Bloggen

Gäddor i vassen?

Av
den
16 januari 2023

Bra rubrik va?
Men vi börjar från början…

Dagen började med ett konstigt sken utanför fönstret…SOLEN! Då blev det bråttom ut…

Glad var också kråkan med en godbit i näbben

Det var krispigt med ett par minusgrader och knöggligt värre att gå så jag gick mest och tittade var jag skulle sätta ner fötterna, men vände blicken uppåt när jag hörde ett motorsurr…något plan såg jag inte men beviset är tydligt

Efter frukost tog grannen och jag våra jyckar och gick ut i solen igen. Jag får syn på några vita figurer på avstånd. Först tror jag att det är snögubbar som står uppradade, men sen rör de sig…
Det var ett gäng glada militärer som stod vid brofästet till ån. Självklart var jag tvungen att gå fram och hälsa men visade ändå lite disciplin och plockade inte fram kameran för det kanske pågick ett hemligt uppdrag??
Jag sade att de liknade soldaterna i finska vinterkriget och befälet log och sa: Ja det är det som är meningen!
Frågade om anledningen till att de stod där, men fick ett vagt svar om att de nu var klara och skulle marschera tillbaka till Falun…

-“Men”, sade befälet, vi står mest här och undrar varför det hänger gäddor under bron?”

Vadå gäddor under bron!???? Skämtar du frågade jag.
– Nej titta själv sa han då.

Med en gnutta fantasi kan även du se att det faktiskt hänger tre stora fiskar i rep under brofästet, kanske en meter eller så ovanför vattenytan…
Vilket mysterium! Varför gör man så?
Jag hade förstås inte något bra svar, så nu frågar jag mina bloggbesökare!

Varför hänger man fiskar ovanför ett kallt vattendrag?

Vi fortsatte promenaden…

..ner till sjön och beundrade utsikten som så många gånger förr

Ja det var dagens gladis, solen sken och beväringarna med den!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  16 januari 2023

  Har också sett SOLEN idag och det var underbart. Det ser halt ut hos dej så ta det försiktigt. Vet inte varför fisken hängde under bron.
  Kramar från oss

 2. Svara

  BP

  16 januari 2023

  Precis som du nämnde jag solen i mitt inlägg idag, för i motsats till dig fotade jag inte “fenomenet” som jag inte sett på flera veckor.
  Vilket roligt möte med militärerna. Ärligt talat så har jag aldrig sett militärer i vita “uniformer” här i Stockholm. Skoj att du pratade med dom. Sånt gillar jag. Nyfikenhet lönar sig alltid:-) Märkligt med gäddorna, Det verkar vara rätt vanligt att gäddor fryser fast under broar (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/rikskand-gadda-sparlost-forsvunnen-sags-hanga-i-en-bro-i-knivsta) när de varit för glupska, inte kan röra sig och fryser fast. Men de artiklar jag hittat handlar om en inte tre gäddor. Hoppas du får ett mera förklarande svar än mitt.

  • Svara

   Paula

   16 januari 2023

   Men du, det måste vara någon copycat i farten , tror du inte? jag hade inte sett nyheten som du länkade, o det var ju också ett busstreck även om det var i annan del av landet. Någon eller några har säkert tänkt att kan de så kan vi o så har de hängt upp dem??? Haha, jag hade inte en tanke på att googla, tusen tack för länken, Kul säger jag bara.

 3. Svara

  Mia

  16 januari 2023

  Jag blir så glad över att solen äntligen visat sig hos dig, jag väntar fortfarande på den, kanske i morron….eller nån annan dag 🙂
  Beväringarna påminner mig om filmen ” Telemark”, soldater i vintertid i kamouflagedräkter, riktigt bra gammal film! Men det där med gäddorna var ju lite spännande, hoppas nån vet varför!
  Kram på’re

 4. Svara

  Karin

  16 januari 2023

  Åh så fint med solen och landskapet och vintersoldaterna och alltihop! Det ser ut att vara finfint sparkföre, eller har man sandat och förstört det nöjet.

 5. Svara

  Anna-Lena

  16 januari 2023

  Härligt! Även här var det lite sol. I af en stund.
  Ett verkligt gäddmysterium. Hoppas att du får svar!Kram

 6. Svara

  Ditte

  16 januari 2023

  Visst är det en bra rubrik! Och likaså att gäddorna faktiskt fanns på plats. Inte i vassen men väl under bron. Ingen aning om varför.
  Kul med militärerna på “promenad” och roligt att du pratade med dem.
  Att solen också lyste på oss idag tar vi till oss.
  Kram

 7. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  17 januari 2023

  Här var det sol igår med. Blev så glad. Det var så frasigt att gå i snön när man gick ut.

  Gäddor under bron? Det har jag aldrig varken hört eller sett förut. Hör med lokaltidningen. De kanske vet.

  Soldater på träning, tror dem blev glada för eran pratstund. Men jag förstår ju att även de lurde på varför det hängde gäddor under bron. Vet om de skulle torkas där?

  Nu ska jag göra mig klar. Ute blåser det enormt, det höljregnar. Men vi ska iväg med bilen. Maken ska till Elverum sjukhus, det är 10 mil en väg. Frestar inte i det här vädret. Temp på noll och regn… Men det får gå…. försiktigt.
  Ha en fin tisdag nu. Kram.

 8. Svara

  Kicki

  17 januari 2023

  Fy så isigt det är nu att ta sig fram med hundarna.
  Konstigt med fiskarna under bron, undrar om nån vet varför.
  Du vågade ändå fota militärerna i smyg och även förevisa dem på bloggen,
  Långt för dem att gå om de skulle gå tillbaka till regementet.
  Kram

 9. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  17 januari 2023

  Att hundarna tog sig fram på dom isiga vägarna förstår man – dom är ju dubbade och fyrhjulsdrivna. Men att ni damer vågade er ut är tufft, jag – även när jag var frisk – är livrädd för is på vägarna. Vill inte ramla och bryta nåt!
  KRAM-Susie

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  17 januari 2023

  Där ser man vad man kan gå miste om ifall man inte vågar sig fram för att prata lite. Då hade varken du eller vi fått se de konstiga gäddorna och du hade inte heller fått ett trevligt samtal med militärmakten 😀 Jag har sett gäddor hänga på tork men det kan nog inte vara syftet här. Kanske något hokus pokus eller så vill någon bara få folk att fundera lite.
  Usch, inte kul att gå på den vägen och det ser inte ut att vara lätt att gå lite på sidan heller. Var försiktig så att inga ben bryts.
  Kram

 11. Svara

  LillaSyster

  17 januari 2023

  Tur att du har bra kängor på de där isiga vägarna =)
  Gäddorna????
  Ha en bra kväll och lyckos dig som fått se solen idag, här har den inte visat sig men snöblandat regn har det varit gott om. Kram

 12. Svara

  Anna-Lena

  18 januari 2023

  Mycket märkligt med gäddorna. Det har jag ingen förklaring till.
  Så där vitklädd var mitt X när han jagade fågel på vintern. Ett perfekt kamouflage. Syns inte mot den vita snön.
  .

 13. Svara

  Anki

  18 januari 2023

  Verkligen passande rubrik … men såå konstigt med gäddorna!
  Kul att du kom i samspråk med de vitklädda som var på något uppdrag – eller kanske bara var ute för marscherandets skull.
  Jättefina bilder … härligt med lite sol! Gårdagens väder var regn och snöblandat regn … men precis just nu kom solen fram!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 194
 • 364
 • 1 627 631
 • 5 072
 • 65 414
Sök här