Bloggen

Glada Vappen-nostalgi

Av
den
28 april 2006

När jag var barn var Vappen, som vi kallar Valborgsmässoaftonen i Finland den nästbästa helgen, efter jul förstås!
Vi pyntade hemma med serpentiner och ballonger för att skapa feststämning. Sedan åkte vi in till stan och där var det karnevalsyra minsann! Gågatorna var fyllda med försäljare som sålde roliga hattar, lösnäsor, partytutor o annat krams. Och ballonger!
Ballongerna var dagens höjdpunkt…

ballonger
Bild: Helsingin Sanomat

Det fanns så många ballongförsäljare att hela himlen såg ut att vara fylld av ballonger!
Jag o min mamma och mormor gick gatan fram och tillbaks och bara tittade, jag var noga med vilken ballong jag skulle välja.
Den ballongen gick jag sedan och höll i handen precis som alla andra barnen gjorde förutom dom som hade tappat greppet och vars ballonger flög upp i skyn till ungarnas gråt och tandagnisslan!
Studenter fyllde stans gator, det festades rejält!
På bussen hem var det trängsel med människor och ballonger.
Ett dygn höll väl ballongen i bästa fall, uppkrupen i taket.
Vi drack mjöd, en jäst dryck gjord på socker o vatten, citroner och russin. Vi åt struvor, flottyrkokta bakverk som liknade fågelbon, eller ännu hellre fyllda munkar.
Vi åt knackorv och potatissallad, det var fest för vårens ankomst!
När jag blev äldre blev firandet ett annat…. Pojkarna hade en flaska Kossu (Koskenkorva) i innerfickan, och en litersflaska läsk i handen. Först tog man en rejäl slurk Kossu, svalde med en grimas, sen tog man en klunk läsk…

Sen åkte vi till stan, till Salutorget där statyn Havis Amanda kröntes med en studentmössa av årets nybakade studenter

Havis Amanda
Bild: Wikipedia

Sen gick man mest omkring o frös häcken av sig, träffade kompisar och skrålade som bara ungdomen kan. Minns att vi ett år mest sjöng Simon & Garfunkels “Cecilia”
I Finland eldar vi inte på Valborg utan det sparar vi till Midsommar då vi eldar brasor, ofta ute på flottar i sjön.

Här hemma i Dalarna går vi ner till brasan, lyssnar på körsången, kanske blir det ett litet tal, dock inte av några politiker. Dom ger sig inte ut hit till obygden..
Efter brasan blir det fyrverkeri som alla i byn varit med och samlat in pengar till.
I bästa fall har vi med oss en liten plunta, det blir ju så kylslaget i kvällningen…

sippor
Mina första vårblommor har tittat fram under syrenbuskarna!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Anne-Lie

  28 april 2006

  Det var ju spännande att läsa om hur det firas i grannlandet….
  Måste jobba vidare… bara in å hämtar kaffe å snabbkollar nätet/aw 🙂

 2. Svara

  Monika

  28 april 2006

  Vad trevligt att du fått lite vårblommor!
  Trevlig helg!

 3. Svara

  Anki

  28 april 2006

  Hoppas alla i Finlad säger Vappen till Valborg, ska nämligen skoja lite med min väninna som är Finska hon blir alltid så impad när jag kommer med något från grannlandet…*fniss*.
  Ni verkar fira detta redigt ordentligt, själv håller jag mig långt borta från elden…*fniss*.
  Önskar Dig en jättetrevlig o fin Vappen!!
  Kram Anki

 4. Svara

  Pia

  28 april 2006

  Jo du annat var det förr.. helt andra historier man har att berätta. Lite kul att ta upp dina seder här.
  Vi barn kunde alltid vara barbenta eller ha knästrumpor och tunna klänningar, då det var den här helgen. Gick i folkparken och njöt av sockervadd, åkte karuseller och kollade alltid på karnevalståget (demostrationståget) med all musik från min mormors balkong tidigt på 1 maj morgon, sen följde vi tåget längs med alla gator och torg som den gick då.. Nu går det inte så mycket.
  Valborg var det då man kom upp i ålder ett måste vid brasan.. vi samlade oss i ett helt stort gäng och bara hade kulet..
  Plunteflaska.. njaeeeeeej.
  Ha de finemangen då och så fina sippor som kommit fram hos dej.
  Kram

 5. Svara

  Pia (Pimli)

  28 april 2006

  Åh, nu minns jag något! När jag var liten brukade vi få sån mjöd av vår granne, som hade finskt ursprung. Gott! Vi barn fick faktiskt smaka och inte har vi blitt sämre för det ;). Minns en gång när flaskorna jäste i vårt skafferi, så korkarna for ur och vi fick mjöd i hela skafferiet :).
  Vi brukar göra mjöd ibland, men då är det sån man gör av humle och honung. Också gott!
  Och nog har jag också varit med och druckit “raggargrogg” där flaskorna skickas runt en och en. Inte vid valborg just, men i alla fall. Senaste gången var i vuxen ålder och vi for iväg till ngt ställe i Sundborn-krokarna där Hep Stars uppträdde. Mitten på 80-talet nån gång. Vi hade verkligen ROLIGT! Känns mycket fjärran nu.
  Vi tillbringar alltid sista april i Stjärnsund där vi lyssnar på sång och tal och tittar på fyrverkeri. Är det skönt väder så inleder vi alltid hos min pappa med gammal hederlig konjaksgrågg (konjak+sockerdricka). Inte jag då förståss, eftersom jag kör och för den delen alltid håller mig nykter när ungarna är med.
  Det blir Stjärnsund i år också. Men jag hoppas att vädret bättrar sig lite.
  Kram
  Pia

 6. Svara

  Bia

  28 april 2006

  Så kul att läsa om Vappu! I förrgår fick sambon mail från en finländsk jobbarkompis som skrev och önskade honom en fin Vappu. Så vi letade på nätet och trodde det var 1 maj, arbetarnas dag, men nu förstår jag!
  När jag var barn och bodde i Norrbotten samlades vi runt elden framåt kvällen med egentillverkade långa grillpinnar, sedan bjöds det på tjocka skivor falukorv som vi grillade i den stora elden!

  Hoppas vappen blir fin med värme från plunta! 🙂
  Kram/Bia

 7. Svara

  Carina

  1 maj 2006

  Lät roligt med finska firandet. Men nog var det en och annan som hade en fickplunta i innerficka där jag var och tittade på eld och fyrverkeri. 🙂 Jag mest bara frös och hade ont. Skulle nog haft en redig sup för att slippa både värk och frusenheten. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 7
 • 499
 • 1 640 698
 • 5 101
 • 65 737
Sök här