Fem en fredag

Fem-en-fredag # 48 Förberedelser

Av
den
2 december 2022

# 48 Förberedelser

Hur förbereder du för julen inför första advent?

Jag tar fram adventsljusstakarna, en i köket och en i rummet samt ett par lyktor.

Sen hoppas jag som varje år att julen blir vit och vacker, det slår allt annat pynt.

Finns det något du alltid måste göra inför jul?

Jag lider av julångest, hoppas varje år att det ska gå över, men dessvärre fungerar det inte så.
Därför blir jag handlingsförlamad men jag hoppas att det släpper före jul

Vad har du kvar att göra inför julen?

Numera fixar min dotter och dotterdotter det mest inför julen, det enda jag egentligen behöver göra är att vara med i gemenskapen och njuta av världens bästa sällskap!
Julklappar till småttingarna behöver kompletteras, men det hinns med.

Ordnar du hembakat eller färdigköpt julbak/godis?

Vilka knäppa frågor till en som inte är någon julälskare…och som dessutom varken äter godis eller bakverk. Är jag tråkigast i världen, ja utan tvekan…
Men jag smakar gärna på en pepparkaka med ädelost och en mugg med glögg som jag hoppas bli bjuden på..
Däremot håller jag gärna traditionen med kålrotslåda och Janssons frestelse levande om familjen så önskar.

När kommer granen in i värmen?

Julgranen står klädd hos ungarna, jag behöver bara njuta

Flera deltagare till det trevliga fredagstemat hittar du som vanligt hos Elisa

Inför helgen finns planer på att besöka julmarknaden vid Falu gruva på söndag.

Trevlig helg till dig som tittar in!

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  2 december 2022

  Är som dig ingen snaskgroda, men pepparkaka med ädelost och glögg tackar jag aldrig nej till. Däremot älskar jag julen och dess pynt. Brukar ta bort alla vanliga prydnassaker och sen fram med julgrejerna, Byter allt, t,om. kuddar, plädar, tavlor m,m, och älskar all god mat och brukar ha 4 olika bord (först 3 sorts sill, sen 3 olika lax och inlagd böckling, sen det varma och sist vill Rolle ha skinka med grönsaker – därefter blev det förr gröt men det orkar man ju aldrig).
  TREVLIG ADVENT-Susie

 2. Svara

  Gun+Wiik+Pils+

  2 december 2022

  Känner precis som du inför julen, idiotiskt med allt stressande, dyra julklappar som nästan ingen värdesätter i vårt överflödessamhälle, är man dessutom ateist så känns det ganska tokigt med allt ståhej. Visserligen är påsken också en religiös högtid, men numera så kravlös, ljuset är tillbaka, förhoppningsvis så varmt att man kan sitta ute, passar mig mycket bättre.

 3. Svara

  Hannele

  2 december 2022

  lämnat alla barndomstraumor och ångestar bakom…

 4. Svara

  Anna-Lena

  2 december 2022

  Nej, jul är inget kul. Mest är det nog all mat jag tycker så illa om. Det blir helt rnkelt för mycket.
  Advent är fin med alla ljus i och kring alla hus. Lucia är favorithögtid.
  Godis gör jag inget, men några kakor och några sorters julbröd ska det allt bli.
  Ha det gott! Hoppas att du mår lite bättre ! Kram

 5. Svara

  Ditte

  2 december 2022

  Pust! Just nu känns det som om allt är så julrelaterat. Har så varit i en delbutiker sedan september.
  Och för en del är ju detta en viktig tid. Absolut inte för mig.
  Såg att du också tyckte frågorna var “knäppa” när en inte är direkt julig.
  Men kul att läsa dina tankar och svar tillsammans med de fina bilderna.
  Den s.k. svenska julmaten äter en ju vid alla helger. Ja, undantaget då kanske lutfisken.
  Här är adventsljusstakarna på plats och en del blommor och mängder av ljus.
  Kvar att göra? Inget. Inte mer än som du att ev. träffa de mina om vi inte reser bort.
  Hoppas du tar oss med till julmarknaden vid Falu gruva. Du blir nog inte den ende besökaren.
  Kram!

 6. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  2 december 2022

  Hoppas ångesten blir lite mildare, eller allra helst håller sig borta, nu när du inte behöver fixa så mycket själv utan mest bara kan vara del av gemenskapen. Jag njuter absolut av mycket lugnare och mindre stressiga jular nu för tiden och det är såå skönt. Jag hoppas att du får både pepparkaka med ädelost och glögg och så blir det säkert.
  Visst är en vit jul allra bästa julpyntet och vi får hoppas att det blir rejält med lätt, luftig och torr snö innan jul 😀
  Kram

 7. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  2 december 2022

  i år tar vi det väldigt lugnt. har bakat franska skurna pepparkakor och saffransbröd till 1 advent. ska baka matbröd och göra jansson och skinka så småningom. stryka juldukar ska jag också göra. adventsstake och kalenderljus; oljelampa och levande ljus. brasa om det blir kallt. resten får barn och barnbarn ta hand om. fina vinterbilder!

 8. Svara

  Violen

  2 december 2022

  Så härligt att barn och barnbarn fixar det mesta av julfirandet så att du kan njuta och må gott! Pepparkaka med ädelost, så gott. På söndag har vi mingelparty i vår bfr då bjuds det pepparkakor och glögg (och förhoppningsvis ädelost på pepparkakorna).
  Önskar dig en skön fredagskväll!

 9. Svara

  Minton

  2 december 2022

  Du tycker samma som jag. Lite julpynt ute och inne det är allt. Skinka, brunkål och janssons räcker. Minton och jag tar det lungt och hoppas på snö.
  Kramar från oss

 10. Svara

  Kina

  2 december 2022

  Snö är den absolut bästa juldekorationen. Jag älskar ju julen, och det beror mestadels på att man träffas i familjen och äter och spelar spel, ja helt enkelt umgås. Det är det bästa. Julklappar har vi bestämt att bara barnen ska ha, men jag tror att dom börjar räkna mig till den kategorin redan, för jag brukar alltid få något. Det hjälper inte vad jag säger! Men det är inga prylar, utan massage eller klippning eller ett gåvobrev till någon organisation, för det vet dom att jag gillar. Sen känner inte jag den där julstressen längre. Jag firar med sonen och hans familj och med min sonhustrus systers familj, och så hjälps vi åt med maten. Jag gör t.ex. alltid sillen och Janssons. När dom kommer till mig på annandagen så får de allt annat än julmat.
  Och jag tycker inte att du är tråkigast i världen! Tvärtom har jag fått intrycket att du är en kul typ! Det glöggar vi på! Kram!

 11. Svara

  Mia

  2 december 2022

  Jag tycker att dina synpunkter på vad som är fint med julen, är alldeles underbara! Ska jag vara ärlig, så har jag nog vissa förväntningar inför julen men dom slår aldrig in, trots det så lever dom kvar 🙂 Det är nog de nostalgiska barndomsjularna som spökar… Kram på’re

 12. Svara

  LillaSyster

  2 december 2022

  Mmmm Jansson frestelse ?Kålrotslåda har jag bara gjort en gång kanske är dags att damma av det receptet igen?
  Klart att småttingarna måste ha ett paket eller två
  Gissar att Mommi fyller det med litteratur =)
  Ha en bra helg! Kram

 13. Svara

  BP

  2 december 2022

  Du är lika “tråkig” som jag. Nästan inget julpynt och absolut inga bakverk och/eller sötsaker. Så du är inte helt ensam med dina aningen “udda” tankar.
  Dessutom är jul till för barn, inte för vuxna. det ska bli skoj att se bilder på Noelle och/eller Freja. För nu är det ju så gamla att det förstår lite mera.. De kanske till och med tror på jultomten… Eller hoppas att de inte gör det;-)
  Ska troligen också besöka en julmarknad imorgon. Beror lite grand på vädret…

 14. Svara

  Bokdamen

  2 december 2022

  Kålrotslåda är så gott! Hur kunde jag glömma den i mina svar… Det ”måste” jag göra även om jag inte har några måsten. Ser mest fram mot långledigt vila och lite god mat. Ha det fint!

 15. Svara

  Ingrid

  2 december 2022

  Jag har lite julångest jag också och känner alltid en stor lättnad när den är över, men jag försöker ändå hålla jultraditionerna vid liv, så länge jag orkar.
  Kram och trevlig helg!

 16. Svara

  Äventyret framtiden

  2 december 2022

  Du är inte ensam Paula.
  Jag är också tråkig om man kallas det för att man inte pyntar och allt som därtill hör inför julen. Det är många år sedan som jag fick julfnatt. När barnen var små ville jag ha det lite extra juligt runt om mig i hemmet, för deras skull men nu blir det adventstjärnor i tre fönster och så småningom några stjärnor till som hänger i lampan, levande ljus och lite blommor.
  Inte ens maten är särskilt viktig längre men i år blir det lite annorlunda p.g.a att vi är bortbjudna på knytkalas med andra. Vi har pratat oss samman om vem som ska ha det och det och det. Klappat och klart, skinkan, sillsallad och gravade laxen föll på vår lott. Men som sagt vi har firat utan julmat flera gånger och julen har varit bra för det.
  Ha det gott i pörtet!
  Kram från gränden.

 17. Svara

  Anki

  3 december 2022

  Ja, vad jag tycker om julen det vet du ju, så det är inget jag behöver kommentera … men någon ångest känner jag inte 🙂
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

 18. Svara

  Susjos

  4 december 2022

  Mums med pepparkaka med ädelost och glögg! Har också lite julångest, fast jag försöker jobba bort den! Men är just hemkommen från Gran Canaria och har inte gjort något här hemma…så det finns att göra!
  Julen i år blir väldigt annorlunda, för en gångs skull är jag ledig ( det har inte hänt på flera flera år!) Men jobbar istället nyårshelgen. Äldsta sonen med sin lilla familj firar julafton hos svärdotterns föräldrar, yngsta sonen åker till Finland (!) med sin nya flickvän och firar med hennes familj (Åbo skärgård tror jag?) Så vi tänker fira julafton här hos oss lördagen innan jul! Hur jag nu ska hinna allt, men det blir knytis! Själva julaftonen är vi bjudna till svägerskans dotter med familj i Danderyds trakten, så det blir nog bra.

  Va mysigt att vara med dina nära och kära och inte behöva tänka på så mycket vad gäller julaftonen, härligt!
  Ha det gott!
  Kram

 19. Svara

  Janerik Sundh

  4 december 2022

  Glögg gillar jag verkligen nu sedan ett par tre år, jag vet inte varför det vänt förr gillade jag absolut inte glögg. Smaklökarna utvecklas med åren…
  Men Janssons frestelse, där håller jag med Sten Broman! https://www.youtube.com/watch?v=9uH-0vlPy3I&list=PLGomsvZQtwWjJaKKo80CaZSiyNcQdiG4m&index=1
  Ha det gott!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 111
 • 138
 • 1 654 187
 • 5 124
 • 66 092
Sök här