GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 39

Av
den
25 september 2019

Tema: bär

I skogen på gårdagens promenad, inte ett bär! Och tur var väl det eftersom den gamla hinken var alldeles trasig!

Mitt bidrag kommer att handla om bär-plockare.
Här på orten har vi många grupper av bärplockare från olika länder, de första anländer i juli, bor i privata hyresbostäder och jag kallar dem bär-turister.
De kommer mestadels från Ukraina och Polen, de flesta kommer i egna bilar av nyare modell och ägnar inte all sin vakna tid åt att plocka bär i skogen. En bäruppköpare i byn tar hand om skörden de får ihop.

Många av dessa återkommer år efter år och stannar några veckor.

I år fick vi hit en annan stor grupp bärplockare, de hade asiatiskt utseende, men de pratade inga språk jag förstod när jag träffade dem på loppis, så jag vet inte vilket land de kom ifrån. De gick mest och tittade på grejerna men handlade inte mycket, strumpor eller en keps, bra att ha i bärskogen
De bodde i hyreshusen som tidigare inhyste flyktingar, och utanför husen stod en långtradare som tog hand om bärskörden.
Nu talar vi om bärplockare på heltid. De skjutsades ut i skogen i skåpbilar och hem kom de strax före skymningen.

Det hängde tvätt från varenda balkong och fönster, och som synes ibland även i träden….

I fredags lade jag märke till att många av dem som kom in på loppis och handlade nu var stadda på kassa och såg så glada ut och gjorde lite större inköp.
De kom med sina fynd till kassan och jag fick skriva ner priset på ett papper så de kunde läsa vad varorna kostade.
Tanken slog mig att de förmodligen snart skulle vara på hemväg och mycket riktigt…

På söndagen såg det ut så här utanför hyreshusen…
Samma dag åkte bärplockarna i en lång procession genom byn i skåpbilarna, glatt vinkande åt mig när de passerade.

Nästa dag var alla sopor bortforslade!
Jag kan bara hoppas att alla flitiga händer som med krökta ryggar slitit i våra skogar får sin belöning i form av en rejäl lön att ta med sig hem.
Genom åren har man hört hemska historier om hur de stackars bärplockarna blivit lurade att först ta stora lån för resan hit och sedan inte tjäna tillräckligt för att ens ha pengar till biljetten hem!

Som av en händelse skriver idag finska YLE om problemen att få tag i tillräcklig mängd bärplockare.
Och tror ni inte att man ordnat VM i bärplockning!
Den kvinnliga bärplockerskan som vann plockade 16 kg lingon på en timme!
Vill du läsa mer om bär och svamp i skog och mark kan du kika in här där du också kan testa din bär– och svampkunskap

Detta var mitt bidrag till temat denna vecka, flera bidrag hittar du när du klickar på hjärtat!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Klara Ovidia

  25 september 2019

  Välfylld och tänkvärd vinklad inlägg om än tom bärhink, vart bär det för dessa plockare som nu for hem. Men fick de sitt pris för plocken tro eller gick det mesta i uppköparens ficka – hade de kost och logi och resekostnader täckta … . hur som såg de glada ut och och handlade på eran loppis – gott så. Hur som de reds inte att ta de jobb de får. Kul att det finns VM att delta i 🙂

 2. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  25 september 2019

  Vi har ett fåtal bärplockare (asiatiska) kvar här i byn. Dom bor i den nedlagda skolan men den står snart tom igen till nästa år…. det är nog lingonen som räddat dom, tror jag för när dom kom så fanns det inga bär, då var det hjortron som var aktuella. Om jag inte har alldeles fel, så ska det numera finnas nån sorts lönegaranti så att det inte ska bli så illa som det faktiskt har varit många år!! https://www.barpris.se/sa-mycket-tjanar-thailandska-barplockare-i-sverige/ hittade den här länken om det och det verkar vara sant. Sen kanske det finns nån uppköpare som är mindre seriös, risken finns!
  Kram på’re

 3. Svara

  Ama de casa

  25 september 2019

  Visst har man hört många hemskehistorier om dessa bärplockare som blivit lurade och utnyttjade. Hoppas det gick bättre för dina loppis-vänner.
  16 kg lingon på en timme? Är det ens möjligt? Jag tror hon hade gömt ett lingonförråd där i skogen kvällen innan… 😉

 4. Svara

  ibod11 - Ingrid

  25 september 2019

  Ett fint inlägg om bär och de som plockar dem. Jag blev glad när jag läste att de verkade glada och hade lite tjockare plånbokar när det kom tillbaka till loppisen och att de vinkade glatt när de åkte hem. Då kan det inte ha varit alldeles för hemska omständigheter de levde i medan de var där.
  Kram

 5. Svara

  Carina Larsson

  25 september 2019

  Det blev många bär. 🙂
  Jag läste en artikel i lokaltidningen härom dagen om en man som tar hit thailändare för att plocka bär. De har en avtalsenlig grundlön under tiden de är här så det de plockar blir som en bonus. Men de får ju samtidigt betala resa och uppehälle själv. Den mannen brukar tydligen nyttja de tidigare flyktingboendena för att de skulle ha någonstans att sova. Båda sidor vinner på det så både mannen och bärplockarna var glada.
  Kram.

 6. Svara

  Karin Eklund

  25 september 2019

  Ja, man har ju både läst i media och hört i rapport om hur utländska bärplockare har blivit väldigt illa behandlade. Men dem du berättar om tycks ändå ha fått betalt och haft det skapligt bra. Annars skulle de knappast ha vinkat glatt och kommit och handlat. Får man hoppas i alla fall. Ett mycket trevligt bär-inlägg vill jag säga!
  Tack för det Paula!

 7. Svara

  BP

  25 september 2019

  Ett jättefint inlägg utan ett enda bär. Du har löst problemet på ditt fyndiga sätt – som vanligt alltså:-)
  Hoppas verkligen att bärplockarna gick med vinst, efter alla skräckhistorier man hört, sett och läst om för några år sedan. Men om de var glada när dom fyndade hos dig, så var det kanske en riktigt lönsam säsong för dom. Hoppas det verkligen, det är dom värda.
  Det kan mycket väl ha varit thailändare som plockade bär hos dig. Huset dom bodde i är helt okej, troligen betydligt mera “lyxigt” än bostäder de är vana hemifrån. Och det är bra!

 8. Svara

  Ditte

  25 september 2019

  Stort tack för detta bäriga inlägg- Jag vet att många thailändare varit här och plockat och har förstått att deras villkor nu har ändrats en hel del från hur de var tidigare. Roligt att de kunde handla lite på er loppis innan de reste hem. Och som heltidsplockande hoppas jag att de hittade en del bär. Kanske var polackerna och ukrainarna halvtidsanställda av något bolag.
  Kram!

 9. Svara

  Susjos

  25 september 2019

  Ett trevligt inlägg och säger som de andra, hoppas de gick med lite vinst efter sitt bärplockande!

  Svar: Hem-barnmorskor är väl jättebra som åker hem till de nyfödda, absolut! Kanske de också ser till att en del inte blir inlagda igen på sjukhus, det händer ju ibland om barn får gulsot , och det kan man försöka förebygga hemma, liksom hjälpa till med amning. Vet att de börjat med ett liknade system på Huddinge sjukhus. Blir fundersam bara att det hinns med, vi har ju en sån brist på sjukhusen på barnmorskor?
  Kram!

 10. Svara

  kajsalisasblogg

  26 september 2019

  Kul skildring, roligt att se att dom gamla hyreshusen står kvar, när jag såg dom för länge sen så såg dom rivningsfärdiga ut.

 11. Svara

  Helen

  26 september 2019

  Jag håller med övriga och hoppas verkligen att dessa heltidsplockande fick bra lön för sin möda. Har sett några av de minibussar som de skjutsar runt bärplockarna i år men nu tror jag också de åkt hem för det var ett tag sedan. Dessutom har några av de tiggare från främst Rumänien som håller till i vår stad plockat lingon och sitter på torget och säljer. Det tycker jag är ett väldigt bra initiativ av dem och jag hoppas de får sälja allt de plockat.

 12. Svara

  Anki

  26 september 2019

  Ett suveränt inlägg Paula! Hoppas de fick bra betalt – misstänker att uppköparna stoppade betydligt mer i sina egna fickor …
  Kul länk och trevliga frågor – lätt som en plätt 🙂
  Kram

 13. Svara

  Marie i Skrifvarstugan

  26 september 2019

  Ett intressant inlägg och hoppas de fick lite pengar för mödan så att livet blev lite bättre i hemlandet ett tag.
  En jättefin header du har !

 14. Svara

  "LillaSyster"

  26 september 2019

  16 kg på en timma – då är det gott om bär. Mer lingon än vad jag kommer att plocka under en livstid. Imponerande. Klart att de vinkar till dig =) Du som alltid är vänlig och tillmötesgående. Jag hoppas som du att de fått lön för mödan. Den där hinken kan du sälja på loppis, den duger att ha blommor i – perfekt patina! Ha en bra dag, nu ska jag jobba och sen kommer min bästa kompis och stannar i några dagar….. Förstår vi kommer ha skavsår i öronen och vara helt slut i käkleden =)

 15. Svara

  byblixtra

  26 september 2019

  Intressant inlägg om bärplockare. De kommer hit varje år och det är främst thailändare.

 16. Svara

  Violen

  26 september 2019

  Intressant att få titta in i bärplockarnas vardag! Måste vara slitsamt att plocka bär på heltid. Kul att de kommer till loppisen när de är stadda vid kassa så att de kan köpa det det de gillar.
  Tummen upp för första bilden, den hinken har karaktär!
  Ha det gott!

 17. Svara

  Stare Ström

  26 september 2019

  Hoppas att det inte var de professionella bärplockarna som hade tömt din skog på alla bär!

  svar: Tycker det ser ut som att det är gräs till djuren som de bär på.

 18. Svara

  bjorgnin

  26 september 2019

  Heisann, ja, det er mange skrekkelige historie om hvordan disse bærplukkerne blir behandla. Det er ingen dans på roser å jobbe i skauen med bøyde rygger, time etter time, dag etter dag uten å få tilstrekkelig lønn for strevet.

 19. Svara

  Anne-Mari

  29 september 2019

  Interessant innlegg.
  Ja, håpe dei får skikkeleg betalt for bærplukkinga.
  Dei vonde ryggane blir forhåpenglegvis bra etter nokre veker.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 332
 • 357
 • 1 689 624
 • 4 816
 • 62 181
Sök här