GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 15

Av
den
10 april 2019

Tema: papper

 

Det är bra många år sedan vi fick höra talas om det papperslösa samhället som vilken dag som helst skulle erövra världen.

Idag har ordet papperslös en helt annan innebörd, vi pratar om levande människor som inte kan bevisa vilket land de kommer ifrån.

Däremot har inte datorer helt tagit över vår vardag även om en hel del kan skötas utan fysiska papper, bland annat fakturor och fysiska brev

Jag försöker själv göra mig oberoende av papper så mycket som möjligt, jag har inte längre haft papperstidning på fem år

Men det finns viktiga papper som inte går att ersätta, nämligen…toapapper!

För att få till något vettigt bidrag till veckans tema har jag rotat bland mina prylar och hittat papper jag kanske är ganska ensam om att ibland ännu använda:

 

brevpapper

Jag har en livslevande brevkompis, min gamla klasskamrat i Finland!

 

För att skicka brev behöver man stoppa ner pappret i ett kuvert, jag har några olika att välja på!

 

Inte samma sak som brevpapper men inte långt ifrån är korrespondenskort! Jag har ett fint med monogram som jag nog aldrig använt. Det får mig att tänka på Jean Austen-eran när man skickade små meddelanden till varandra på fina monogram-kort, inte minst mellan hemliga älskanden…

 

Nu avslutar jag med dagens mest spännande papper, nämligen ett kuvert innehållande lottpaket, också dessa tryckta på papper!

Vinst? Nänä, inte denna gång heller…men det gav ett ögonblicks spänning i tillvaron!

 

Vill du se flera temainlägg så klickar du på hjärtat

 

 

 

TAGS

11 april 2019

20 kommentarer
 1. Svara

  BP

  10 april 2019

  Hade du visat en bild på toapapper hade du förstörd din röda tråd, så du lät bli;-) Dina brevpapper och kuvert är ju sååååååååå vackra. Jättekul att du inte slängt dom, trots att du aldrig använt kortet med monogrammet. Det lär du nog inte göra i framtiden heller gissar jag.

  Vet inte om du också har märkt det, men ju mindre man skriver från hand, ju värre blir ens handstil, åtminstone min. Har inte skrivit ett “riktigt” brev på minst 10 år. Några julkort, några post it lappar, men inget mera. Å det märks på handstilen, helt klart.

  Ett helt suveränt bidrag till temat!

 2. Svara

  Ditte

  10 april 2019

  Vilken fin tolkning av veckans temaord! Vad roligt med dessa vackra brevpapper, kort och kuvert. Det första brevpappret känner jag igen. Jag har det också hemma. Under många år samlade jag på olika brevpapper och har några kvar i en låda. Jodå några handtryckta också. “Hamrad standardpost” känns igen. Så vackra kuvert du visar.
  Även idag händer det att jag skriver gammeldags brev och kort. Jodå, vykort också.
  papperstidningar tycker jag om och när vi är hemma är det DN eller Svenska Dagbladet som vi då prenumererar på. Här i Spanien läser jag på datorn. Men det är inte samma känsla. Jag vill ju också helst läsa pappersböcker.
  Grattis till lottvinsten men synd att det inte blev en vinst till. Men man kan inte alltid lyckas.
  Kram!

 3. Svara

  BP

  10 april 2019

  Svar: Jättekul att du gillade mina papier maché djur. De är i regel mellan 30 och 60 centimeter långa. Rätt storlek om du frågar mig;-)

 4. Svara

  Karin Eklund

  11 april 2019

  Papperslöst blev samhället inte alls, utan tvärtom. Jag tänker t.ex. på vårt försäkringsbolag Pohjola, som sänder allt till oss via webben men som ändå sänder kopior via brev, tjocka buntar och så gör många med dem. Fortfarande. Lite grann som en gardering.

  Men inte vi heller har haft papperstidning på många år, skönt så. Reklam tar vi inte emot i vår postlåda. Själv har jag liksom andra blivit dålig på att skriva riktiga brev men visst är det roligt när man får ett sådant och sänder iväg ett.
  Också jag och en väninna sänder födelsedagshälsningar och julhälsningar åt varandra på papper och via postgång. Det hör till även om vi inte bor särskilt långt borta från varandra. Men fint är det.

  Böcker vill jag ha, sådana man kan bläddra i. Tänk om man mitt i ett spännande avsnitt i en bok som man läser digitalt eller via app och så fungerar det inte. Svart skärm! Bevare mig väl. Hur som helst så tycker jag att papperslöst är det verkligen inte, så mycket embalage och liknande som man tar med sig hem när man har handlat. Hujedamej. Hållbart är det knappast inte.
  Toapapper går det ju inte att vara förutan.

  Tack för fint inlägg Paula!

 5. Svara

  Anki

  11 april 2019

  Kanonbra inlägg till veckans tema … som alltid! Förr skrev jag mycket brev, men nu är det verkligen sällsynt och min handstil som en gång var riktigt hyfsad är numer rena katastrofen! Så kul att du fortfarande brevväxlar med din finska brevvän!
  Grattis till vinsten … synd att det inte blev någon vinst på den bara 🙂
  Kram

 6. Svara

  "LillaSyster"

  11 april 2019

  Brevpapper hmm nu åkte jag tillbaka till början av 80-talet. Då hade jag också brevvänner. En rolig tid och kul att gå och köpa fina papper Förra veckan köpte jag fina papperskort till födelsedagar, mmmm jag tillhör de som skickar födelsedagskort med snigelposten. Du ha en bra torsdag! Själv har jag landat in på jobbet. Kram

 7. Svara

  Kicki

  11 april 2019

  Det blev rena nostalgikicken när jag ser alla dina fina brevpapper och kuvert.
  Jag hade massor av brevvänner, från det jag flyttade till Dalarna på 60-talet och fram till att datorn tog över mitt liv.
  Kram/Kicki

 8. Svara

  Ama de casa

  11 april 2019

  Haha! Ja, att bli toapapperslös är verkligen ingen hit 😀

  Kul att du har en brevvän kvar! Jag hade flera i barn- och ungdomen. Vissa är kvar, fast då är breven på engelska. Ja, svensk text i mail, alltså 😀

 9. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 april 2019

  jag har också gamla vackra brevpapper… bra souvenirer förr i tiden.

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  11 april 2019

  (Jan Myrdal och hans fyr köpte inget toapapper, använde bidé istället)

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  11 april 2019

  Jadu, det finns massor av papper trots att vi skulle bli papperslösa. Jag hör till en av få som fortfarande har en pappersalmancka på väggen. Brevpapper har jag lite kvar av också och jag hade exakt likadana korrespondenskort som dina, men med ett I i monogrammet 😀 Senast jag skrev ett brev var när jag hade fått ett brev från en liten ung släkting. Det var ju självklart att jag skulle skicka ett svarsbrev.
  Kram

 12. Svara

  bjorgnin

  11 april 2019

  Heisann, å nå ble jeg nostalgisk, brevpapir hadde jeg helt glemt i lista mi. Jeg har brevvennene mine Lena fra Sverige og Bernard fra Frankrike fremdeles (helt fra 1965), men vi holder nå kontakten på e-post. Noen av brevene har jeg gjemt i en vakker eske!
  Takk for et nydelig innlegg ;:OD)

 13. Svara

  Stare Ström

  12 april 2019

  Bra inlägg! Så kul att du fortfarande skriver brev. Tyckte Posten tog bort glädjen med det. Det är ju inte vettiga priser.

 14. Svara

  Ninni

  12 april 2019

  Trots det papperslösa samhället så har vi massor att lämna vid pappersinsamlingen nämligen dagstidningen och all j-a reklam. Jag måste ju bara få ändan ur vagnen och sätta upp en lapp på postlådan om att jag inte vill ha reklam. Tänk vad papper det går åt till att trycka upp all reklam som vi ändå bara kastar.
  Kram.

 15. Svara

  Helen

  13 april 2019

  Det är bra om vi försöker minska på pappersanvändningen men som du säger är det svårt att vara utan en del av det. Brevpapper kan vara så vackra och vilken lyx att få ett handskrivet brev på ett riktigt brevpapper!

 16. Svara

  Beppan

  13 april 2019

  Du är en fena på att tolka veckoteman!
  Papperslös…ja helt klart…..
  Minns inte den dag jag fick – eller skrev – ett vanligt brev på papper.
  Lite synd. Det var så skoj att hitta sådana i brevlådan.

 17. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  13 april 2019

  Kul att du skriver om brevpapper som var sådant som man önskade sig till julklapp eller födelsedag när man var liten. Så vackert som möjligt. För brev skrev man på den tiden – jag hade många utländska brevvänner i tonåren när jag hade lärt mig lite engelska. Eftersom jag inte tycker om att läsa på datorn kan jag inte vara utan min papperstidning eller min pappersbok. Fint inlägg, perfekt till temat!
  Ingrid

 18. Svara

  byblixtra

  14 april 2019

  Du är fantastisk på att hitta en röd tråd för varje tema. ?
  Grattis till vinsten även om det inte blev någon pengavinst den här gången.

 19. Svara

  Anne-Mari

  14 april 2019

  Så fint innlegg du har skrive.
  Eg er så gammal at eg har god erfaring med brevkorrespondanse.
  Sirlige og fine brevark med tilhørende konvolutter.
  Det var tider det…
  God påske.

 20. Svara

  kajsalisasblogg

  14 april 2019

  Håller med, man kommer aldrig kunna torka sig där bak digitalt 🙂
  Vackra brevpapper.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 260
 • 363
 • 1 626 654
 • 5 069
 • 65 363
Sök här