Gems weekly photochallenge # 35

Tema: användbar

Utan att använda en gnutta fantasi så har jag i dessa dagar bara en tanke i huvudet: svamp

Jag hittar fullt tillräckligt på mina hundpromenader, naturen är mycket generös denna sommar och höst

Jag har mest plockat KarlJohan och även smörsopp och andra soppar som är så tacksamma att ta hand om och förvara

men utan detta användbara redskap skulle jag stå mig slätt: svamptorken

Jag minns en tid då det mesta av svampskörden torkades på tidningspapper överallt i huset, varenda bokhylla var upptagen av svamp i stora lass på tork, böckerna hade tillfälligt fått flytta ner i högar på golvet..

Ack så mycket enklare livet blev med den användbara praktiska torken!
Jag ska även använda den till att torka mina chilifrukter så jag kan njuta av dem hela vintern lång!

Flera användbara saker hittar du om du klickar på hjärtat

0

18 Comments:

 1. Antingen kommer Anki nu att gråta eller skratta. Tror på en blandning här faktiskt. Karljohan är den bästa svampen som finns. Mycket godare än kantareller om jag får bestämma faktiskt;-)
  En svamptork visste jag inte att den existerade. Har aldrig sett en sådan, vilket lätt kan bero på att jag är asfaltbonde och aldrig plockar svamp i naturen utan i ICA-disken.
  Ska bli hur intressant att läsa Ankis kommentar till inlägget. För jag vet att hon torkar svamparna på tidningspapper;-)

  Ett underbart bidrag till “Användbar”!

 2. Grattis till all svamp :D Man blir så glad när de står där i skogen och tittar tillbaka på en. Jag har en alldeles ny svamptork och vilken skillnad det är. Precis som du skrev så hade jag tidningar med torkande svamp överallt förut.
  kram

 3. Jag blir så sugen att ge mig ut i svampskogen av dina bilder! Själv torkar jag den betydligt mindre mängden svamp jag hittar i torkskåpet som jag knappt använder annars. Den där svamptorken ser väldigt användbar ut.

 4. Måste nog ut en vända… funderar på det idag.. i regnet. Men det ÄR så skönt. Tork har vi med. ska torka äpplen tänkte jag. så gott att ha i vinter.
  Ha en flotters dag. Kram.

 5. Länge har jag önskat mig en tork….så vi får se hur det blir. Förmodligen som vanligt, att jag väntar till nästa år :D Men fina skördar har du fått, wow!! Kram på’re

 6. Mycket användbar för dig! Och vad svamp du hittat. Jag tror att du smyg tränat Blinka till att spåra upp dem. Ha en bra torsdag och fin tolkning ?

 7. Sååå gott med svamp – snygg torkning och tolkning :-)

  Själv vågar jag inte plocka svamp annat än i affären där det finns skyltar som talar om vad det är och dessutom ligger dom där på bekväm plockhöjd ;-)

 8. Jag har inte plockat smörsopp än i år, men sett att de finns nu, så det blir att fylla frysen igen. Jag torkar inga svampar för egen del, dom hamnar i frysen, men jag torkar massor för försäljning. Tror jag är uppe i 3 kg torkade Karl Johan nu.
  Det verkar som om det är kalleår vart 4:e är, för vi hade massor för 8 år sen och för 4 år sen och nu. Just ingenting däremellan.
  Kram

 9. Violen på Brandholmen

  Här behövs ingen svamptork för de små, ynkliga svampar som finns är redan färdigtorkade! Så härligt det måste vara att ta fram lite av din torkade svamp och förgylla maten!
  Ha det gott!

 10. Jaså det är hos dig svampen finns! Här såg jag att Naturskyddsföreningen ställde in en svampexkursion för det finns ingen svamp!

 11. Vilka härliga svampar du hittat! Maken ska göra en runda i skogen någon av de närmaste dagarna, hoppas den blir givande. Här finns en hel del svampplockare, men de flesta förstår sig inte på annat än kantareller och trattisar.
  Jag deltar ivrigt i olika webbtävlingar och ibland har jag tur också: nu har jag vunnit en “vihanneskuivuri”, i den svenska bruksanvisningen Krönsakstork. Har inte prövat den än, men man måste ju kunna torka svamp också, inte bara krönsaker.
  Ha det så bra!

 12. Heisann, jeg går nok glipp av mye snadder siden jeg aldri har kommet i gang med soppsanking. Det har bare blitt med tanken, men det ikke tilstrekkelig. Ønsker deg en god sopphøst ;:OD)

 13. Vad roligt att du har så mycket svamp hos dig! Kanske börjar den även dyka upp på andra ställen. Kan tänka mig att du har god användning för din svamptork. Jag minns förr när jag just hade tidningspapper utlagda, men idag hittar jag nästan ingen svamp. Mina svamptrakter har tagit slut. Tyvärr.
  Härlig tolkning.
  Kram!

 14. En sådan svamptork – som man även kan använda till annat – har jag aldrig sett. Måste ju vara kolossalt användbar om man hittar sådana mängder av svamp som du tydligen gör :-).
  Ingrid

 15. Du är ju helt otrolig på att hitta svamp! Och använda dem också. :-)

 16. Härligt! Håller med dig – livet är mycket enklare med en svamptork!
  Så klart torkar jag INTE svamp på tidningspapper – det har nog BP missuppfattat :)
  Ja, annars har hon rätt jag är glad för din skull, men ledsen för min egen för här är fortfarande tomt i skogen. MEN … från igår till nu på morgonen har vi fått 20 mm regn, så nu hoppas jag igen :)
  Ha en bra dag!
  Kram

 17. Trodde inte någon skulle hitta svamp en här torra sommaren, dom ser jättefina ut när du skurit upp dom, ingen mask alls.

 18. Ja, visst är svamptorken användbar. Jag är också förvånad över att det är så mycket svamp efter sommarens torka. Men naturen kan överraska!

Kommentera