Bloggen

Fjäderfän och småkryp

Av
den
28 maj 2020

Som jag har spanat efter att få se några duniga bollar till fågelungar, dock utan att lyckas en enda gång i år!

Skator har vi däremot gott om, och härom dagen såg jag en stackare som skuttade omkring och såg luggsliten ut..

Gick närmare och såg att den var riktigt illa tilltygad, om den blivit attackerad av någon rovfågel eller om en katt (ähum) varit i farten låter jag vara osagt.
Grannen och jag såg för bara några dagar sedan hur en hel trast-armé slöt upp och jagade bort en ful kråka som förmodligen tänkt kalasa på trastägg eller ungar.
Det var en riktig flygattack kan jag säga, trots att inga bomber föll.
Jag tror inte denna skata kan lyfta, förmodligen kan den klara sig över sommaren då det är lätt att hitta föda, om den nu får vara ifred. Självklart har jag börjat planera vad jag ska mata den stackaren med…

Det är mycket spännande man kan följa i naturen när man inte har så mycket annan sysselsättning.
Det är otroligt vilka bördor myrorna bär och släpar på, det måste vara stackbygge på gång

I måndags när jag gick trimbingo-promenaden fick jag sicksacka över vägen för överallt låg de skogssniglar som förmodligen lockats fram av ösregnet under den gångna natten.
Inte så mysigt att kliva på slemmiga sniglar…

Avslutar dagens zoologiska äventyr med ett litet husdjur jag har som faktiskt hyrt in sig på min yttervägg där den hänger i en tråd som den förmodligen spinner vidare på..medan jag skriver i bloggen! Vacker är den, och betydligt förstorad, i verkligheten var den jätteliten och söt!

En pingsthelg väntar bakom hörnet, har du några trevliga helgplaner som kan genomföras i dessa trista tider?

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  28 maj 2020

  Det börjar sannerligen röra på sig i naturen! Sniglarna är bara äckliga, tycker jag…det har jag tyckt sen jag bodde i Småland och fick plocka massor på kvällarna men det var mördarsniglar. Spindeln tror jag är en husspindel, det ser så ut på teckningen 🙂
  Undrar vad som hänt med den stackars skatan….nåt elände är det ju 🙁 Sen kan faktiskt trastarna bomba!! 😀 Dom flyger över sitt offer och rent ut sagt, skiter på dom!! Allt enligt säker källa, vilket är sonen Johan 😉
  Kram på dig, fina Paula <3

 2. Svara

  Minton

  28 maj 2020

  Stackars skata som råkat illa ut. Sniglar är ok utom mördarsniglar som äter allt. Har inga i trädgården som tur är. Spindeln gillar jag den har fina färger. Har inte sett några i år men dom kommer nog.
  Minton skickar pussar till er alla.

 3. Svara

  BP

  28 maj 2020

  Skatan såg verkligen luggsliten ut. Nu gillar jag inte skator, då de skiter ner vår balkong, men skadade djur som lider kan man ju inte ogilla. Hoppas bara att ingen av dina katter får för sig att mumsa i sig fågeln;-)

  Myror älskar jag! När jag ser ett arbetslag med myror gör jag alltid mitt yttersta att undvika trampa på dom. Å din myra ser ut som om h*n bar på en (fylld) kondom;-)

  Sniglar gillar jag bara på en tallrik med massvis med vitlök – en gammal klassisk 1980-tals rätt:-)

  Lustigt nog la jag också upp en spindel idag. Det verkar vara ett spindelår, för jag har redan sett och “mördat” två stycken. Det har aldrig hänt förut i vår lägenhet.

 4. Svara

  BP

  28 maj 2020

  Svar: Kolla det här inlägget:
  https://seniorvinklat.com/2020/05/27/pa-gang-just-nu-den-27-maj-2020/

  Vet inte vad det innebär för dig som har WP, vet inte heller vad det medför för blogspot/Blogger.

  Vad jag menade att det blir tyst i slutet på juni är att både ni WP:are och vi blogspottare kommer att brottas med de nya versionerna utan att riktigt veta vad vi gör. Å fula inlägg vill åtminstone jag inte lägga upp;-)

 5. Svara

  Ditte

  28 maj 2020

  Riktigt synd om skatan som blivit så tilltufsad. hoppas den klarar sig
  Ja, nu vaknar naturens invånare till liv och att sitta och titta på småkrypen i naturen gillar jag också. Kan sitta länge och titta på myror som jobbar och sliter, liksom på spindlar som gör sina nät. Fina bilder. Och spindeln och myran var verkligen intressanta att se i son förstoring.

  Sniglarna kan jag däremot undvara. De faller inte inom mitt område direkt. Men när vi hade trädgård medverkade jag att ta bort mördarsniglarna.
  Kram och natti

 6. Svara

  Anki

  29 maj 2020

  Härligt djur/ naturinlägg idag 🙂 Stackars skatan … hoppas den slipper lida alltför länge, den ser verkligen luggsliten ut! Sniglar har jag inget emot, men de är läskiga att trampa på!
  Jag ser att Mia redan skrivit husspindel, så då drar jag till med mindre husspindel som ser ut som en kopia av den större 🙂
  hm … redan pingst … oj det har jag missat, men det gör nog inget – det blir väl som en helt vanlig helg.
  Ha det gott!
  Kram

 7. Svara

  Karin

  29 maj 2020

  Vad du är påpasslig med kameran! Och en bra kamera har du tydligen också, eller? Jag vet att det är lite ofint att berömma en duktig fotograf för kameran (ungefär som att säga till en duktig kock att hen tydligen har en bra spis), men det är inte vilken kamera som helst som kan fånga stort och smått som du gör.

  Pingsthelgen tillbringar jag i södra Dalarna (två timmar från baslägret om trafiken är nådig) och det är med viss bävan jag åker dit, det var längesedan sist. Framförallt vet jag att mössen kan hitta på ett och annat när de får härja ostörda.

 8. Svara

  Herr Nilssons Fru

  29 maj 2020

  Sista veckan har det bara exploderat i naturen både med växtlighet och små djur, kryp, ja de är ju också djur i mindre skala. Stackas skatan. De blir lätt byte för rovfåglar o andra djur när de är skadade. Ge den redigt god mat så den har de bra?
  Vi har små fågelbäbisar i flera holkar på gården. Så kul att följa föräldrarna på deras ständiga jakt på mat och ungar som skriker i holken efter mer.
  Myror är flitiga, har sett några i skogen men inte så mycket i år. De är nog bara jag som inte varit just där de bor. Spindlar är vackra men lite läskiga, jag kelar inte precis med dem, men jag slår heller aldrig ihjäl varken dem eller andra småkryp.
  Ja de ska vara en o annan fluga som jävlats med mig tillräckligt länge.
  Kramiz

 9. Svara

  Kicki

  29 maj 2020

  Den skatan såg ut att ha varit i slagsmål. Det är nåt hemskt vad de kan slåss i luften.
  Nu är det den vackraste tiden i naturen, fram till midsommar, sen blir det en annan sorts grönska efter midsommar.
  Kram

 10. Svara

  Ama de casa

  29 maj 2020

  Tycker synd om skatan… Men tack för den zoologiska promenaden 🙂
  Pingst… Så det är pingst nu? Håller inte reda på pingsten, speciellt inte sen annandag pingst blev oröd.
  Men nåt kul ska vi väl kunna hitta på 🙂

  Ha en finfin pingsthelg!

 11. Svara

  Eva

  29 maj 2020

  Intressant naturpromenad och jättefina bilder. I pingst skall jag bara njuta av naturen och ta tillvara på allt det vackra.
  Trevlig och vacker pingsthelg!

 12. Svara

  Karin Eklund

  29 maj 2020

  Skatan kanske repar sig bara den får vara i fred ett tag. Tilltufsad är den onekligen. Är du säker på att snigeln är en skogssnigel? Har inte den en vit rand på bakdelen? Skatan äter gärna sniglar för övrigt, t.om mördarsniglar. Den pickar hål på dem och suger ut innehållet så …
  Glad Pingsthelg Paula!

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 maj 2020

  Här börjar det väldigt fint och trevligt med fåglar som simmar lugnt i en sjö (vacker bild) och sedan går känslorna mellan sorg för den stackars skatans skull och till lite äckelänslor vid åsynen av snigeln. Spindeln är ändå ganska söt så det var en bra avslutning 😀
  Kram

 14. Svara

  LIllaSyster

  30 maj 2020

  Det är tur för skatan att Busan bor långt borta. Hon har tagit in skator två gånger och jag har som tur varit hemma båda gångerna och kunnat släppa ut fågeln från källaren. Såg en tilltuffsad skatunge utanför räddningstjänsten då jag kom med bilen från affären förra veckan – tufft att vara skata. Helgen tillbringas i trädgården =)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 497
 • 1 652 526
 • 5 119
 • 66 012
Sök här