Gnissel och trassel o massor av svamp!

Finaste Blinka-lill var sjuk förra veckan, och då blir både matte o katterna alldeles utom sig.
Hon kräktes våldsamt några gånger, första gången på de trasmattor jag har framme förstås, andra gången på hallmattan och till sist fick hon nöja sig med golvet på loppis i fredags!
Mellan kräkningarna gick det en eller två dagar då hon uppträdde normalt och hon var inte dålig i magen, det kollade jag varje dag när hon gjorde ifrån sig.
I helgen fick hon därför svälta och sedan bara äta ris. Resultatet blev förstås en hungrig flicka som såg anklagande på matte och som inte fattade varför hon bestraffades!
Tack och lov mår hon bra nu, peppar peppar, det finns inget värre än när djuren som inte kan berätta hur dom känner sig, mår dåligt.

Igår var jag åter hos tandis och tyvärr fick jag beskedet att något knäckebrödstuggande inte stod på agendan på flera veckor ännu!
Det ska provas, bitas ihop, tas ut, vinklas, provas, bitas ihop och sen tack o hej för den här gången, då har det gått en kvart o väntan på bussen hemåt börjar..

Passar utmärkt för den som aldrig fick med sig en påse med tålamod vid födseln…
Kalvsylta, fiskbullar, havregröt, keso med plättar,soppa, potatismos, listan kan göras lång men inte smakar det godare för det..

Det har varit gnissel med banken, med hyresvärden, allmänt tjafs både här och där som har lagt sordin över tillvaron.
Men, vad gör man då, när man kommer hem från tandis dödstrött efter ca två timmars nattsömn.
Jo man tar sin bästis som varit hemma många långa timmar ensam på en skogspromenad!

Uppför och uppför berget, snart är vi i rena spökskogen!

Gläds åt min pigga flicka som flänger över stock och sten, samtidigt som jag själv får välja den långa vägen runt alla fallna trädstammar och rötter.

Naturens egna konstverk!

Jättestora stenblock hindrar nästan ljuset från att hitta in bland träden

Men så plötsligt gör jag världens fynd! En hel stor matta av sotvaxskivlingar! Ovanifrån liknar de många andra mörka svampar men lyfter man på en och kikar under ser man de vackra vita skivorna. En fantastiskt god matsvamp, tyvärr älskad av alla, så även insekter.
Trots att ca 80 procent var maskätna så fick jag med mig en hel del i korgen!

Det här gamla trädet ser ut att ömsa skinn, eller bark…knastertorrt var det fast det ännu orkade stå upprätt

Vi vänder uppåt, mot ljuset och möter snart denna underbart vackra syn!

Inte illa alls, både det ena och det andra hamnade i den överfyllda korgen efter två timmars traskande…

När middagen äntligen var klar var jag så svulten att jag darrade på handen, därav den suddiga bilden.
Jag smörstekte sotvaxingar o lök, lade en hög på några rödspättefileér som jag vek ihop och stekte i ugnen i tio minuter. Tog ut fisken, hällde över en sås på grädde, färskost med vitlök och en slurk creme fraiche, och till sist lade jag på broccoli och färdigt mos. Tillbaka i ugnen en kvart tills allt var uppvärmt.
Det blev den godaste middagen i mannaminne, kanske borde jag rentav tacka tandläkaren för att jag fått upp ögonen för smaklig mat som är lättuggad :mrgreen:

Tillsammans med trattisarna från i söndags går jag nu “all-in” för att hitta mottagare till skogens guld för nu är förråden välfyllda!
Själv är jag totalt ledbruten och har tagit en vilodag idag, enda promenaden har varit till biblioteket för lite påfyllnad, på en alldeles nyasfalterad väg, det kändes riktigt lyxigt som omväxling!

0

12 Comments:

 1. Visst är det härligt med en bästa kompis, och den här sortens kompis älskar en tillbaka i vått och torrt, säger inte emot heller utan bara ger kärlek :love:
  Tack för mattipsen, här ska ätas flytande (soppa) i fyra veckor, sedan puread mat i fyra veckor och sedan väldigt lätt tuggat. (inte jag men maken som snart ska op käken, men jag gissar att det är jag som ska stå för matlagningen) Nu kom min lille Elviskatt in och jag hör att det är bråttom med mat. Ha det gott! Kram ps underbara skogsbilder :thumbsup: :thumbsup:

 2. Jaha, ja livet är som det är, ibland går det ner men så dyker det upp nåt litet guldkorn som kan kompensera eländet…plus och minus men det jämnar ut sig som han sa, han som….. Igår var jag ute och letade trattisar, ett infall bara som var oerhört dumt för det jag hade på fötterna passade inte alls att gå i skogen med, så det blev hemfärd utan svamp….men jag kom ju ut en liten sväng i alla fall
  Kram på’re :love: :love:

 3. Vilken skogstur du gjorde.. men den där svampen har jag aldrig hört om. Här har vi inte hittat så mycket svamp, vet inte om det är för tidigt eller om någon varit där före oss…
  Så det blir en pytteburk med torkade trattisar här bara. Men det är gott att ha det i alla fall.
  Ja din middag så god ut. Tack till tandläkaren som hjälpte dig med synen :twisted:
  Goa kramar från mig i nabolandet.

 4. Vilka härliga bilder! Åh vad jag önskade att jag bodde närmare dig för jag hade gärna tagit hand om din svamp. :)
  Skönt för dig att kunna vandra bort en stund för att slippa tänka på allt elände omkring dig.
  Vilket stök hos tandis! Var det porslinskrona du skulle ha? Eller var det nåt annat?
  Jag har varit barnvakt ikväll och njutit med söta barnbarnet och de fina bonusarna. Energipåfylld. I morgon ska jag göra sonen sällskap till Gävle då han ska hämta en del utrustning inför Auroraövningen han ska iväg på på söndag.
  Kramen.

 5. Åh vad jag önskar att jag hade bott närmare, då hade jag med stor glädje och tacksamhet tagit emot lite trattkantareller :love:
  Kram från mig

 6. Trist att det gnisslar här och där, men skönt att Blinka är pigg igen.
  Fina naturbilder som vanligt.
  Jag har inte sett en enda sotvaxskivling, men attan så många trattisar. Tur att jag har bra kapasitet på svamptorken.
  Fortsatt lycka till hos tandläkaren.
  Kram

 7. Wow vilka bilder du fått ihop igen. Jag bara häckar och deppar i ett hus jag inte vill vara i, så det är skönt att uppleva skogen om än på bild.

  Så drygt att åka så långt och hasta av besöket hos tandläkaren på en kvart.

  Sjuka djur och små barn är jättejobbigt, man får gissa sig till diagnosen, och man önskar man kunde lindra.

  Jag vill ge dig ett lästips, jajamän jag har läst, “Mitt liv och ditt” av Majgull Axelsson är en helt underbar bok! Läs den! “Helikopterrånet” av Jonas Bonnier är en riktig bladvändare, prova den det är inte en deckare, utan faktiskt en typ av dokumentär.

  Vi letar hem, i morgon ska vi på en “het” visning!

  Ha det fint!!!

 8. En liten fyrbent kompis att ta med på en skogspromenad gör att man glömmer bekymren för ett tag. Ibland samlas allt elände klumovis, verkar det som. Du fick många fina höstbilder i varje fall under din promenad. Kram

 9. Stackars lilla Blinka! Hoppas på varaktig bättring nu :-)
  Det är ett nöje att gå i din skog, bild 4 är en riktig WoW-bild!
  Ta det nu varligt med icke knäcketugg.
  :-P

 10. Skönt att fjärilen mår bra igen! Sånt tär så och nu kan du frejdigt koncentrera dig på tänderna! :mrgreen:

  Lyxmat hittar du trots matrestriktioner. Sotvaxskivling är en sån väldigt läcker svamp. Här brukar jag inte hitta många men åt Mälardalen till hade jag fina ställen för dem. Dock har jag aldrig uppfattat dem som särskilt angripna, har nog haft väldig tur.

 11. Skogen och ens djur är bra för ett grubblande sinne . Bästa medicinen. kram

 12. Inte roligt med gnissel och trassel … men en sjuk Blinka är mycket värre! Hoppas nu hon är riktig frisk igen,
  Sotvaxingar … så vackra och såå goda! Tyvärr väldigt sällsynta här hos mig – många år sedan jag hittade några.
  Underbara bilder!
  Kram

Kommentera