Fem en fredag

Fem-en-fredag # 48 Juletid /färgsprakande fredag

Av
den
1 december 2023

# 48 Juletid

Hur förbereder du inför julen?
Så lite som möjligt, jag har tagit fram min ljusstake, jag har köpt kålrötter idag för att tillaga kålrotslådan, ett måste på julbordet, fick panik då kålrötterna var slut härom dagen!

Vad har du att göra innan årets slut?
Jag har inga måsten alls vad jag kan komma på!

Vad gjorde du inte i år som du heller inte kommer göra nästa?
Julpyntar inte, jag hoppas bli bjuden till tjejmaffian på julafton, sen kan jag tänka mig att äta julmatsrester här hemma och sen är julen över för min del.

Skickar du julkort?
Ja det gör jag, den enda jultraditionen jag med en åsnas envishet håller fast vid! Jag tycker det är ett mysigt sätt att uppmärksamma släkt och vänner.

Vilken julkalender genom åren är din favorit?


Nu blev jag tråkig, jag har nog aldrig följt julkalendern, bara sett enstaka avsnitt så den frågan får jag passa! Men jag ska i allafall se första avsnittet av årets kalender, jag tror den är mysig!

Du hittar flera temabloggare hos Elisa

Färgsprakande är denna fredag :

Juligt röda vantar, vintern är här, det har snöat hela dagen, mjuka fluffiga lätta snöflingor….

En skön första advent till dig som tittar in!

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  1 december 2023

  Vilka fina “header bilder!” Verkligen! Och visst har vi vinter. Även i Stockholm är det ganska vitt. Dock lite moddigt idag men det får en ta-
  Fint att läsa dina svar. Känner igen mig. Så lite förberedelser som möjligt. Men adventsljusstakarna kommer fram. Vi åker till Teneriffa ett par veckor så förbereder oss för värme och havsutsikt. och god mat. Dock inte något julbetonat.
  Har också skickat julhälsningar förr men i år blir det inga. Har skickat brev under hösten.
  Vad gäller julkalendrar har jag en favorit genom åren och det är Teskedsgumman med bl.a. Birgitta Andersson.
  Önskar dig en fin helg.

 2. Svara

  Mia

  1 december 2023

  Önskar dig också en härlig första advent! Julen här hos oss kommer att tassa förbi så sakteliga, vi tar det som det kommer och för det mesta tar vi det som en vanlig helgdag….eller ett par 🙂
  Kram på’re

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  1 december 2023

  Lillebror gör kålrotslåda, har en morotslåda i frysen, hittade på finsk Julmarknad hemgjord leverlåda med sirap och russin, inte ätit på flera år. Julkalender har jag set med barn och barnbarn, nu med maken. Härligt med lite snö, nu är att ljusare,

  • Svara

   Paula

   1 december 2023

   Morotslåda är den jag minst gillar, leverlådan är riktigt god tycker jag nu som gammal! Sötad potatislåda tycker jag inte är värd jobbet om man tänker på smaken. Alla mina favoriter finns här: https://paulaz.se/matnyttigt/finsk-julmat/
   När vi drev värdshus på 90-talet ute på skogen så hade vi finsk/svenskt julbord, mycket uppskattat, men jisses så jobbigt att preppa.

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  1 december 2023

  Jag älskar julen och idag har jag fyllt mitt hem med tomtar, ljusstakar, stjärnor och annat pynt. I morgon ska jag sätta upp alla julgardiner också och sedan ska jag sitta här och riktigt mysa mig igenom hela advent och jul 😀 Mina två äldsta kommer hit till jul, som de oftast gör.
  Den gamla Trolltider var en av mina favoriter och jag tror att den här kan bli mysig och trevlig. Jag tittar inte varje år längre men den här tror jag att jag kommer att följa från början till slut.
  Fint med färggranna vantar i snö och en söt liten snögubbe 😀
  Önskar dig också en fin första adventshelg.
  Kram

 5. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  1 december 2023

  Har inte pyntat något ännu. Men ska ha upp ljusstaken i köksfönstret. Sen blir det några tomtar och juldukar. Ska pynta ena sparken med granris och ljus. Trolltider, Teskedsgumman är nog mina favoriter av julkalendrar. Vad den som går i år heter vet jag inte.
  Mys vidare denna kalla fredagskväll. Kram.

 6. Svara

  Minton

  1 december 2023

  Älskar julpynt så det finns tomtar och änglar i mitt lilla hem. Allt har jag gjort själv. Tycker också julkort är viktiga så det skickar jag. Skinka och skånsk brunkål är min julmat sen blir det kanske lutfisk med senapssås. En köttbit till prinsen.
  Hoppas det blir fint väder så vi kan njuta av promenaderna. Snögubben och vantarna är färgglada
  Kramar från oss och Minton skickar pussar till er båda.

 7. Svara

  LillaSyster

  1 december 2023

  Kålrotslåda har jag gjort en gång, kanske är dags igen?
  Fina sprakande vantar.
  Du och prinsen blir säkert inbjuden till tjejerna.
  Skönt att inte ha en massa måsten. Önskar dig en fin första advent =)

 8. Svara

  Susjos

  1 december 2023

  Fina färgsprakande bilder denna fredag i december! Ser att Kjelle Bergqvist är med i årets julkalender, då måste jag kolla!
  Så skönt att åka till tjejmaffian och fira jul, och perfekt att låta dottern fixa julklapparna från dej! Jag blir ju lätt stressad runt jul, även fast jag dragit ner på en massa åtaganden, men nu funderar jag på att vi ska ha en riktig gran i jul, vi har ju fått barnbarn! Tyvärr jobbar jag hela julen, men börjar ju inte förrän klockan 21 på julaftonskvällen, så lite julfirande hinner jag med.
  Ha en fin helg och 1:a advent!
  Kram

 9. Svara

  Anna-Lena

  1 december 2023

  På senarecår har jag/vi kollat adventskalendern på tv. Förra årets kalender var väldigt bra.
  Julkort…Ska försöka få iväg några… Lite trevligt, faktiskt!
  Annars har du en bra inställning till julen… tycker den som har huset fullt med oinslagna julklappar… Varför tror jag aldrig att det blir väl???? Kram

 10. Svara

  BP

  1 december 2023

  Önskar dig också en riktigt mysig första advent. Å du – idag skulle vi ha kunnat varit enäggstvillingar, för alla svar var lika med mina. Undantag kålrotslådan. Lagar heller ingen julmat, den går ju att köpa i värsta (läs: i bästa) fall. Och japp, jag skickar också några få “riktiga” julkort till personer som inte är “digitaliserade”. Annars skriver jag e-kort. Ja, jag vet att det inte är mysigt, men…

  Susjos fick snö idag, och hon bor bara cirka 8 kilometer bort. Vi fick ingenting. Men så fick vi ju igår så det räckte och blev över;-)

  Det är en rolig julmarknad vid Täby Galopp/Täby Park imorgon. Hade planerat att “kolla läget”, men med tanke på att väderappen hotar med nio minusgrader så…

 11. Svara

  Kina

  2 december 2023

  Trots att jag, i motsats till dig, gillar julen så tycker jag att man ska göra det lätt för sig! Vi har ju hållt på i så många år, så nu är det dags för ungarna att ta hand om oss! ?
  Nu har jag skrivit ner ditt recept på kålrotslådan, så den ska familjen H få smaka på hos mig den 22:dra.
  Eftersom man faller tillbaka i barndom när man blir äldre (sägs det) så kanske man skulle börja titta på adventskalendern igen! ?
  Kram till Pörtet!

 12. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  2 december 2023

  har dragit ner på julbordet, julkorten och julprydnaderna. till förmån för läsning av julböcker, promenader och kanske något spel ´med barnbarnen

 13. Svara

  Åsa Danielsson (Angelgirl)

  2 december 2023

  Härliga färger med vantarna o den lilla snögubben! 🙂

  Detta med julen är inget jag heller pyntar o går an med längre, för mig är julen för barnen! Då man har barn som är vuxna så är den tiden förbi sedan länge.. Det är dom som får pynta den dagen de har barn, men det tycks vänta ånga år till dess – även att jag väntat länge! Men fördel är att ha en partner först och främst! 😉

  Men än så länge lyser frånvaron med barnbarn.. Men som sagt julen är för de mindre barnen fram tills de förstår hur livet fungerar! <3

  Julkalendern såg jag i min ungdom, men nu är det inget jag ser på om jag inte sitter med något litet barn som ser på det 🙂

  Önskar dig en fin helg och en första advent!
  Kram ?

 14. Svara

  Janerik Sundh

  2 december 2023

  Jag gillar dina bilder, headern är suverän.
  Smart att dra ner på alla måsten kring julen. Vi har också dragit ner men inte så mycket som du. Ha en skön helg!

 15. Svara

  Birgit

  2 december 2023

  Det är ju precis som det ska vara, att man gör som man vill före, under och efter julen. Vi blir som vanligt hemma på julen, i år får vi fara förbi mina föräldrar på jullunch/fika på dagen, eftersom min pappa inte kan komma hit sedan på dagen. Det funkar det med och julen blir av ändå.
  I år blir det några fler julkort har jag tänkt, för det är mysigt att få.

 16. Svara

  Carita

  2 december 2023

  Härligt att du är lika envis som jag med julkorten! Klart vi ska skicka sådana.
  Det ligger kanske nåt finskt / finlandssvenskt i den envisheten 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 352
 • 559
 • 1 651 784
 • 5 116
 • 65 967
Sök här