Bloggen

Tagit mig i kragen….

Av
den
30 november 2022

Ett märkligt uttryck måste jag säga, jag som inga kragar har…
Men, jag har skärpt mig, försökt rycka upp mig och kommit en liten bit på väg mot ett förhoppningsvis bättre mående.

Igår

åkte jag en julpyntad minibuss till lasarettet för att genomgå en screening av kroppspulsådern i buken.
För fem år sedan gjordes en undersökning av buken för en helt annan anledning men då upptäcktes att jag hade ett begynnande bråck på pulsådern.
Ingen nämnde detta för mig i något sammanhang, men när jag ett par år senare var på ett läkarbesök satt den totalt odrägliga stafettläkaren och läste min journal och frågade om jag kände till att jag hade ett bråck i buken. Det kände jag alls inte till, och nu försökte läkaren lugna mig med att jag var i goda händer och skulle bli kallad till ny undersökning i sinom tid.
Och nu var det då sinom tid…
Resultatet var gott. Ingen förändring har skett sedan sist och därför anses jag nu inte ha någon förhöjd risk och lyfts bort ur registret.
Det känns tryggt.

Jag hade två timmars väntan på lasarettet på grund av idiotiska busstider, så jag hann beundra konsten på väggarna.
I väntrummet hängde denna kallad “Fjäril vingad” av Marie Capaldi

Och i trapphuset lyste denna glada tavla upp, den heter Språket i Godwana och är målad av KG Nilsson

Idag var det så dags för nästa “kraglyftning” då jag äntligen ringde och bokade läkarbesök.
Tidigare i veckan har jag varit så lättrörd och ledsen att jag inte ansett mig vara kapabel att ens prata i telefon utan att brista ut i gråt, men idag stålsatte jag mig och det gick bra.
Resultat? Provtagning på tisdag nästa vecka, jag har inte tagit prover på snart två år, fy skäms på mig.
Först kom flytten och sen har jag bara förnyat mina recept utan vidare kontroller eller läkarbesök.
Sedan blir läkarbesöket på torsdag och jag tillfrågades vilken läkare jag vill anlita som husläkare! Jag känner ju ingen av läkarna där utan utgår ifrån att alla är kompetenta och bra, och om jag av någon anledning inte skulle vara nöjd finns ju möjligheten att byta till en annan.
Det känns ärligt talat som om jag trätt in i en annan värld, jag har under tiotalet år bara träffat stafettläkare, olika varje gång, och oftast blivit illa behandlad av stressade läkare som avsatt exakt tio minuter för mitt besök.
En gång minns jag att jag hade en liten minneslapp med mig och då for doktorn i taket, jag fick bara nämna ett besvär per besök, oavsett om besvären liksom hängde ihop.
Ja du hör kanske varför jag till varje pris undvikit konfrontationer med vården…

Nu är det snöfritt här hemma igen, men

Carl Larsson kände sig lite rosslig i halsen och har därför fått en värmande halsduk!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  30 november 2022

  Det är så jobbigt när man drabbas av depression och det brukar ta tid innan det vänder. Så bra att tarmen var ok och att du beställt tid hos läkaren. Hoppas det blir en som du kan fortsätta träffa.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  30 november 2022

  En julkul buss, sånt blir man glad av. Skönt det var bra resultat på undersökning med. Problemet med det du kallar stafettläkare har vi inte här, Vi har vår fastlege. går till samma hela tiden. Hon vi har nu har vi haft i 5 år, då vår förre vi haft i 13 år gick i pension. Det är så skönt. Inte heller får vi bara fråga om en sak i taget, vi får ta upp det vi behöver.så skönt att det fungerar.
  Nu ska vi slappa lite här. Sen blir det lite legojulbybyggning igjen. Måste ju bli färdig.
  Ha en sköner kväll nu. Kram.

 3. Svara

  Anna-Lena

  30 november 2022

  Bra att din aorta var helt ok. Är ju bara män som kallas till screening.Gissar att kvinnor har segare invärtes blodvägar.

  Jag måste komma på kontroll varje år för att få blodtrycksmedicinen förnyad.

  Bytte till privat vårdcentral för gissningsvis fem år sedan. Var så trött på stressade och oengagerande stafettläkare på närhälsan. Språkförbistring rådde också…jag träffade flera läkare vars ord jag inte förstod. Och detta trots att jag, turligt nog, sällan behövt uppsöka vården.

  Nu har jag en egen Ulrik. Ganska tråkig, men kunnig. Dessutom är hela vårdcentralen väldigt familjär, man blir väldigt positivt bemött… och skulle det behövas, så fixar man en tid samma dag.

  Så lycka till med din nya vårdcentral.
  Ta hand om dej! Stor kram!

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  30 november 2022

  Om man säger till sig själv att man ska skärpa sig eller ta sig i kragen kan det vara bra men om någon annan säger det kan det få motsatt verkan. Jag är glad om du kunde peppa dig själv och jag hoppas att du kan må bättre på alla möjliga sätt <3 Du har haft din beskärda del av hemska läkare och nu äntligen kanske du kan få en bra läkare som du får träffa varje gång. Det är värt otroligt mycket. Inte underligt att du har dragit dig för att kontakta vården. Bra gjort att du bokade en tid. Stort lycka till med din nya läkare.
  Jag har ju förmånen att få lämna prover varje kvartal och ha läkarkontakt varje halvår men jag ska föreslå att vi kan minska på läkarsamtalen. Provtagningarna är jag dock mycket tacksam över att få.
  Jag önskar att de här framgångarna ska få dig att trivas lite bättre med tillvaron.
  Kram

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  30 november 2022

  Ja, jisses ja, Paula. Jag känner med dig. Man kan bli deppad för mindre även om det inte är det just nu som det handlar om. Jag är glad att bråcket inte bråkar med dig, att du snart har tagit dina nödvändiga prov och att Carl Larsson har en värmande halsduk.
  Varm kram till dig också att värma dig med!

 6. Svara

  Ditte

  30 november 2022

  Läkarbesök och möten med läkare är ju så viktiga och visst är det bedrövligt att bli illa behandlad av någon stafett läkare som ändå inte bryr sig.
  Skönt att du fick veta att bråcket nu var ok.
  Fint att du nu tog en ny kontakt med VC och fått tid nästa vecka för möte och provtagning. Snabbt ordnat att du fick en tid så tätt inpå. Hoppas nu på att det är en “bra” läkare som både är kunnig och empatisk-
  Många tankar och hoppas och önskar att du snart ska må bättre Och givetvis få bra hjälp.
  Varm kram

 7. Svara

  BP

  30 november 2022

  Carl Larsson ser ut som Lenin – sorry, inte roligt kanske;-)

  Det positiva med ditt inlägg är ju att du INTE hade ett bråck på pulsådern och att du ströks från registret. Lite lång tid mellan besöken/resultaten, men ändå.

  Bra att du äntligen fick häcken ur vagnen, vilket är minst lika svårt och osannolikt som att ta sig i kragen, och ringde Vårdcentralen. Önskar dig att du får en lika bra (och snygg) husläkare som jag fick för cirka 20 år sedan.

  Min dåvarande erfarenhet av den tidigare självvalda husläkaren var ett enda besök. Han hälsade inte ens utan sa “du har exakt 30 sekunder på dig att förklara för mig vad det är för fel på dig.”

  Då bytte jag husläkare direkt till en ung, fräsch och väldigt ambitiös AT-läkare som nu – 20 år senare – är verksamhetschef. Så jag önskar dig samma “lycka” och personliga engagemang från din kommande husläkare. Å självklart hoppas jag att alla provtagningar är negativa, alltså positiva för dig. Tror faktiskt att du kommer klara testen med MVG:-)

 8. Svara

  LillaSyster

  1 december 2022

  Skönt att det såg bra ut på röntgen.
  Hoppas nu att du får hjälp av nya doktorn också.
  Ta hand om dig finaste Paula. Det var verkligen ambitiöst att pynta bussen. Ha en bra första dag i december. Kram

 9. Svara

  Karin

  1 december 2022

  Jag förstår precis varför du undviker vården, jag är likadan.
  Det känns både hopplöst och värdelöst att träffa en ny läkare varenda gång ?
  Skulle man ha turen att träffa en som är bra, ja då finns ju inte den kvar längre när veckan är slut ?
  Allt var inte bättre förr, men mycket var det varje fall.
  Kram från mig

 10. Svara

  Kina

  2 december 2022

  Vi gör samma saker du och jag. Har också gått på en vårdcentral i mer än 10 år, där jag inte haft samma läkare två gånger, förutom de två sista gångerna. Hon verkade dessutom så bra så jag sa: “Vad skönt, nu kanske jag kan få komma till dig varje gång”, varpå hon svarade, att “tyvärr det här är min sista vecka här”. Så nu har jag äntligen bytt till en annan vårdcentral, där man också får lista sig för en läkare. Var där förra veckan, och hon verkar bra. Vi satt och pratade i nästan 50 minuter. Och den här veckan hade hon bokat in mig hos en fysioterapeut, som också var bra. Så det ordnar sig nog för oss båda ska du se! Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 105
 • 138
 • 1 654 181
 • 5 124
 • 66 091
Sök här