Matrecept och kökstips

“Flied lise” = Fried rice

Av
den
13 december 2007

”En skicklig och samvetsgrann kokerska vet att med litet uträtta mycket, hon sätter sin heder i att förstå hvad som utgör grundern för all hushållning, att taga vara på allt och tillgodogöra allt, äfven det minsta. Öfverlefvorna från en föregående måltid, skickligt använda, kunna utgöra rika ämnen till både nytta och nöje”

Citat ur Eh Em Hagdahls bok “Kokkonsten som vetenskap” från 1879

När jag kokar ris kokar jag alltid för mycket.
Förra helgen när barn och barnbarn var här blev det mycket ris över..
Jag hatar att slänga mat, och hundar kan inte äta hur mycket ris som helst..
Alltså lagade jag i veckan Egg-fried rice, enkelt och passar till många maträtter!
Såhär gör jag:
Jag hettar upp ett par msk olja i en stekpanna och låter 1 finhackad vitlöksklyfta fräsa en stund. Sen har jag i lite chiliflakes och en bit finhackad kålrabbi (går lika bra med morot eller paprika) som också får fräsa lite. Jag tömmer pannan och fräser två lätt vispade ägg under ständig omrörning, därefter lägger jag i det kokta kalla riset, blandar väl och låter bli varmt. Till sist har jag i grönsakerna igen och blandar om. Kryddar gör jag med ca 1 msk ostronsås, det passar bra också med fisksås.

Riset serverade jag med friterade bläckfiskringar och citron, mums!
Lite rester av kött eller kyckling istället för bläckfisk så har du också en god middag!

TAGS
13 kommentarer
  1. Svara

    Gunvor

    13 december 2007

    Ohh va mumsigt! Lite Thaimat verkar det som! Här är det svinkallt idag! 18- imorse.
    Ha en fin Luciadag. Kanske du lussat åt gubben? Det glömde jag att göra! Vi kör in ved i stället! Det behövs nu..för här eldas det ordentligt.

  2. Svara

    Kicki

    13 december 2007

    Lite omständigt, men det verkade gott. Påminner lite om Nasi Goreng. Jag gillar ris i olika former.
    Kramen

  3. Svara

    Lallis

    13 december 2007

    Wow, så smaskigt det ser ut:)
    Kram Lallis

  4. Svara

    Bia

    13 december 2007

    Hej Paula!
    Nu är jag här och tittar ifatt det jag missat. Du delar med dig av så fina bilder och recept! Att du har lite rörigt i köket är för att du är en kreativ människa! Det är i alla fall vad jag skyller min röra på… 😀
    Alla dina ekor skulle du sätta ihop och göra ett collage av, det skulle bli en fin tavla – ekor under fyra årstider.
    Ha en skön och avkopplande kväll!
    Kram/Bia

  5. Svara

    Mia

    13 december 2007

    Ja just det! Jag har ju bläckfisk i frysen, tack för tipset! 😀

  6. Svara

    Gunnel

    13 december 2007

    Du det där med riset var ju inte helt fel…för så mycket av den varan som slängs här hemma

  7. Svara

    cattis

    13 december 2007

    så gott det lät! och lätt att variera beroende på vad man fräser i panna 🙂

  8. Svara

    Helen

    14 december 2007

    Det där lät ju inte helt fel, lagar oxå alltid för mkt. Ja det är riktigt kul med mat o bak o alla recept som finns. Tack för tipset på textsidan 🙂 Verkligen fin sida du har
    Kram o ha en fin fredag

  9. Svara

    Carina

    14 december 2007

    Mmm, lät got det där 😛
    Börjar bli sugen på mat igen känner jag, efter min magsjuka :down:

  10. Svara

    Inger Maryissa

    14 december 2007

    Oj, det där låter jätte-gott !
    och med bläckfiskringar till.
    Sådan mat gillar jag mycket !
    Tac snälla för receptet som jag nu har sparat.
    Ha det så gott
    Kram

  11. Svara

    Mia

    15 december 2007

    Gör ett lappkast och gratulerar förstås till TVÅ silvermedaljer! :$

  12. Svara

    Ingegerd

    15 december 2007

    Vi har ofta stekt ris blandat med rester och har i ett ägg och rör om. Ägget sist alltså, det blir inte så torrt då.Men bläckfiskringar, bra tips, jag gillar bläckfisk.

  13. Svara

    farmor

    17 december 2007

    Hej Paula! Samma här ris blir ofta över, länge sen jag friterat bläckfisk, bra idé nu då mina barn och barnbarn kommer, och det blir så mng matdagar.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 110
  • 450
  • 1 583 174
  • 4 534
  • 57 995
Sök här