“Flied lise” = Fried rice

”En skicklig och samvetsgrann kokerska vet att med litet uträtta mycket, hon sätter sin heder i att förstå hvad som utgör grundern för all hushållning, att taga vara på allt och tillgodogöra allt, äfven det minsta. Öfverlefvorna från en föregående måltid, skickligt använda, kunna utgöra rika ämnen till både nytta och nöje”

Citat ur Eh Em Hagdahls bok “Kokkonsten som vetenskap” från 1879

När jag kokar ris kokar jag alltid för mycket.
Förra helgen när barn och barnbarn var här blev det mycket ris över..
Jag hatar att slänga mat, och hundar kan inte äta hur mycket ris som helst..
Alltså lagade jag i veckan Egg-fried rice, enkelt och passar till många maträtter!
Såhär gör jag:
Jag hettar upp ett par msk olja i en stekpanna och låter 1 finhackad vitlöksklyfta fräsa en stund. Sen har jag i lite chiliflakes och en bit finhackad kålrabbi (går lika bra med morot eller paprika) som också får fräsa lite. Jag tömmer pannan och fräser två lätt vispade ägg under ständig omrörning, därefter lägger jag i det kokta kalla riset, blandar väl och låter bli varmt. Till sist har jag i grönsakerna igen och blandar om. Kryddar gör jag med ca 1 msk ostronsås, det passar bra också med fisksås.

Riset serverade jag med friterade bläckfiskringar och citron, mums!
Lite rester av kött eller kyckling istället för bläckfisk så har du också en god middag!

0

13 Comments:

 1. Ohh va mumsigt! Lite Thaimat verkar det som! Här är det svinkallt idag! 18- imorse.
  Ha en fin Luciadag. Kanske du lussat åt gubben? Det glömde jag att göra! Vi kör in ved i stället! Det behövs nu..för här eldas det ordentligt.

 2. Lite omständigt, men det verkade gott. Påminner lite om Nasi Goreng. Jag gillar ris i olika former.
  Kramen

 3. Wow, så smaskigt det ser ut:)
  Kram Lallis

 4. Hej Paula!
  Nu är jag här och tittar ifatt det jag missat. Du delar med dig av så fina bilder och recept! Att du har lite rörigt i köket är för att du är en kreativ människa! Det är i alla fall vad jag skyller min röra på… :D
  Alla dina ekor skulle du sätta ihop och göra ett collage av, det skulle bli en fin tavla – ekor under fyra årstider.
  Ha en skön och avkopplande kväll!
  Kram/Bia

 5. Ja just det! Jag har ju bläckfisk i frysen, tack för tipset! :D

 6. Du det där med riset var ju inte helt fel…för så mycket av den varan som slängs här hemma

 7. så gott det lät! och lätt att variera beroende på vad man fräser i panna :-)

 8. Det där lät ju inte helt fel, lagar oxå alltid för mkt. Ja det är riktigt kul med mat o bak o alla recept som finns. Tack för tipset på textsidan :) Verkligen fin sida du har
  Kram o ha en fin fredag

 9. Mmm, lät got det där :P
  Börjar bli sugen på mat igen känner jag, efter min magsjuka :down:

 10. Oj, det där låter jätte-gott !
  och med bläckfiskringar till.
  Sådan mat gillar jag mycket !
  Tac snälla för receptet som jag nu har sparat.
  Ha det så gott
  Kram

 11. Gör ett lappkast och gratulerar förstås till TVÅ silvermedaljer! :$

 12. Vi har ofta stekt ris blandat med rester och har i ett ägg och rör om. Ägget sist alltså, det blir inte så torrt då.Men bläckfiskringar, bra tips, jag gillar bläckfisk.

 13. Hej Paula! Samma här ris blir ofta över, länge sen jag friterat bläckfisk, bra idé nu då mina barn och barnbarn kommer, och det blir så mng matdagar.

Kommentera