GemsWeekly Matrecept och kökstips

Gems weekly photochallenge # 17

Av
den
24 april 2019

Som jag åter gett mina hjärnceller arbete med att klura över veckans temaord:
VÄXT

Det kan ju snart sagt vara oändligt mycket…till exempel
tillväxt, missväxt, småväxt, välväxt

eller
växtkraft

något mitt hår besitter, det växer hejvilt och ogödslat, varför det idag var hög tid att

kapa barret! Nu är det lite mer välansat och mindre vildväxt

Men, som så många gånger förr kan jag ju inte låta bli att blanda i lite ätligt i temat när det bara är möjligt, och nu råkar det ju finnas en massa nyttoväxter som växer vilt i naturen!

Tittut, där nere i burken har vi något som besitter mycket växtstyrka, nämligen nässelpulver. Vem har inte rensat och förbannat dessa hemska ogräs som nästlar sig in överallt i trädgården? Men jag som gillar gratis och gott går förstås och plockar de tidiga späda nässlorna, en del kokas till soppa, en del förvälls och fryses in till kommande stuvningar och en del, som här, torkas!

Jag plockar gärna ätliga växter, jag har ju förmånen att inte bo mitt bland avgaser utan i ren natur. Kirskål, gökärt, harsyra och granskott hör till mina favoriter. Under rubriken “matnyttigt” har jag här i bloggen samlat en del information om vad du kan plocka och äta.

Tillsammans med svamppulver, som jag inte kan kalla växt, det är väl närmast en organism mellan djur och växt, så blev dessa i alla fall stommen i

dagens vegetariska, dock inte helt växtbaserade omelett.

Jag bitade två tomater ganska smått, fräste dem i olja, vispade ihop 3 ägg med ett par matskedar vatten, en matsked maizena, en tesked svamppulver och en matsked nässelpulver och hällde över i pannan. Tillsatte bitad fetaost, lättkokt broccoli, skivad salladslök och en matsked kapris. Sen fick omeletten stå och stelna till på svag värme, enkelt och gott!

Andra bidrag till temat hittar du om du klickar på hjärtat

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  24 april 2019

  Det var en rolig tolkning. Vad fin du blev i håret =) Nyttig lunch i pörtet. Ha en bra kväll Kram

 2. Svara

  Mia

  24 april 2019

  Tänk så mycket godsaker det finns i naturen och vilket privilegium vi har som bor nära 🙂
  Kram på’re

 3. Svara

  BP

  24 april 2019

  En toppen tolkning! Din nya frisyr blev kanooooon! Vilket fint, tjockt hår du har! I vår ålder får man vara mycket tacksam för tjockt hår. Blir alltid så glad när frisören tunnar ut min “man”.
  Kirskål har jag hört talas om, men aldrig ätit. Gökärt, harsyra och granskott är helt okända för mig. Däremot fick jag ett glas med svamppulver av Anki för ett tag sedan. Det var en delikatess och är helt suveränt som smaksättare. Visste inte ens att man kunde mala svamp, och självklart har jag aldrig hört talas om nässelpulver heller. Ja inte är min allmänbildning speciellt stor vad gäller matlagning heller…

 4. Svara

  Eva-Lena

  24 april 2019

  Jag tänker inte tjata om att jag är såååå avundsjuk på ditt hår, så alltså säger jag inget om det…

 5. Svara

  Ditte

  24 april 2019

  Vilken härlig tolkning du fick till och med fina bilder också.
  Så fin du blev i håret! Ser ut som om du har riktigt tjockt och följsamt hår.
  Svamppulver har jag bara hört talas om men förstått att det är perfekt som smaksättare till mycket. I övrigt vad gäller det ätbara är harsyra det jag känner till, men aldrig testat. Jo, nässelpulver vet jag om men inte mer än så.
  Nu lärde jag mig en hel del mer om vad som går att äta men sen ska jag lyckas hitta detta och i stan är det inte gjort i en handvändning.Sen ska man veta hur växterna ser ut och hur de tas till vara. Ja, jag har mycket att lära mig. Undrar om jag hinner…
  Men jag skulle vilja.
  Omeletten såg riktigt god ut så tur att jag ätit när jag läste ditt inlägg.
  Kram!

 6. Svara

  kajsalisasblogg

  24 april 2019

  Du blev ju bra i håret, kul att ta tillvara på det som växer vilt.

 7. Svara

  Anki

  25 april 2019

  En underbar tolkning Paula! Vilket härligt tjockt hår du har … och så fin du blev! Ja, du var fin förut också, men du klär väldigt bra i den lite kortare varianten 🙂
  Den omeletten ser verkligen smaskig ut!
  Ha en bra dag!
  Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  25 april 2019

  Snygg hårväxt, nu ansad, har du på ditt huvud. Blir lite avundsjuk på manen du har.
  Också jag plockar allt som går att plocka i naturen just nu och äter upp den på alla möjliga sätt. Nyttigt, gratis och gott. Bättre kan det ju inte bli.
  Svamp tas ju vara på här i alla möjliga former.

 9. Svara

  Violen på Brandholmen

  25 april 2019

  Så snygg du blev i håret, en riktigt fin frisyr! Så bra vi har det som kan gå ut i naturen och plocka ätliga växter när andan faller på. Hos oss blir det omelett till lunch med lite smått och gott från växtriket.
  Ha det gott!

 10. Svara

  Ama de casa

  25 april 2019

  WOW! Vad snygg du blev i håret! 🙂

  Härlig tolkning och visst är gratis gott! Men ingen – INGEN – i hela världen kan få mig att äta kirskål (tror jag?). Slogs mot dom i 21 år i trädgården i Sollentuna. Dom vann… 🙂

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  25 april 2019

  Du har jättefint och tjockt hår och oj, vad snygg du blev i din fina frisyr 😀 Växtkraft ser man lite överallt nu och det är kul att kunna ta tillvara en del av allt gott. Jag är inte särskilt duktig på det men det blir skillnad när svampsäsongen sätter igång (även om svampar inte räknas till växter så växer de snabbt och är i många fall väldigt goda).
  Kram

 12. Svara

  kersko

  25 april 2019

  Vad fin du blev i håret. Växtkraft är vad naturen bjuder på nu överallt växer det så att det knakar.
  Kram

 13. Svara

  Ninni

  25 april 2019

  Snygg frisyr! Och smarrig omelett!
  Kram.

 14. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 april 2019

  snyggt, nu växer det ute så det knakar.

 15. Svara

  byblixtra

  27 april 2019

  Visst är det härligt att få klippa håret och få en bättre form på frisyren. Det blev snyggt! Kul att du är så kunnig på vad man kan äta i naturen. Jag kanske får testa brännässlor, har ett gäng som växter utanför trädgårdstomten. 🙂

 16. Svara

  Stare Ström

  27 april 2019

  Vilken fin frisyr du fick!

 17. Svara

  Susjos

  27 april 2019

  Snygga du! Å vilken god omelett!!!! Kan inte få en lika god på restaurang! Svamppulver och nässelpulver …trodde det gick att köpa i butik, men du har gjort det själv? Imponerande!!!

 18. Svara

  Anneli - A'la Foto

  28 april 2019

  Supersnygg biev du i håret! Och vilken läcker omelett! Den ser sååå god ut! Får jag fråga vad du gör med Gökärt? När jag var liten gick jag alltid och plockade blommorna och åt! De var goda! Vore intressant att veta vad du gör med just dessa!

 19. Svara

  Gemsofmyllife

  28 april 2019

  Snyggt blev det !! Och hår växer ut snabbt när man har frisyr 🙂 tack för sina fina bilder och att du är med
  Kram susanne

 20. Svara

  helenthalen

  29 april 2019

  Omeletten ser verkligen god ut, jag blir rent av hungrig när jag ser den. Känner igen det där med ohejdad hårväxt, lite jobbigt att som jag ha kort hår för det behöver klippas ofta. Du blev verkligen jättefin i håret!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 205
 • 336
 • 1 602 755
 • 4 583
 • 58 703
Sök här