Bloggen

Fredriksberg i mitt hjärta

Av
den
2 maj 2012

Ja det kan inte hjälpas, en del av mig längtar tillbaka!
Men anledningen att vi en gång flyttade därifrån kvarstår, det blir för långa resdagar för Hasse.
Vi har luskat lite i om han kunde rucka på distriktet något och jobba mera mot Värmland men eftersom det inte finns en endaste stad inom en 5-milsradie från Fredriksberg så blir det ändå tio mil extra varje dag!

Det är så lätt att i sin iver glömma det negativa och bara tänka på hur trevlig atmosfären är, hur gulliga och rara människorna är, och hur lätt jag skulle kunna besöka både kiosken, butiken och biblan!
För trots att det är långt ut i ingenmansland så finns ju fortfarande en drös bybor och viss service kvar.

Jag är mer isolerad här i Björsjö där inga bussar går och ingen service finns. Eftersom vi inte har någon naturlig samlingsplats i byn, bystugan används ytterst sällan, så håller sig folk till sitt och rör sig inte ute på byn.

Hur som helst har vi lagt ut lite krokar om eventuell bostad om någon lämplig skulle dyka upp…då har vi inte stängt alla dörrar! Annars får vi helt enkelt vänta några år tills gubben går i pension och röra på oss då!

Lite nytt hade hänt i trakten, fiket öppnade precis samtidigt som vi flyttade

Hembakt bröd och aromatiskt kaffe i en avkopplande mysig miljö, vad kan man mer begära?

I grannbyn hade holländare tagit över vägkrogen för ett par år sedan. De har som synes djur på gården och vi fick oss en god älgfärsbiff till livs.

Idag har det varit sommar! Jag har krattat fram mina små gullvivor under prasslande fjolårslöv längs åkanten. Nu får dom ljus och kan växa till sig!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Eva

  2 maj 2012

  När man läser dina rader, så förstår man längtanstonerna tillbaka, som finns.
  Underbara bilder ~~~

  Klokt att ha dörren lite på glänt, tycker jag 😉

  Kramen från Eva

 2. Svara

  AprilSus

  2 maj 2012

  Dina foton och din beskrivning kan ju få även mig att längta dit, trots att jag aldrig satt min fot där och inte ens vet var på kartan det ligger. 😀

  Jag är också lite flytt sugen, trots att jag trivs där vi bor, men jag känner mig en aningen låst här. Vet att min yngre son tycker att jag borde röra mig närmare sthlm, men jag är inte så sugen på det. Jag bor kvar här tills Mathilda är klar med grundskolan om 3 år, sen får vi se vad som känns rätt då? Att lämna små dörrar på glänt är nog klokt…

  Jätte kramis, vännen!

 3. Svara

  TT

  2 maj 2012

  Ah, klokt! Man ska aldrig stänga dörrar och det vet jag ju att ni är de sista att göra det!!
  Jag har ju varit i Säfsen och det är verkligen underbart i de krokarna, nästan lite magiskt och som du säger så är det mer liv där, även om ni också bor otroligt fint.
  Hoppas hinna komma förbi nu under sommaren!
  Tack för gratulationer till vårt underbara hus, hoppas du kan komma ner och hälsa på. Kram!

 4. Svara

  Astrid

  2 maj 2012

  Att bo ute i en by med lite service är ingen höjdare, jag förstår dig
  Sommaren går ju an men den långa vintern
  Som liten bodde vi en liten by och det vill jag inte göra en gång till
  Nu bor vi i kejdehus och många tycker att det är hemskt, men jag stortrivs
  Nära till grannar 300 m till bibliotek 400 m till VC tandläkare osv.

 5. Svara

  Marketta

  3 maj 2012

  Nu ljuger du 😉 . Det går 2 bussar från Ludvika till Björsjö, fast bara en därifrån in till stan. Fast jag antar att eftermiddagsbussen inte stannar där över natten utan går tillbaka till stan igen, men tom. Dom värsta turerna dom hade i Ludvika var faktiskt Fredriksberg och Malingsbo. Men Fredriksberg sa jag ifrån på vintern, att den kör jag inte 😆 . Var faktiskt ganska motvillig även på sommaren för jag tyckte det var så rörigt när man skulle in i den där stugbyn.

  Kramizzar
  Marketta

 6. Svara

  annette

  3 maj 2012

  Jag tog båda inläggen på en gång jag, och det kändes inte långt alls, så mycket fina bilder och så fint att läsa Dina rader.
  Förstår att Du/Ni längtar tillbaks hit, ser ju ut att vara en underbar plats som var helt okänd för mej, och precis som Du skriver är det ju viktigt att det någon form av sociala platser att träffas på, visste inte att Du var helt utan kommunikationer, låter inget vidare med tanke på att Hasse är borta så mycket och så ingen granne eller plats att träffa andra på.
  Ni får väl se vad som händer framöver, om inte annat så får Ni vänta och längta till pensionen.
  Kramen

 7. Svara

  Kicki

  3 maj 2012

  Jag förstår att det drog i “nostalgitarmen” att återse Säfsen.
  Jag har ju varit där flera gånger, både hos dig (är det verkligen 5 år sen??) och hos min systerdotter vars sambo har ett hus i byn (som han för övrigt försöker sälja).
  Men jag håller med om att det är sagolikt vackert, nåt som också dina bilder visar.
  Men flytta igen?? Nä, hejda dig lite.
  Kramen

 8. Svara

  Malin

  3 maj 2012

  Å sommar, jag blir så avis, här är det isvindar, tydligen har det haglat o så idag, men jag har jobbat så hårt att jag aldrig hann se ut genom fönstret.

  Ler i mitt stilla sinne, Paula kan tänka sig att flytta!!! IGEN!!!! :mrgreen:

  Jaja det är bra att kunna se nya möjligheter 😛

  Mysig tripp har ni ialla fall haft.

  Kramen

 9. Svara

  BrittMarie

  3 maj 2012

  Fredriksberg ser ut som ett riktigt semesterparadis! Det ligger kanske lagom långt bort för en utflykt då och då för er.
  I vart fall låter det mysigt att kunna kratta fram gullvivor i sin trädgård. Det är ju något att glädjas åt 😉
  Kram

 10. Svara

  Nilla

  5 maj 2012

  Så mycket fina bilder du visar…förstår att du längtar tillbaka. Och när man som du är hemma själv och det inte finns ens ett bibliotek 😉 då kan man ju få lappsjuka för mindre. Så söt hon är lilla Blinka, som inte lämnar mattes sida, men man kan ju aldrig vara säker. Bäst att ha koll 😉
  Ha det gott i “Pörtet”. Själv ska jag jobba, tre nätter ligger framför mig. Men sen hägrar Österlen…äntligen 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 507
 • 574
 • 1 610 417
 • 5 044
 • 65 064
Sök här