Bloggen

Äntligen surisar!

Av
den
28 augusti 2018

Eftersom ingen behagat bjuda in finnkäringen på surströmmingsparty så fattade jag pennan (fingrar på tangentbordet) och efterlyste surströmmingskompis på ortens facebooksida!
Jag menar, att köpa en burk och sitta o käka ensam, och slänga resten…det lät för trist!

Och jag fick napp, en kompis var med på direkten och vi kom överens om att träffas ikväll hemma hos henne

På väg till andra sidan byn passerar jag en prunkande trädgård, där dahlior och gladiolus slåss om rabattutrymmet

Trädgårdsmästaren själv bjöd in mig att titta lite närmare på härligheten!

Är den inte underbar så säg! Jag har en bloggkompis, hej Monica, som har massor av dahlior, här har du en du kan skaka tass med, ni har absolut samma hobby!

De här skönheterna var jättestora!

När jag nämnt att jag var på väg till en väninna så fick jag med mig ett par av de vackraste dahliorna att skänka till henne!

För första gången skulle jag vara den som öppnade burken, med hjälp av konservöppnare och en plastkasse ute på gräsmattan lyckades jag bra, det som pyste och skvätte hamnade direkt i påsen, tack för tipset Paul. Och som vi åt! Vi tömde nästan hela burken, oops, va gott det smakade!

Det blev svalt ute på altanen i den småregniga kvällen så vi flyttade inomhus när surisarna var avnjutna. Titta vilka prunkande orkideer!

Husets katt reste ragg och var mycket misstänksam när Blinka klev in genom dörren, men som den gentlekvinna-hund hon är så lugnade han sig snart och låg och tittade nyfiket på henne

Tack för gästfriheten och sällskapet Diana, nu är det dags att traska hemåt!

Letade efter älvorna, men de hade gömt sig i dimman

Tittar man i almanackan så har vi nått en av de allra sista sensommarkvällarna!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Hannele

  28 augusti 2018

  ätit surströmming tre gånger

 2. Svara

  Ninni

  28 augusti 2018

  Wow vilka fina dahlior! Men mest impad är jag förstås av orkidéerna.
  Vad smart av dig att efterlysa middagssällskap på fb! 🙂 Jag/vi förvarar två burkar surströmming i kylskåpet i väntan på min morbror med fru. Färskpoteter har vi i landet som heter duga. Vilka bjässar!!! Vi har ju haft tillgång till älvvatten att vattna med hela sommarn så…
  Här fortsätter livet med sjukdomar och elände men det är inte jag som är sjuk så jag har varit barnvakt 2 eftermiddagar nu och i möre ska jag med på en körlektion med yngsta. Jag har gjort vad jag kan för sjuklingen så med mediciners hjälp hoppas jag nu att det vänder.
  Kramen.

 3. Svara

  BP

  29 augusti 2018

  Vilka dahlior. Inget ont att säga om den sommaren alltså;-)
  Åsså surströmming! Är så glad för din skull att du fick napp med en surströmmingskompis till. Själv ska jag förhoppningsvis avnjuta delikatessen på torsdag. En tradition vi (inte maken) tjejer har haft i minst 10 år nu. Då är det Sundbybergs Marknad med kräftskiva på ena sidan av Storgatan och surströmming på andra sidan. Hoppas innerligt att kvällen inte regnar bort som ifjol.

  PS. Tre surströmmingar inklusive “inälvor” med tillbehör rödlök, mandelpotatis, gräddfil och mjuk tunnbröd. Då är jag nöjd. Skulle aldrig ge mig in att öppna en burk dock;-) DS.

 4. Svara

  "LillaSyster"

  29 augusti 2018

  Hej Paula!
  Vilken underbar trädgård du besökt- Me love!
  Och katten….. nästan som Busan, fast hon hade sprungit och gömt sig om det kommit in en hund, bättre fly än illa fäkta det är hennes motto.
  Vilket trevligt initiativ av dig för att få äta surisar , själv vill jag helst slippa!=)
  Ha en bra onsdag! Kram

 5. Svara

  Kicki

  29 augusti 2018

  Men så smart att efterlysa en surätarkompis.
  Jag har aldrig vågat mig på att testa surströmming. Mamma var ju från Norrland och åt det gärna, men jag flydde fältet när det var dags.
  Vilken blomprakt! Jag älskar dahlior, men mina börjar alltid blomma så sent, eftersom jag drar upp dom själv. Men nu har jag faktiskt många som börjat blomma.
  Kramen

 6. Svara

  Ama de casa

  29 augusti 2018

  Så gott! Fast här nere är det inte alls samma sak att äta suringar. Har testat en gång, men av nån anledning var det inte alls lika gott. Kanske bristen på mandelpotatis? Nu finns det inte ens tunnbröd att köpa här längre, och det är ju ett måste till suringarna. Dom går förresten att köpa på andra sidan gatan här, men tunnbrödet har dom slutat med. Synd…

  Otroligt tjusiga dahlior – och du matchar dom helt perfekt 🙂

 7. Svara

  Mia

  29 augusti 2018

  Vilken bra idé att fråga så där!! Men det verkar inte vara några mängder av surisälskare, annars hade ni kunnat bli ett helt gäng! Nåja, huvudsaken att man får äta 😉
  Vilken trädgård du fick se….nu sa jag till syster att nästa sommar ska vi ha dahlior 😀 så mäktiga blommor och extra trevligt att dom blommar på sensommar och höst….
  Kram på’re

 8. Svara

  Anki

  29 augusti 2018

  Smart idé att söka en surströmmingskompis på nätet! Jag gillar inte surströmming, men har bara testat en enda gång – kanske skulle det gå bättre idag 🙂
  Vilka fantastiska dahlior i den trädgården – och så trevligt att du blev inbjuden 🙂
  Ha en fin fortsättning på dagen!
  Kram

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 augusti 2018

  Nu blir jag riktigt avundsjuk, nästan så jag börjar dregla. Jag har inte ätit surströmming på drygt fyra år men det ska bli ändring i framtiden 😀
  Härliga dahlior. De är fantastiskt vackra att titta på 🙂
  Det två sista bilderna är så sagolikt vackra. Lite mystik 😀
  Kram

 10. Svara

  Ditte

  29 augusti 2018

  Vilken trevlig kväll ni fick . Och perfekt att du fick napp när du frågade på FB. Tror jag gillar dahliorna bättre än just surströmming. Har bara testat en gång och då var det ingen hit i mitt tycke. Var ju tilll Höga kusten i somras och till Ulvön där det tillverkats många “surisar” . Här fick jag lära mig att man ska öppna en burk i en hink med vatten för att det ska lukta mindre. Men jag måste tillstå att jag nu efter att två år i rad besökt höga kusten är beredd att testa de jästa och sura sakerna.
  Tack för upplevelsen och för vackra bilder.
  kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 5
 • 499
 • 1 640 696
 • 5 101
 • 65 737
Sök här