Gems weekly photochallenge # 7

Tema: ljus

Som på beställning hände något, efter två dagars regnande sken solen!

Och som den sken!

Nattens nya snö glittrade i träden och skänkte ett ljus som var magiskt!

Därnere vid sjön insåg jag att jag ju faktiskt fotade veckans tema ljuset, det livgivande, som gör dagarna längre och längre!

Jag som nästan börjat misströsta att vintern var över, och så möts man av detta!

Prisma är ett optiskt transparent element som bryter ljuset och delar upp det vita ljuset i olika färger.
Här några exempel på de allra vackraste isprismor som hänger från taket på mitt hem och reflekterar ljuset i många färger

Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där
Vi se ju inga stjärnor,
där intet mörker är
I ljusa irisringen du
bär en mörk pupill,
ty mörkt är allt som
ljuset med bävan
längtar till
Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där,
var inte rädd för mörkret,
som ljusets hjärta bär.

Erik Blomberg (1894-1965)

För flera tolkningar av ljus klickar du på hjärtat

1

19 Comments:

 1. Ja det var mäktigt på em Ljuskristalllerna i björkarna Såg ut som som hela trädet var upptänt

 2. Herregud vilket inlägg! Veckans bästa hittills till temat enligt mig:-) Otroligt fina bilder! Vilken proffsfotograf du är!
  Å nu är det ju som så att jag bjuder dig på mat som får dig att dregla mitt i natten och du får mig att dregla efter en sådan fin vinter som du kan bjuda på. Okej då – att titta på framför skärmen då, men ändå. Med andra ord – det jämnar ut sig alltså;-)

  PS. Du är ju väldigt tidigt ute med ditt bidrag till Sannas veckotema. Du brukar inte tjuvtitta på andras bidrag. Det brukar jag göra. Men under “rådande omständigheter” har jag fortfarande ingen idé om hur jag ska tolka temat imorgon. För ju brukar ju lägga upp mina bidrag på tisdagar. Får kanske skjuta på ett bidrag tills på onsdag om jag inte får en snilleblixt. För levande ljus lär du inte ser på min blogg. Har nämligen inga;-) DS.

 3. Wow, vilka fina bilder =) Istapparna är som prismor i den finaste av kristallkrona – som vanligt blir det snyggast när naturen får sköta “kristallandet”. Härligt när solen tittar fram och ger oss ljus efter så mycket mörker. Jag hoppas att den tittar fram i eftermiddag, så jag kan få gå ut och njuta en stund också, men det blir inte till ett vitt landskap som hos dig utan mer av vårflod i dikena. Ha en fin tisdag! Kram

 4. Vilket helt underbart inlägg Paula! Fantastiska bilder!
  Kram

 5. Violen på Brandholmen

  Här visar vinterlandskapet sig från sin ljusa soliga sida. Otroligt vackert! Takdroppet ger hopp om att våren närmar sig och det välkomnar jag.
  Ha det gott!

 6. Helt otroligt bra tolkning – vilka fantastiska bilder och en hoppfullt inlägg om ljusets återkomst :-)
  Underbart! :-D

 7. Otroligt fantastiskt vackra bilder om ljuset! Kanoners!

 8. Heisann, takk for vidunderlig bilder av lyset som reflekteres av vinterens små prismer… Ha fine lyse dager framover ;:OD)

 9. Fantastiska bilder på både solljus, glitter i snön och istappar. Tänk att det kan vara så vackert :D Den avslutande fina och välkända dikten gillar jag också :D
  Kram

 10. Halleluja, ljuset återkommer med stormsteg, visst är det helt underbart! Dina bilder är fantastiska!!!

 11. Så fantastiska bilder och det gör så mycket gott för både själ och hjärta när solen kommer fram. Speciellt på vintern när den skänker än mer ljus när den lyser på den vita snön.

 12. Vackra vinterbilder i solljus och istapparna är ju något alldeles extra!

 13. Fantastiska bilder – så duktig fotograf du är. Visst är det härligt med ljuset som gör att snön glittrar i träden. Roligt också att förnya bekantskapen med Erik Blomgrens vackra dikt, som jag bara kom ihåg första strofen på.
  Ingrid

 14. Härliga vinterbilder, hos mig har vi barmark snödroppar och blommande vintergäck, vi hoppade över vintern i år!

 15. Visst är det fantastiskt vad lite ljus kan åstadkomma med oss! Och Hans Arnolds teckningar väcker härliga minnen. Ska nog ta mig till Klippan och se utställningen. Härifrån är det inte långt.

 16. Vackra, underbara vinterbilder med härligt solsken!! Jag blir så glad! :O )

 17. Så otroligt fina bilder! Jag som börjat längta efter våren, men ordentlig vinter är så underbar. Här har ju det mesta töat bort och det är bara halt nu. Isprismorna är underbara!

 18. Ljuvliga bilder på ljuset och istapparna.
  Finns hopp om en vår detta år också!!

 19. Vilka härliga vinterbilder det lyser om istapparna,

Kommentera