Bloggen

Fryslortar är vi allihopa…

Av
den
21 januari 2019

Nu har värsta kylan släppt, och jag måste erkänna att jag inte längre tål kyla som går nerom 15 grader!

18 köldgrader hade vi när det var som kallast, och min stackars kamera klagade över behandlingen den fick, att behöva följa med ut och dessutom orka veva igång..

Men det var så vansinnigt vackert så jag bad snällt att den skulle orka starta zoom och motor, och även om det var segt så funkade det.
Här vid ån var det öppet vatten för bara ett par dagar sedan..

När jag zoomar ännu mer ser man hur isen faktiskt fryser! Som mjuka fjädrar möter vassa knivar, har du något bra ord för fenomenet?

Jag kunde nog ha stått här och knäppt foton en stund till..

men jag fick många talande blickar från min flicka som var högst ovillig att fortsätta promenaden!
Och vem skulle vilja pina en sötnos som får kramp i tassarna?

Men idag är ordningen återställd! Behagliga -4 och lätt snöfall.

Nu är det bara ett par dagar tills min gamla arbetskamrat kommer hit och hälsar på. Vi jobbade tillsammans några år på 80-talet o början av 90-talet då vi båda var med och startade upp en finsk bank i Stockholm. Sen flyttade jag ut på landet för att driva värdshus och vandrarhem och hon besökte mig en gång i Kloten, vi tror det var 1996. Sedan dess har vi inte setts och hon bor numera i Finland.
Jag har facebook att tacka för att jag fick kontakt med henne och några andra gamla arbetskompisar igen.
Och nu kommer hon hit! Och jag tänker prata tills hon får ont i öronen, det blir väl en salig blandning av svenska och finska, jag har inte haft någon att prata finska med de senaste tjugo åren så ordförrådet är skralt.
Som ni förstår blir det därför tyst här på bloggen några dagar.
Men, innan dess ska jag komma till skott med veckotemat för det vill jag inte missa!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Anne

  21 januari 2019

  Hei Paula. Kiva lukea blogiasi. Täällä Helsingissä täristään yli -20C. Ei kiva. Onneksi meillä on takka. Terkut sinne ja Helenalle myös. Anne

 2. Svara

  Mia

  21 januari 2019

  Fantastiskt vackert är det i naturen nu….men jag håller med dig vad gäller kylan. I morse var det -27, mitt på dagen passade jag på att ta sparken upp till grannen, då var det bara -20….nu -25 *suck*
  Kul att du och din kompis från förr ska träffas!!! Jag förstår känslan, du vet min kusin som varit på besök nu, henne träffade jag senast -97, så ja, jag förstår 🙂
  Du undrade om snön, här har du en länk du kan titta på ;I
  http://www.samer.se/1253
  Kram på’re

 3. Svara

  miatankar

  21 januari 2019

  Jag tror du tränar upp din finska snabbt. Det man har kunnat, ligger där inne, litet bortglömt, men det brukar gå att ruska liv i det igen!

  -18 grader, ja, det är jag glad jag slipper. Det brukar kännas bistert. Täcke och andra “kläder” finns ju, hundskor finns väl inte? Det borde vara viktigare än täcke, tycker jag. Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara att gå ut utan skor när det är så kallt. Med andra ord förstår jag hennes vädjande blick 🙂

  Önskar dig och din gamla bekant några riktigt trevliga dagar!

 4. Svara

  BP

  21 januari 2019

  Fantastiskt fina bilder! Återigen menar jag att titta på alltså, inte att vara där ute. Konstigt nog hade vi 9,5 grader ute för en halvtimme sedan. Så jag gratulerar till vårvärmen;-)
  Jätteskoj med besöket av din arbetskompis! Hoppas ni har riktigt roligt och gör byn osäker som man säger;-)

 5. Svara

  BP

  21 januari 2019

  Me again: Glömde ju säga att jag tror att Anki kan det rätta ordet på ditt frysande is. Om jag inte minns helt fel så la hon upp en liknande bild för några veckor sedan och hon kallade fenomenet…. ja, det har jag såklart glömt;-)

 6. Svara

  Titti

  21 januari 2019

  Vad häftigt med sånt besök! Och vilka häftiga vinterbilder!

 7. Svara

  Ditte

  21 januari 2019

  Så vackra bilder! Tittade extra länge på den med “de mjuka fjädrarna”. Himla tur att du kunde tala din kamera till rätta så att den ville vara i tjänst.
  Så roligt med det besök du får och att ni så fint hittade varandra. Jag kan ju ingen finska , men jag kunde förstå det Anne skrev. (Mina döttrars pappa är estländare, född och uppvuxen i Sverige men perfekt i estniska och mycket lite av estniskan har jag snappat upp.)
  Önskar dig och din väninna fina dagar tillsammans.
  Kram!

 8. Svara

  Eva-Lena

  22 januari 2019

  Jag får hosta när det blir så kallt som i dag. Jag tycker att minus 5-10 är bästa tempen, då knarrar det under kängorna och mindre halkrisk.

 9. Svara

  Ninni

  22 januari 2019

  Ha nu riktigt mysiga dagar med din f.d. arbetskamrat!
  Vi hade nästan -23º i morse. Blev lite varmare under dan men det gick sakta mot varmare gradantal. Nu har vi -12º så det är ju nästan hälften.
  Vilken läcker bild på isen!!! WOW!!!
  Idag har vi/jag plockat undan julpyntet, julgranen och adventsstakarna. Men de juliga röda gardinerna och dukarna får vara kvar ett tag till. Ork och lust fattas. I morgon är det dags för droppet igen. Har haft ovanligt mycket värk mellan droppen på senaste tiden. Kanske för att doktorn sänkt doserna på de två viktigaste mot värken? Jag får prata med tjejerna på behandlingsenheten i morgon så får jag se om de kan få till en höjning.
  Kramen.

 10. Svara

  Åke

  22 januari 2019

  Jag har ordet kristaller eller närmare iskristaller på mina läppar. Den blicken känner man allt igen: Ska vi inte vända? Vackra bilder du visar upp från ditt landskap ? Klarar inte riktigt att vistas ute i naturen än, så jag får njuta till dina vackra detaljer från moder jord ? Vad spännande att få träffa din gamla kamrat, tänk så mycket ni har att ta igen ? Facebook är fantastiskt ?

 11. Svara

  "LillaSyster"

  22 januari 2019

  Fina vinterbilder och på söta lilla Blinka, Ta du lite bloggpaus….tycker att jag har gjort det med tiden räcker inte till just nu. Utan det blir mest Sannas utmaning. That´s Life just nu. Men veckans tema måste ju passa dig alldeles förträffligt. Njut av att få prata finska och ha en härlig tid med din vän. Kram

 12. Svara

  Anki

  22 januari 2019

  Lite för kallt för att det ska vara behagligt, men oj såå vackert! Frostblommorna på isen är verkligen fina och så läckert hur himlens blå nyans speglar sig i snön! Förstår Blinkas vädjande blick!
  Så kul med besök – tänk så mycket ni kommer att ha att prata om efter alla dessa år – och jag tror nog ditt finska modersmål finns där i din hjärna!
  Kram

 13. Svara

  Kicki

  22 januari 2019

  Nä kylan känns värre när man blir äldre har jag märkt. Men vinterbilderna är otroligt vackra.
  Så jättekul att du får träffa din finska arbetskamrat igen!
  Kramen

 14. Svara

  Astrid Larsson

  22 januari 2019

  Som vanligt jättefina foton
  Ja kylan gör ont i år något jag inte känt av tidigare
  Ålder?
  Men så kul att få besök

 15. Svara

  Ama de casa

  22 januari 2019

  Vilka underbart vackra vinterbilder! Fantastiskt fina! En (ja alla egentligen, men mest en av dom) skulle ha passat förträffligt till kristall-temat 🙂
  Vad kul att ni har knutit kontakten igen! Internet är verkligen en fantastisk uppfinning (eller vad man ska kalla det). 😀

 16. Svara

  Anni

  22 januari 2019

  Jag fryser bara av att titta på dina bilder, hur vackra de än är! Min frysgräns går redan vid minus fem och igår var det minus 12 här – det gillades inte! Tackolov vid nollan idag, med stora lappvantar som sakta singlade ned. Nu ska jag snart klä mig varmt och promenera en bit till en väninna, hoppas hon bjuder på något varmt när jag kommer.
  Önskar dig och väninnan rejäla skavsår i öronen 🙂

 17. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 januari 2019

  Härliga bilder och fantastiskt vackra isformationer. Jag trodde att det var rimfrost ovanpå isen men det finns säkert något tjusigare namn 🙂
  Åh, vad kul ni kommer att ha och jag tror att din kompis kommer att prata lika mycket som du 🙂 Något år innan jag flyttade hit fick jag kontakt via fb med en av mina bästa vänner från högstadie- och gymnasietiden i Linköping. När vi träffades skrattade vi båda åt att vi, på lite håll, såg likadana ut som då och att vi fortsatte prata som om vi aldrig hade slutat. Då var det drygt 25 år sedan vi hade haft kontakt senast. Vi träffas ibland och det är alltid kul. Hon bor bara ca 20 minuter ifrån mig men snart blir det lika långt avstånd som förut.
  Hoppas att väder och mående och allt annat visar sig från de bästa sidorna och att ni får härliga dagar tillsammans. Sedan hörs vi när du har tid. Ska bli jättekul att läsa om allt då 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 67
 • 520
 • 1 578 102
 • 4 989
 • 64 277
Sök här