Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
14 maj 2019
Portionen under tian - Bra mat för dig, din plånbok och planeten Bokomslag Portionen under tian - Bra mat för dig, din plånbok och planeten
Hanna Olvenmark
hem och hushåll, matlagning
Ordfront
2018
157

Hanna Olvenmark är dietist och hängiven snåljåp. Sedan 2015 driver hon matbloggen Under tian. med tusentals besökare varje dag.
I den här kokboken har hon samlat över 50 vegetariska recept - gamla favoriter och nya - som alla kostar max tio kronor per portion. Dessutom:
Inspirerande stay cheap-tips
Maxade matlådor
300-kronorsveckor med inköpslistor
Planera som ett proffs
Tid och tusenlappar över.

Jag blir glad redan av att titta och känna på den här boken. Och när jag läser inledningen blir jag ännu gladare och mera inspirerad för jag känner så väl igen mig:
"Rekommendera inte mig den där hälsosamma maten. Jag har faktiskt inte råd!" Den kommentaren fick författaren som nyutexaminerad dietist.
Jag upplever det likadant, att hälsosam mat ofta framställs som exklusivt och dyrt. Bowls för 100 kr/styck, exotiska grönsaker och olika typer av dyra superpulver som vi enligt kvällstidningarna måste ha för att förse kroppen med vad den behöver.
"Billigt" och "ohälsosamt" har också blivit synonymer som författaren bestämt sig för att ändra på.

När jag först bläddrar i boken upplever jag den som mycket pedagogiskt upplagd. Vad behöver du ha i ditt skafferi osv. En introduktion till de billiga och nyttiga baljväxterna följer också. Vikten av att använda sig av matlåda på jobbet eller skolan poängteras, liksom vad man kan ta med sig när man är "på språng"
Sen följer då recepten, de allra flesta är huvudrätter.
Jag som samlat på recept i många herrans år och fortfarande gör, känner förstås igen mig en hel del.
Ändå blir jag lockad av de enkla ingredienserna och det vackra och goda resultatet.
Jag är dock för lat för att smälla ihop olika burgare och biffar, bollar och lasagner. Men grytor och soppor och wokade rätter tilltalar lata mig lite mer.
Det är mycket pasta som tillbehör, knappast en enda potatis. Jag som är en potatistjej!
Och linserna är jag inte själv så såld på, trots vetskapen om dess förträfflighet...
Men nu är det ju inte bara mig boken vänder sig till utan till alla med tunna plånböcker, alla som vill spara på planetens resurser genom att äta mer vegetariskt osv.
Och jag skulle kunna ge denna bok till många bekanta som skulle uppskatta den! Och det är väl ett gott betyg!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  14 maj 2019

  Verkar att vara en intressant bok och fint att ha som komplement till annat. Enkla ingredienser gillas här också men linser avstår jag också. Vi äter en hel del wokad mat och den går ju att kombinera en hel del- Även grytor och soppao, mest den kyliga årstiden, gillas också. Sommartid, om det är varma dagar, gör jag gärna den spanska kalla soppan gazpacho.
  Tack för smakprovet.
  kram!

 2. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

  14 maj 2019

  Onekligen spännande, jag tror överlag att många tror hälsosamt betyder dyrt. Lite tråkigt, för det finns så mycket gott att äta trots att man får i sin rätt produkter till bra priser. Kan det vara så att alla dessa smooties och liknade fått oss att tro att det är dyrt tack vare priser på fik?

 3. Svara

  Anki

  15 maj 2019

  En intressant bok … den måste jag nog kika lite närmare i. Hoppas den finns på biblioteket, för den var ganska dyr att köpa.
  Även om det är något jag strävar efter själv hela tiden så är det kul med lite inspiration och tips.
  Så tack för tipset om boken Paula!
  Kram

 4. Svara

  Ama de casa

  15 maj 2019

  Låter som en inspirerande bok!
  När jag jobbade i Lycksele Djurpark var jag inneboende hos en dietist och hennes dotter. Vi turades om att laga mat var tredje dag – gissa om jag var nervös! 20 år och totalt hopplös i köket 🙂 Nu har det gått ett helt gäng med år, och jag har inte förändrats. Inte när det kommer till köksskillsen i alla fall 😀

 5. Svara

  miatankar

  15 maj 2019

  Absolut en intressant bok även för mig. Jag ska dock leta upp hennes blogg med en gång. Jag antar att jag där kan avgöra om jag vill kolla in boken också.

  Tack för tipsen!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 242
 • 438
 • 1 719 676
 • 4 913
 • 63 219
Sök här