Gammal favorit som väcker nostalgi

Jag snubblade igår över en annons om en utställning i Klippans Konsthall…
Och??? Undrar du nu?
Jag bor inte i närheten, och kommer alldeles säkert inte att åka dit för att se utställningen…
Men ändå, han väckte gamla minnen, han Hans Arnold

Jag kommer ihåg dem som igår, hans surrealistiska och ofta läskiga teckningar som jag hittade i mammas veckotidning.

Jag kan inte ha varit så gammal, kanske åtta, när jag ivrigt började vänta på tidningen varje vecka!

En del teckningar var som hämtade ur sagans värld, och var det också, men, det fanns alltid en massa detaljer som man upptäckte först då man suttit och stirrat på bilden en lång stund

Hans Arnold föddes 1925 och flyttade till Sverige 1947 och han avled 2010

Hans surrealistiska tavlor är helt underbara och han blev med tiden en verklig kult-illustratör, en mycket produktiv sådan.

Han illustrerade “Bland tomtar och troll” men också bl.a Abbas skivomslag

I Veckorevyn som jag läste fanns varje vecka en ny bild under vinjetten “Veckans chock” och chockad kunde man sannerligen bli!

Han har anklagats för att inte vara helt rumsren då han ofta målat nakna kvinnor men jag tycker inte de är särskilt vulgära utan rätt harmlösa.

Bilderna kunde däremot vara otroligt läskiga och skrämmande, och det var ju nästan då det var som roligast, när jag fick rysningar och knappt vågade gå och lägga mig på kvällen då minnet av slingrande ormar i ögonhålor och blodsugande fladdermöss i ärmarna på bilden satt som fastetsade bakom mina slutna ögonlock

Nu undrar jag förstås om du har någon relation till Hans Arnold och hans fantastiska illustrationer?

2

13 Comments:

 1. Kan inte säga att jag har en direkt relation till Hans Arnold, men självklart har jag sett hans målningar som jag bara älskar. Snacka om att vara avantgardist. Killen var långt före sin tid. Hans verk är helt fantastiska och man kan tittar på dom jättelänge, och man upptäcker alltid nåt nytt. Kult säger jag bara:-)

 2. Troll kan vara snälla eller skrämmande.

 3. Jag minns hans bilder mycket väl. Fantasieggande och väldigt skrämmande ibland. En fantastisk konstnär! :-)

 4. Jag har nog inte heller nån relation så som du beskriver den men visst minns jag!! Undrar om HeidiMarie har det?? Jag började tänka på henne när jag såg bilderna :) även om hennes bilder inte alls är så skrämmande
  Kram på dig

 5. Jag har läst många Bland tomtar och troll. När jag var liten tyckte jag att hans bilder var lite otäcka, nu uppskattar jag dem mer.
  Kram

 6. Jag har ingen speciell relation till honom och hans bilder. Jag kommer ihåg “veckans chock” men fastnade aldrig i de bilderna. Kanske var de för läskiga. Nu, när jag tittar på dem här hos dig, tycker jag att de är riktigt fascinerande bilder med massor av detaljer. Som du skriver så kan man sitta länge och upptäcka nya saker i varje bild. Inte tycker jag att de nakna kvinnorna är särskilt chockerande. Det fins nog många mer utmanande tavlor att beklaga sig över för de som vill det.
  Kram

 7. Visst minns man honom! Och det första som slog mej är att han gjort ett skivomslag till ABBA, och det skrev du ju om också!

  Svar: De nya barnmorskorna flyr till SÖS och BB Stockholm, där de får förlösa mera. På vår nya arbetsplats har vi flyttat ihop eftervården med förlossning ,så man får inte i samma utsträckning förlösa, då det också behövs personal till eftervården. En del går över till mödravården för att få jobba dagtid, och kanske för att slippa stressen!

 8. Jodå, jag minns honom också och med samma skräckblandade förtjusning som du har. Och så mycket varierat som han gjort. Har kvar en “Bland tomtar och troll” där han gjort många av teckningarna. Men jag har nog glömt bort honom lite med åren men när jag såg fina bilder kom alla minnesbilder tillbaka.
  Kram!

 9. Känner bara igen Bland Tomtar och Troll. Men bilderna är verkligen fantastiska. Vilken fantasi och detaljrikedom. Ha en bra torsdag så här i vänliga veckan =) Kram

 10. Rolf Lindberg gör också fina trollbilder?

 11. Kan inte påstå att jag har någon sådan relation till honom, men har sett flera av hans tavlor och visst var han en fantastisk konstnär! Jag tror jag uppskattar dem mer nu än när jag var barn ja, förutom i Tomtar och troll …
  Kram

 12. Jaa! Såg fram mot varje Vecko Revyn, som jag prenumererade på under många år i min ungdom. Veckans rysarnovell som han illustrerade.
  Kul att du visar så många olika av hans teckningar. Snacka om kreativ fantasi.
  Kram

 13. Absolut! Älskade honom redan när jag var liten! I samband med utställning släpps också en film om honom. Biopremiär 1 mars. Den ska jag se!

Kommentera