det är spännande med böcker som tar vi där en annan slutar.

 9. Svara

  Bokdamen

  29 november 2020

  Intressant. Kände inte till denna. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Lottens Bokblogg

  29 november 2020

  Vet inte varför, men jag är tveksam när man fortsätter på någon annans verk. Det blir sällan bra…

 11. Svara

  Hanneles bokparadis

  29 november 2020

  är inte så förtjust i autofiktion, populärt nu, tack för smakbiten.

 12. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  29 november 2020

  jag funderade på att läsa om Kallocain. läste Kris nyligen för lite sedan och tyckte om den. annars har inte KB varit någon favorit. Johanna Nilssons fortsättning hade jag inte hört talas om, men den vill jag också läsa. tack för smakebiten!

 13. Svara

  Ditte

  29 november 2020

  Minns Kallocain som jag läst ett par gånger både i på gymnasiet och senare. Har ännu inte läst uppföljaren men intresseklubben (jag) antecknar. Vore intressant att läsa den och jag kände inte till boken.
  Stort tack för smakprovet.
  Kram

 14. Svara

  Boklysten

  29 november 2020

  Känner inte till den boken. Tack för smakbitarna!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 134
 • 497
 • 1 652 556
 • 5 119
 • 66 012
Sök här