Fem en fredag

Fem en fredag # 17

Av
den
26 april 2019

Tema: rester

Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?

-det ekar ganska tomt i kylen, mer finns att hämta ur frysen. En omelett går alltid att svänga ihop, jag står aldrig utan ägg.

Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?

-potatisskal! Knappt några rester alls faktiskt, inte för att jag skryter utan för att jag oftast fryser ner överbliven mat direkt.

Kan du koka soppa på en spik?

Det är det jag är allra bäst på! Jag är inte bäst på “fine-dining” utan enkel mat med bra råvaror och massor av goda kryddor! Kryddor har blivit lite av min passion…


pumpasoppa på bilden

Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?

Numera äter jag så sällan ute men ja, det skulle jag göra! Det tjänar både jag, krögaren och miljön på!

Sorterar du ditt matavfall?

Nej, det som varken jag eller djuren äter åker i soporna.

Elisa är uppfinnare av temat och hos henne hittar du flera svar. Häng på du också!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  26 april 2019

  Ja, vi är nog ganska lika där 🙂 fast jag har två grannar som har höns, så dit åker alla skal och ev andra “oätliga” rester (fast numera är visst alla rester ätliga)
  Kram på’re

 2. Svara

  BP

  26 april 2019

  Det vi har gemensamt här är att jag heller aldrig står utan ägg, livräddaren i många lägen:-)
  Att definiera potatisskal som rester, ja, så kan man ju också se det. Jag skulle säga att det är avfall. Men det är klart, men kan ju kanske kompostera skalen. Lite svårt på en balkong bara;-)
  Doggy bag, absolut! Sorterar inte heller matavfall i de relativt nya vattenavstötande papperspåsarna om hamnar just i containern märkt “Matavfall”.

  Sedan blev jag riktigt nyfiken på vad det svarta är i pumpasoppan. Tryffel? Svamp? Sjögräs? Ser himla gott ut i alla fall!

 3. Svara

  Ditte

  26 april 2019

  Kände igen mig i dina svar. Och vad gäller matavfall så sorterar jag det inte alls. Å andra sidan blir det väldigt lite av den varan.
  Ägg finns alltid hemma och av det kan man göra mycket.
  Kram!

 4. Svara

  Elisa

  27 april 2019

  Låter som jag ska gå en matlagningskurs hos dig. 🙂 enkel mat och kryddor är inte helt fel! Pumpasoppa lät för övrigt väldigt gott och värmande.

 5. Svara

  Anki

  27 april 2019

  Skulle nog ge ganska liknande svar … potatisskal och kaffesump/filter hamnar i kompostpåsen – matrester blir det sällan eller aldrig 🙂
  Ägg är en nödvändighet och nog finns det alltid något att slänga ihop en ätlig måltid av 🙂
  Undrar liksom BP vad det är det svarta i pumpasoppan…
  Kram

 6. Svara

  Ama de casa

  27 april 2019

  Då är jag bättre på “matåtervinning” än vad du är. Jag tar doggybag och fryser in överbliven mat. Men när jag skalar potatisen så får Anders skalen, han älskar potatisskal 😀

  Ha en härlig dag!

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 april 2019

  Det är bra med djur vars magar tål matrester. Kasper fick potatisskal och andra magvänliga rester men övrigt matavfall åkte i komposten. Det var väl inte egentligen så mycket mat som hamnade där men kaffefilter, rabarberskal och fruktrester etc. Det är bra att vara påhittig och vi lär oss med ålder och erfarenhet hur man kan ta tillvara det som blir kvar 🙂
  Kram

 8. Svara

  Ninni

  27 april 2019

  Här har de börjat med sortering av matavfall så alla skal, äppeskruttar, kaffesump, sånt som hamnar i slasktratten då jag sköljer disken m.m. lägger vi, nu för tiden, i en brun papperspåse som sen kastas i en speciell soptunna för att gå vidare till sopbilen och sopanläggningen. Blir faktiskt mycket mer än vad jag trodde.
  Rester försöker jag frysa och använda sen i möjligaste mån för att få så lite svinn som möjligt.
  Kram.

 9. Svara

  Susjos

  27 april 2019

  Mums så gott det ser ut med din mat! Borde kanske också gå en kurs hos dig!
  Vi har också bruna matfallssoppåsar där kaffefilter och andra matrester hamnar.
  Annars är jag också ganska bra på att spara matrester, fryser in och tar med till min syster som lider av psykisk ohälsa och hellre köper cigaretter än mat!
  Ägg har jag också alltid hemma, äter till frukost, kanske bananpannkaka till lunch och omelett till middag, men borde ha i mer gott i omeletten ser jag! Kram!

  Å snygg i håret är du!

 10. Svara

  Mias Mix

  28 april 2019

  Bra egenskap att kunna koka soppa på en spik! Och ägg finns alltid här också. Så bra råvara. Har vi inget hemma river vi potatis och gör rårakor. Vi har gröna påsar från kommunen där vi slänger allt matavfall och där hamnar mest potatisskal, nån liten snutt av grönsakerna som man får skära bort, äggskal, kaffesump mm. På restaurang ber jag oftast om barnportion för att slippa kasta mat.
  Ha en härlig dag! Kram

 11. Svara

  Karin Eklund

  28 april 2019

  Uppriktigt sagt så gillar jag när det inte finns så mycket i kylskåpet att laga mat på. Då går jag igång och tänker till, fixar mat osv…Här blir det inget matsvinn alls, även om vi naturligtvis inte äter upp allting själva alla dagar, men vi har ju fåglar och fyrbentingar på utsidan vintertid som vill ha både det ena och det andra och sommartid så blir allting komposterat på olika sätt. Inget matfall alls i soporna, bara sådant sådant som returdepån inte tar emot. Soporna, som oftast består av mjukplast som har varit emballage ( jisses så mycket sådant det finns. Förstår inte att allting måste plastas in, även paprika och zucchini den här årstiden) Tala om hållbarhet sedan när det inte fungerar “uppifrån” som det borde göra. Äggskal, kaffesump osv…strör jag ut i landet.
  Äter sällan ute men brukar be om mindre portion från början. Får dock doggybag om så önskas nästan överallt har jag hört talas om. Också hos oss på Pettas får folk doggybag om de inte orkar äta det de har köpt. Naturligtvis. Det allra bästa för alla.
  Jag fryser ner mat som vi själva kan äta längre fram och soppor kan man ju laga av det mesta.
  Ha en fin söndag Paula!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 69
 • 344
 • 1 689 004
 • 4 813
 • 62 152
Sök här