GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 39

Av
den
27 september 2018

Tema: nyckel

Efter lite funderande blev detta ett spännande tema som jag tolkar så här:

Från nyckelbarn till nyckeltant
När jag var barn blev jag ett nyckelbarn när jag började skolan. Fritids fanns inte och både mamma och mormor som jag bodde tillsammans med jobbade på dagarna.
Då fick jag en egen hemnyckel som satt i ett band om halsen, jag var mäkta stolt för det var inte alla som hade egen nyckel
Inget att yvas över längre, men min hemmanyckel sitter även nu i ett band om halsen, allt för att jag inte ska tappa bort den nu när jag blivit gammal och glömsk.
Sen att jag oftast glömmer att låsa dörren när jag går hemifrån är en annan historia, “ler”, så när jag kommer hem och låser upp så låser jag dörren istället…

Från ca 10-årsåldern skrev jag dagbok, mycket hemlig sådan, så nyckeln till dagbokslåset bevarades på olika hemliga ställen! Allt för att inte mamma skulle hitta nyckeln, låsa upp och läsa mina hemligheter!
Som synes finns dagböckerna kvar, dock utan både lås och nycklar!

Tittar du efter nyckelhålsmärkningen på livsmedel?
Jag undrar om den är så vanlig längre, jag kan inte erinra mig att jag sett den på länge.
Tanken är i alla fall att produkter som är nyttigare, dvs. innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer, nyttigare eller mindre fett inom sin livsmedelsgrupp ska nyckelhålsmärkas med Livsmedelsverkets logotyp.

Denna man, Anders Norlén, innehar just nu en nyckel-position som riksdagens nyvalda förste talman. Ska han lyckas klämma fram en regering åt svenska folket eller inte?

Han verkar ha väl många nyckel-spelare som gärna är med och lägger näsan i blöt och vill vara med och bestämma.

Den sista nyckeln för dagen, den med hjärta på, det hjärtat är låst och nyckeln är bortkastad

Flera tolkningar till temat hittar du när du klickar på hjärtat

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  27 september 2018

  Minns också när jag fick egen nyckel – det var mäktigt. Jag hade inte in om halsen utan i en kedja med kabinhake i byxhällan och ner till fickan. Sen på högstadiet fick husnyckeln sällskap av skåpsnyckeln till skåpet med böcker och jacka. Idag kör vi nästan nyckelfritt. Det blir mer och mer kodlås och ev. en tag att hålla ordning på.
  Nä, jag tittar inte efter nyckelhål då jag handlar mat mer om det är ekologiskt och närproducerat och så. Anders han har inget lätt jobb framför sig, inte det minsta avundsjuk på det uppdraget.
  Bra bidrag Paula och roligt att läsa gamla dagböcker! Kram

 2. Svara

  Ama de casa

  27 september 2018

  Vilken härlig tolkning 🙂

  Jag skrev dagbok under en mycket kort period. Det låset som fanns på den jag hade gick att peta upp med en knappnål, så efter att blivit retad av brorsan så slutade jag.
  Började om 2009 – bloggen, då 😀

 3. Svara

  Turkulainen

  27 september 2018

  Vilka vackra dagböcker du hade!

  Så roligt att du har läst Tummien perhosten koti. Jag har också läst den och tyckte om den. Speciellt intressant var, att det pojkhem som författaren skriver om låg på en ö precis här i närheten. Ja, bokens hem är fiktivt förstås, men förebilden till hemmet. Författarens far var föreståndare för ett pojkhem och familjen bodde i området, så författaren vet vad hon skriver om.

  Läser nu Petina Gappahs Memorys bok. Oj. Ingen lätt underhållning precis, men otroligt bra! Miljön är Zimbabwe, 1980-talet. De afrikanska författarna har ju kommit stort under de senaste åren. Jag kommer att läsa ut boken i natt, kan helt enkelt inte lägga den ifrån mig. Rekommenderas.

  Ha det bra.

 4. Svara

  Kicki

  27 september 2018

  Det var mycket nyckel det.
  Jag minns inte om jag hade nyckel när jag var barn. Jag tror att den låg nånstans ute så vi alla 4 barn kunde ta oss in efter skolan.
  Kram

 5. Svara

  Ninni

  27 september 2018

  Hemma hos oss låg nyckeln på en bestämd plats om inte mor och far var hemma så någon egen nyckel fick jag aldrig. Dagboksnycklar har jag haft några stycken men någon flitig skrivare var jag inte och ingen av dagböckerna finns kvar heller.
  Jag avundas inte den nyckelposition som talmannen har efter detta val då det verkar vara ett kaos utan lösning.
  Igår gjorde jag undan den sista äppelskörden genom att göra äppelmos. Denna gång tog jag minimalt med socker i så den som vill ha sött mos får sockra efterpå. Nu är den mer i min smak. 😀
  Kramen.

 6. Svara

  Ditte

  27 september 2018

  Vilken fantastiskt fin tolkning av veckans temaord. En del upplevelser känner jag igen och ler åt minnena. Jag ler särskilt när jag läser nyckelbarn, för det var jag också från det jag var åtta år. Och stolt över det. Dagböcker hade jag också och med nyckel. Undrar om jag har dessa heliga böcker kvar…
  Vad gäller nyckelhålsmärkningen har det hålet kanske uppslukats av det ekologiska tänkandet, det laktos och glutenfria. Det har tillkommit så mycket på “fronten” att just nyckelhålet och nyckeln här verkar leva en tynande tillvaro. Fastnade extra för bilden av den nya talmannen och med din text där. Sista bilden fick mig också att fundera. Låst hjärta med borttappad nyckel.
  Kram och natti.

 7. Svara

  bpz3

  27 september 2018

  Vilken helt underbar tolkning av temat! Många annorlunda tolkningar, liksom nyckel till “nyckelbarnet” och “dagböckerna”. Här är jag förresten impad över att du har dom kvar. Du måste ha världens största förvaringsutrymme 😉

  Min första tanke när jag såg temat gick faktiskt till nyckelhålsmärkningen, men jag hittade inget exempel heller.

  Din nyckelsamling är imponerande med massvis av gamla hänglås. Japp, du är som min man – en ekorre;-)

  Vilken suverän tolkning! Bra jobbat där!

 8. Svara

  Karin Eklund

  28 september 2018

  Mycket fin tolkning av temat!
  Många fina bilder också.
  Jag var aldrig ett nyckelbarn i den meningen att jag hade nyckel på mig. I det dåvarande Mariehamn så hängde man dörrnyckeln synligt så att alla kunde se den och slippa in. Oj, så godtrogna alla var men det hände ju ingenting! Inte då men senare och då blev det andra bullar.

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  28 september 2018

  Nycklar ger minnen hos många av oss och ordet används i olika sammanhang. Kul att läsa om dina minnen och tankar 😀
  Kram

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  29 september 2018

  vi har en hemlig nyckel i fall någon har glömt sin.

 11. Svara

  Violen på Brandholmen

  29 september 2018

  Härlig variation bland dina nycklar! Jättebra tolkning av nyckeltemat, från vår nye talman till poesiböckerna! Att som barn få en egen dörrnyckel, det var stort!
  Trevlig helg!

 12. Svara

  MargaretaG

  29 september 2018

  Egen nyckel som barn fick jag inte men den där dagboksnyckeln var viktig, undra hur man tänkte när man låste och trodde att ingen annan kunde bryta sig in och läsa ens innersta tankar. Hm, men ingen som sagt något och nu är allt preskriberat sedan länge. En härlig blandning av nyckeltolkningar.

 13. Svara

  Mia

  29 september 2018

  Åh vilken härlig tolkning!!! Nån egen nyckel hade jag aldrig, vare sig till det ena eller andra stället jag har bott på, men när jag åkte hem till pappa så fanns det en annan lösning, jag fick helt sonika ner till grannen och lånade en kökskniv, lätt som en plätt lirkade jag upp låset och gick in! Men det är enda gångerna jag begått inbrott…. med pappas goda minne 😉
  Kram på’re

 14. Svara

  Stare Ström

  29 september 2018

  Vilken trevlig tolkning du har gjort!

 15. Svara

  byblixtra

  29 september 2018

  Gillar nyckeln med hjärtat. 🙂
  Nyckelband är bra att ha till nycklar/nyckelknippor. Det gör det så mycket lättare att dra upp nycklarna från botten på väskan. 🙂

 16. Svara

  Ingrid Käfling (@Musikanta2)

  29 september 2018

  Härligt inlägg om nycklar du fick till!
  Ingrid som önskar dig en skön fortsatt helg.

 17. Svara

  Helen

  29 september 2018

  Vilket fint inlägg om nycklar! Jag avundas inte de som har nyckelpositioner och har vårt lands öde i sina händer. Den sista bilden är verkligen fin men jag hoppas inte hjärtat kommer att vara låst för alltid.

 18. Svara

  Åke

  30 september 2018

  Ja nyckelbarn ja, jag har ett kort från -71 där jag står och fiskar med ett vitt band i mina jeans som nyckeln hänger ned i fickan på… fin beskrivning på nyckel temat ?

 19. Svara

  Anki

  30 september 2018

  Du gjorde det igen! Ännu ett suveränt inlägg till veckans tema! Snyggt jobbat!
  Kram

 20. Svara

  kajsalisasblogg

  1 oktober 2018

  Du hittade många infallsvinklar, den första var så praktisk att jag kan tänka mig att ta efter den. Den sista bilden gillar jag mest. Jodå nyckelhålsmärkningen finns kvar.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 461
 • 770
 • 1 611 129
 • 5 044
 • 65 075
Sök här