Fem-en-fredag # 9 Val

# 9 Val

Vilka fem maträtter skulle du välja att för alltid äta?

1/ sushi, 2/ lammstek, 3/ asiatisk nudelsoppa 4/ kålpudding

5/ omelett

Vilka fyra saker i källaren/förrådet skulle du egentligen kunna slänga?

1/ vinterjackor 2/ lump 3/ trasiga ytterkrukor

4/ gamla mattor som tappat flygförmågan..

Vilka är dina tre favoritklädesplagg i din garderob?

1/ hör och häpna: jeggings, ett plagg jag aldrig någonsin trodde jag skulle ta på mig! Gillar inte kläder som smiter åt och stramar, men när jag väl provade superstretchiga jeggings så var jag fast! 2/ tröja som täcker rumpan

3/ min supermysiga fleecemorgonrock som räddat livet på mig denna kalla vinter!

Vilka två telefonnummer kan du utantill?

Svarar som de flesta andra 1/ mitt eget, 2/ nödnumret 112

Vilken enda högtid skulle du fira om du måste välja?

Midsommar, helst med en brasa, “juhannuskokko” som man i Finland tänder på midsommaraftonen nere vid stranden eller ute på sjön på en flotte

Många flera deltagare hittar du hos Elisa

4

28 Comments:

 1. här blir det påskeld på öarna… påsk är ganska trevlig högtid.

 2. Så vacker bild. Midsommar är en härlig högtid. Påsk likaså. Juletid kunde avslutas med Lucia. Adventsljus är fint. Ha det gott!

 3. Mirjam Halvarsson

  Påskeld har jag varit med om men aldrig midsommareld, det är kul när man får lära sig nåt nytt! Jeggings ska jag nog köpa, det låter som ett bra val :) Tack för tipset <3
  Ha det så fint i Pörtet nu, kram på're

  • Jag har köpt mina bekväma jeggings på Lidl! Stod o såg på dem länge o tänkte att jag nog inte kommer i dem trots att de var i min storlek. Men ack så mycket och bra de töjde sig. De ska vara höga i midjan så de inte hasar ner, det är det värsta jag vet! Kramen

 4. Vad gäller maten är vi helt överens, trots att jag skrev några andra rätter. Å din omelett ser så himla god ut – jag bara dreglar:-) Älskar kålpudding och köper alltid hem en portion hemlagad hos min lokala ICA.

  Jeggings, som jag inte ens visste vad det var till för några månader sedan – ja, det var en överraskning att du skulle gilla det plagget. Skoj! Man ska ju förnya sig då och då;-)

  Trasiga krukor är det fler som har för många av. Det blir ju lätt så om man har en trädgård och eller gillar arr odla plantor.

  • Haha, tror inte du skulle gilla min kålpudding, ingen sirap på, inga lingon, däremot ris i smeten och soja vid servering, det du!

 5. Kul att läsa dina svar och med passande fina bilder till. Och mina skulle som vanligt bli att “det beror på”.
  Men sista svaret Midsommar skulle jag också välja. Telefonnumren gäller även för mig.
  Kram!

 6. Då vet ja lite mer om dej. Kålpudding är en favorit och omelett går att variera i det oändliga.
  Morgonrocken liknar min och är så skön.
  Firar inga helger och kan bar mitt eget tel.nr
  Kramar från oss

  • Hejsvejs så försvann den helgen utan att man hann blinka! Fira helger nej, har inga traditioner att följa heller, ganska skönt det. Men visst vill jag gärna träffa familjen när de andra har ledigt och då är det ju oftast storhelger. Kramen

 7. kålpudding gör jag ganska ofta i lergryta. det blir jättegott. de första åren i sommarhuset vid havet eldades brasa vid stranden. tyvärr är det bortlagt nu

 8. Din omelett ser jättegod ut – och vilket fantastiskt ljus du har fått till i din snöiga header! Kåpudding och sushi är favoriter även hos mig.

 9. Kul frågor. Jag älskar potatisgratäng. Skulle kunna äta det varje dag, går att ha både det ena och det andra till. Den omeletten ska jag prova såg supergott ut.
  Jag har påsar i förådet med grejer jag ska lämna till återbruket. Vi har ett fint i stan. Jag brukar bära dit lite och så tar jag med mej lite hem.
  Legging eller jeggings och en tunika eller jumper är det jag skrotar i om dagarna. Bekvämt och bra.
  Telefonnummer är jag dålig på numera. Man behöver ju inte komma ihåg dom finns ju där i telefon.
  Valborgsfirande tycker jag är trevligt. Det är en sån brytpunkt mellan kall och varm årstid. En förväntans tid. Mamma gjorde Simaa, en sorts lättjäst citrondryck, och Tippaleipiä, kakor av nån smet som hon ringlade i och gräddade i flotyr, pudrade över florsocker när dom var klara. Sen satt man där i brasans sken och myste i skymningen. Det var till Valborgsbrasan för jag kom ihåg nu att det kunde vara ganska kallt ibland.
  Trevlig tradition med juhannuskokko. Det görs inte häromkring iaf. inte till påsk heller.
  Önskar en trevlig helg.

  • Vilken fin Valborg du beskriver! Visst hade vi också tippaleipiä, fast aldrig hemlagade, tyckte inte de smakade något alls. Sima däremot gillade jag, mild och fin smak men sen brände det till i munnen innan man svalde.
   Nej inte lär jag få se någon juhannuskokko, men kanske majbrasa. Man ställde in den fjol, fast jag tyckte det var onödigt, alla vistades utomhus med stora avstånd. jaja, vi får se helt enkelt. Trevlig helg till er också

 10. Tror att min kommentar försvann ut i rymden så gör ett nytt försök.
  Först en stor tumme upp för din flygande matta (mina har också tappat flygförmågan är jag rädd).
  Skulle gärna äta middag med dig, bara favoriter. Omelett lagar även jag stundtals men din är vackrare. På restaurang skulle vi dock inte gå tillsammans för jag är just en sån velare som du inte ger mycket för. Vi fick väl uppsöka en pub med mindre utbud :)

  • Så gärna Lena, låt oss gå på en pub, ta en pilsner och en shepherds pie=?Rymden har tagit emot din kommentar dock inte jag. Men är supernöjd med denna.

 11. Jag glömde sushi i min lista, helt galet! Men jag får lite panik av begränsningen då jag knappt kan tänka mig något värre! Va mysigt med brasa i midsommarnatten! Perfekt avslut till en mysig kväll! Det borde man börja med!

 12. Här bränner dom också brasor nere på stranden till midsommar. Så här kan det se ut:
  https://amacasa.wordpress.com/2014/06/24/midsommarfirande-del-2/
  :-)
  Självklart så uteblev det firandet ifjol, och frågan är om det blir nåt i år. Tvivlar på det…

  Den där omeletten skulle jag vilja sätta tänderna i nu…

 13. Maten köper jag rakt av!
  Telefonnummer kan jag rätt många =)
  Nu har jag förberett mat så att vi klara hela dagen i skidspåren =), en liten kylig morgonpromenad tog jag själv som uppvärmning, nu är det dags för kaffe! Ha en härlig skidåkardag!

 14. Kina Hellquist

  Släng aldrig bort din flygande matta! Leggings har jag också upptäckt, men jag använder dem bara här hemma. Jättesköna! Ha det gott!

  • Fast vet du, det var inte leggings jag menade nu, utan jeggings! Skillnaden? Jo jeggings är som jeans, fast mjuka och sköna som leggings!

 15. Mattor som förlorat flygförmågan är det kanske dags att göra sig av med :))

 16. Hihi, flygande mattor låter lite spännande, men inte om de förlorat flygförmåga….Jeggings var nytt för mig, är det annorlunda än leggings? Använder leggings en hel del.

 17. Mina ickeflygande mattor hamnar på golvet på balkongen, då jag ännu inte fått tummen ur att lägga trägolv.
  Kålpudding! Åt det igår. Idag ligger en kycklingklubba i min lergryta tillsammans med grönsaker och annat, mums snart!
  Trevlig lördag!

 18. Det är inte alltid lätt att välja men du verkar veta precis hur du skulle göra dina val :D
  Kram

 19. Sushi är onekligen gott. Jag gillade det inte första gången jag åt det, men blev bättre med tiden.

 20. Sushi är onekligen gott. Jag gillade det inte första gången jag åt det, men blev bättre med tiden.

 21. En midsommar med brasa det hade varit grejor det… nu börjar det likna något :) Dina matval var inte så tokiga, sushi har jag börjat gilla nu… åt min tredje i veckan faktiskt. Vad jag har emot lammstek är att det är lite mat på djuret.. Min granne har fött upp under många år så det var självkärt att man tog en låda. Asiatisk mat tillhör mina stora favoriter jag umgås med två bröder som är gifta med varsin thailändska, man rullar alltid därifrån och du ska veta att dom skickar med matlådor hem om man inte äter upp. Kålpudding åt jag i Alfta i torsdags förresten, men tyvärr var den sönderkryddad, jag vet inte om kocken satsade på att ta bort en viss bakterie. Vad är härligare än en brasa sådär vid vattnet…

 22. Pingback: Fem en fredag v. 10: Trendigt - elisamatilda.se

Kommentera