Bloggen

Säfsen-nostalgi

Av
den
1 maj 2012

Det ligger inte så långt borta, vårt gamla hem, men det blir liksom inte av att åka de 7-8 milen…

Men, nu fick vi ett plötsligt infall och ringde vår förra hyresvärd som ju också hyr ut turistlägenheter och kollade läget.
Och visst var vi välkomna att hyra över några dagar så i fredags bar det av!

En hundrastning när vi börjar komma i stämning, dvs naturen har skiftat karaktär och bjuder på karg Säfsen-natur

Vid Ulriksberg ligger Säfsens fyrstjärnsfiske och här i området brukar husvagnarna stå tätt. Några tappra hade redan hittat hit…

..till Hannupölen

Nu passerar vi mitt i byn och spanar in “Rastplats Lyan” dvs. grillen som vi drev under några år. Ingen verksamhet pågår, senaste somrarna har det varit kanotuthyrning här.

Hela byn är omgärdad av vattenstråk, man glömmer lätt hur otroligt vackert det är här!

Längst bort skymtar Solberget där nerfarterna fortfarande är snöklädda

“Finnpörtet” a lá 1600-tal som byggts upp mitt i byn och som gett namn åt min blogg, såhär ser det ut i verkligheten!

Tänk att jag fick åka ända hit för att hitta blåsippor och gullvivor!

Och vad skådar nu vårt öga, jo “pörtet” där vi bodde fram till 2007. Nu står det öde och obebott och har förfallit något förfärligt…

Det har däremot varken min make eller bastun gjort så här njöt vi av kvällen!

Vår lilla fjanthund blir alldeles till sig när hon kommer till nya ställen och viker inte från min sida. Då kanske matte smiter sin väg…så vi fixade en bekväm bädd åt henne vid köksbordet så hon “kunde vara med”

Först tredje och sista kvällen hade hon gjort sig hemmastadd nog för att gå in i sovrummet två meter från köket och bädda åt sig i vår stora bag, hihi, då kan vi inte glömma bort att ta med henne hem!

Nu tror jag bestämt att jag stoppar här för detta inlägg och återkommer imorgon med flera Säfsenvyer och hoppas att ni hänger med då också!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  malin

  1 maj 2012

  Vilka härliga vyer och vilken nostalgitripp för Er! Njuter gärna av fler vackra bilder. Kram

 2. Svara

  Britten

  1 maj 2012

  Å så härliga bilder..Vi bor verkligen i ett vackert land

  kramiz

 3. Svara

  Marketta

  1 maj 2012

  Jaså, du fick lite och grunna på. Du är väl inte sugen att flytta tillbaka till ödemarken när du såg erat gamla hus stå där tomt och övergivet 😯 . Visst är det fint där, men det är så långt överallt därifrån.

  Kramizzar
  Marketta

 4. Svara

  Ankii

  2 maj 2012

  Go morgon!!
  Så trist att Ert gamla hem står o förfaller, fattar inte hur man kan göra så med hus:( trist.

  Ni verkar ha haft mysigt o trevligt o de ser väldigt fint ut i naturen runt där.LIte som att komma hem igen då ju:) 2007, ja de borde jag ju minnas, har ju varit med på en del flytter:) träffade ju dig redan 2005 – du vad tiden går:)

  Kramiz

 5. Svara

  AprilSus

  2 maj 2012

  Vad kul att se vart ursprunget av ditt bloggnamn kommer ifrån. Väldigt vacket även i dina tidigare hemtrakter, men lite tråkigt att ert gamla hus står tomt och öde.
  Tycker nog att Blinka är en klok liten dam som ser till att ordna sig en trygg och säker sovplats utan risk att bli kvarglömd. 😉

  Jo, det tycks finnas en hel del gamla ruiner här i de södra delarna av landet. Nästan varje plats vi besökt tycks ha några gamla rester att “skryta” om. Den vi besökte igår utanför Vetlanda heter “Hultaby slottsruin” och den som ligger utan för våran håla heter ” Eksjöhovgårds slottsruin”, men det finns många flera.

  Än så länge har ju min lillskrutta bara doppat tassarna, men det ska bli kul och se om hon kommer vilja ta sig ett riktigt dopp framöver? Om hon blir en badkruka, så gör det inte mig något för sån är jag också. Vill ha fint vatten med bra temperatur, annars får det gärna vara för min del. Är inte överdrivet förtjust i att bada i dessa rostfärgade småsjöar som finns överallt här nere. Saknar Mälaren…

  Ha det gott, vännen!
  Kramisar! <3

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 252
 • 770
 • 1 610 920
 • 5 044
 • 65 073
Sök här