Gems weekly photochallenge # 20

Tema: staty

Jag får väl börja med att berätta att jag denna vecka fuskar hejvilt, för jag har inte hittat en endaste staty att fota, inte har jag några på lager i mina album heller.
Jag tänkte därför avstå veckans tema, men ångrade mig.
Igår kväll kom tankarna plötsligt, jag var tillbaka i 60-talets Helsingfors och firade Valborgsmässoafton!

Och var gör man det i Helsingfors, om inte vid Senatstorget och statyn Havis Amanda!

Havis Amanda är skulpterad i brons 1906 av Ville Vallgren medan han befann sig i Paris.
Den ska symbolisera Helsingfors stads födelse.
Statyn är 5 meter hög och föreställer en sjöjungfru fast hennes enda sjöjungfruattribut är simfenor mellan tårna!
Hon är omgiven av fiskar och sjölejon.

Redan på 1920-talet började studenter klättra upp på statyn och lägga en studentmössa på hennes huvud, och denna tradition har fortsatt sedan dess.
Numera turas studentkårer om att anta uppgiften, man får inte längre klättra på henne för hon är ju en gammal dam som inte är lika robust längre utan man använder lyftkranar istället.

Här kan du se hur det hela går till

Och vad gjorde då liten Paula på 60-talet?
Jo hon klädde sig i kortaste minikjolen, tunnaste nylonstrumporna, finskor och satte sig på bussen från förorten in till stan.
Där vid torget och Esplanaden tillbringade hon sedan Valborgsmässoaftonen bland glada studenter och annat löst folk.
På köpet fick man antingen en urinvägsinfektion eller förkylning som man fick kurera första veckan i maj, varje år samma visa!

Bilderna jag har i det här inlägget kommer från sidor där det är tillåtet förutsatt att man inte använder dem i kommersiella sammanhang .
Tack för att jag fick vara med på ett hörn ändå, hoppas ingen misstycker!

Du hittar flera inlägg till temat om du klickar på hjärtat

1

18 Comments:

 1. Förändrade tankar gör underverk, och så länge tolkningen är fri så fick vi ju en sväng till Helsingfors och bekanta oss med Havis Amanda, första bilden med is på är absolut underbar.
  …och så en liten småflicks historia :-)

 2. Wow, det tycker jag att du löste alldeles utmärkt, kul med lite “historia” också, kram på’re

 3. Stort tack för att jag också fick vara med här och fira. Se där, du kom på något – Precis som jag trodde att du skulle göra.
  “Havis Amanda” har jag sett på plats i Helsingfors men hade inte hela bakgrunden klar för mig. Men jag jämför här lite med Valborgsfirandet i Uppsala där jag varit med i många år.
  Vet också att jag i Helsingfors besökt en restaurang vid namn “Havis Amanda” som serverade väldigt goda fisk och skaldjursrätter.
  Härligt bidrag!
  Kram!

 4. En absolut genialisk lösning! Härligt att följa unga Paula på hennes eskapader till Helsingfors. Å då alla statyer fortfarande finns på samma platser, så änner jag till och med igen dom efter ett antal besök i fina Helsinki!
  Skrattade gott åt följderna av dina eskapader – urinvägsinfektion eller förkylning. Hahaha!

  Ett otroligt lyckat inlägg och bidrag till temat:-)

 5. Det löste du galant Paula! Kul att läsa om dina Valborgsäventyr med dess följder … livet var hårt på den tiden :) Även jag har sett denna ståtliga staty i Helsingfors – har bara varit där en gång . på äldste sonens skolresa runt 1990 …och då fick vi en guidad busstur i staden som om jag minns rätt avslutades där vid torget.
  Kram

 6. Snyggt jobbat Paula! Jag har inte kommit till skott ännu…. Fullt upp =)

 7. Violen på Brandholmen

  Härligt när kreativiteten tar kommandot! En helt underbar bild på sjöjungfrun som säkert fryser ordentligt bland alla istappar men härdar ut ändå!
  Ha det gott!

 8. Himla bra och smart och bra tolkning! Kul tradition det där och bra att dom är rädda om den fina gamla damen :-)

 9. Ha! Det där med konsekvenserna av att vara för fint klädd en Valborg känns igen! Men man skulle ju vara fin. Kul inlägg du fixade!

  svar: Jag har varit Nordkorea och bugat för statyerna, “men djupt, så djupt att man inte såg att jag log”! Helt galen stat.

 10. Oj, ett sådan fint inlägg.Verkligen en kreativ lösning på problemet.Bilden på Havis Amanda med istappar var ju kul, även om du inte tagit bilden själv.

 11. Vilken tur att de här minnena kom till dig. Det blir extra roligt att läsa om din valda staty när det finns en självupplevd historia bakom, varvat med hur det är nu. Lite synd att minnena grusas till viss del av en del hälsoproblem men eftersom du gjorde samma sak år efter år så uppvägdes det nog av det roliga i att finnas på plats på Valborg :)
  Kram

 12. Henne har jag ju sett med egna ögon, nu fick jag s a s kött på benen också!

 13. Heisann, historien er jo bare din Paula! Takk for at du delte den og de lånte bildene. Morsom tradisjon. Neste gang blir det full pott for deg igjen ;:OD)

 14. Så roligt att läsa om Havis Amanda och firandet av Glada Vappen i Helsingfors! Fin tradition att sätta studentmössa på stadens symbol! En släkting till mig drev ett tag en restaurang med samma namn i närheten. Måste passa på att berömma dig för din UNDERBARA blogg, Paula. Den är så vacker, intressant och proffsigt upplagd! Absolut nummer ett bland de privatbloggar som jag botaniserat i på sistone. Ditt finlandssvenska ursprung värmer mig dessutom om hjärtat, eftersom även jag har lite “blå-vitt” blod (mamma var från Jakobstad, Österbotten).

  Tack också för att du ibland besöker min anspråkslösa blogg och kommenterar inläggen!

  Kram från Mariadne

 15. Du fann en bra lösning på problemet med ett intressant innehåll. :-) Jag är imponerad över att man använder lyftkran för att sätta dit studentmössan, fast det är ju bra så att statyn kan stå kvar där i flera år framöver.

 16. Smart av dig, så långt har inte jag tänkt!
  Fint grejat! Ha det gott!

 17. Kul bilder och minnen, ovanifrånperspektivet gillar jag och du fångade vattnet bra i den första.

 18. Jag gillar ditt inlägg speciellt med den historien bakom.

Kommentera