Bloggen

Hälsobulletin från pörtet

Av
den
25 april 2007

1/ Larissa


Larissa behövde inte röntgas igår. Veterinären gjorde undersökning av ben och höfter, hon smärtade inte längre och gången var mycket bättre.
Eftersom hon snart ska opereras för en juvertumör så ville man inte söva henne flera gånger än nödvändigt pga hennes ålder.
Vi fortsätter nu ge henne medicin i form av Norocarp som både är antiinflammatoriskt och smärtstillande.
Dessutom har jag av dottern fått Glukosamin som jag ska börja ge henne för stela leder.
Nu är det bara att hålla tummarna för att hon fortsätter bli bättre, nu kommer ju också värmen och det underlättar stela leder hos både djur och människor…

2/Paula


Fick i förra veckan resultatet av min kombiutredning på Alfta. Obs:bilden är tagen i maj i fjol. vi har inte sån grönska ännu, inte har jag heller smakat jordgubbar!

Jag hade sedan tidigare fått läkarens, sjukgymnastens, psykologens och arbetsterapeutens utlåtanden, nu var materialet sammanställt och yrkesvägledaren hade gjort sin sammanfattning av min arbetsprövning.
I sammanfattningen skriver läkaren bl.a
“Min bedömning är att Paula inte har förutsättningar att stå till ordinarie arbetsmarknadens förfogande.
Under utredningen har Paula genomfört arbetsprövning två timmar/dag på ett tillfredsställande sätt under de förhållanden som erbjudits när hon arbetstränat. Hon har då inte behövt genomföra hushållsgöromål utan har enbart kunnat koncentrera sig på arbetsträningen.
Vi bedömer därför att det finns en potential att gå vidare med fortsatt arbetsprövning 25% under liknande omständigheter på hemmaplan. Vid en arbetsprövning på tre månader bör man kunna avgöra huruvida hon har 25% restarbetsförmåga eller inte”
Läkaren rekommenderar också psykologstöd med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning, ortos (?) för fotleden samt sjukgymnastik/kiropraktik för ryggen.

Yrkesvägledarens bedömning sa bl.a
“De två första dagarna hade hon arbetsuppgifter i köket, lätta uppgifter som att skära grönsaker o liknande. Hon fick omedelbart en kraftig besvärsökning. Arbetsuppgifterna ändrades från kök till administration. Allt det hon gör blir snabbt klart, hon har en förvånansvärt stor effektivitet. Hennes önskemål var att inte behöva ha så mycket med människor att göra. Hon beskriver sig som väldigt social tidigare, men med ett stort behov av ensamhet nu.
Paula är verbalt skicklig, hon är bra på språk och på att skriva, effektiv och noggrann.
Under arbetsprövningen på Alfta hade hon inte de husliga plikterna som finns på hemmaplan, hon behövde inte resa och hon fick vara i en trygg miljö där möjlighet fanns att anpassa arbetsuppgifterna.
Med kunskap om hennes besvär så är det förvånande vilken kapacitet hon har under dessa goda omständigheter. Hon har en administrativ kompetens och begåvning för sådana sysslor så allt går snabbt och blir professionellt utfört.
I dagsläget är arbetsförmågan helt nedsatt, men jag ser en potential för 25% och förordar fortsatt arbetslivsinriktad rehabilitering på hemmaplan”.

Jaha, blir jag så mycket klokare av detta?
Bedömningen känns mycket rimlig, under rätta omständigheter, att t.ex få arbeta hemifrån via datorn 2 tim/dag, där jag själv dessutom kan välja tidpunkten för att jobba skulle kunna vara idealiskt för mig. Det tror jag inte skulle innebära oöverskridliga hinder.
Men vi pratar fortfarande bara om 25% arbetsförmåga, i bästa fall, vad är då rimligt att sätta in för åtgärder för att åstadkomma denna förmåga?
Det kan bara Försäkringskassan svara på, så jag får invänta besked om hur de ser på min situation.


Nu har min favoritblomma gullvivan börjat titta fram bland höstlöven! Rekordtidigt!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  EVA

  25 april 2007

  Ja du …inte är det lätt att bli klok på såna fina ord…

  Jag fick idag i brevlådan ett papper där det stod att jag måste lämna in nya läkarutlåtanden för min tidsbegränsade sjukskrivning går ut i höst.
  Så det är bäst att boka en tid så fort som möjligt och se till att alla papper är inne innan semestrarna börjar. Sist lämnade jag in dem i slutet på maj och beslutet togs i februari…ganska lång handläggning…

  KRAM på dig !

  EVA

 2. Svara

  Eva

  25 april 2007

  Vad skönt att det är bättre med Larissa!

  Och utredningen…tja, vad ska man säja…

  Gullvivor är så fina!!!

  K R A M E N från Eva

 3. Svara

  solgudinna

  25 april 2007

  Så fin hon ser ut Larissa. Jordgubbar har jag köpt i affären, utländska. De var så besprutade så jag kunde ha dem i kylen i en vecka utan att det var någon skillnad på dem. (Jag var tvungen att spara ett par för att se) Det var inte mycket smak på dem heller. Inget är som Ölands jurdgubbar.
  Så det blir att avakta igen och prova på något annat jobb då?
  Gullvivor låter tidigt, du måste ha en varm slänt.
  Kram Helena

 4. Svara

  Helena och Sigge

  25 april 2007

  På begäran……..
  Nu finns det länk till artikeln och bilden som inte finns i nätupplagan finns i Sigges blogg.
  Jag ser ut som en gräslig skräcködla!!!!!!
  På lördag ska jag ut med den andra lokaltidningen.
  Usch, jag som avskyr att synas!
  Vad skönt att det är bättre med Larissa men medan vi plockar murklor för fullt fortsätter vi att hålla tummar o tassar.

 5. Svara

  Catja

  25 april 2007

  Jo men deras utlåtande är ju inte så svårt att tolka. Jag undrar mer hur man ska finna ett jobb åt dig på 25%, var finns sådana? Men…där måste du väl få hjälp av arbetsförmedlingen kan jag tro. Finns ingen liten butik i byn du kan stå i ett par dagar i veckan eller så? Varför inte vara sällskapsdam åt någon pensionär och laga lite mat t.ex…? En del kommuner har ju börjat med sådant. Annars får du väl uppfinna tjänsten! 😉
  Kram
  /Catja

 6. Svara

  Ingegerd

  25 april 2007

  Jag har för mig att ortros är ett slags stödförband.
  Härligt att Larissa mår bättre i lederna. Juvertumörer är ju rätt vanliga hos äldre tikar, brukar gå fint att operera bort, men klä gärna på henne en tröja el liknande efter op, så hon inte kommer åt att riva sig. Kragen hjälper en del men inte helt.
  Vilket strålande omdöme Du fått på rehab! De 25% som Du skulle kunna jobba blir nog mer än en 50%-are åstadkommer.
  Gullvivor luktar så gott! Har inte kunnat gå ut på promenad än hoppas få se gullvivor längre fram.

 7. Svara

  Monica

  25 april 2007

  Skönt att Larissa är bättre.

  Jag vet inte hur de tidigare utlåtandena har varit så för dig var det kanske inte mycket nytt. Nej, inte är det lätt att hitta en lämplig sysselsättning på 25% skulle jag tro.

  Kan bara önska dig lycka till och att det löser sig på bästa sätt för dej.

  Kram!

 8. Svara

  Doris

  26 april 2007

  JAHA …???
  Som du säger vore det nog perfekt med ett jobb hemifrån, 25 % .. men jag anar att arbetsgivarna inte står i kö …
  Sköt om dig … till 100 %, ;0) …
  Kramar, Doris

 9. Svara

  AnCa

  26 april 2007

  Vi håller alla tummar o tassar vi har för Larissa!!!
  Jag har inte sett gullvivor än, men måste ut o kolla nu!
  Kramis AnCa med vovvar

 10. Svara

  Tina

  26 april 2007

  Ja…de är duktiga på att bedömma men hitta ett sånt jobb är nog värre. Det är precis det jag själv skulle vilja göra arbeta med/vid datorn 2 h/dag o känna sig lite nyttig men se det går inte att få tag på inte här iaf.
  Hoppas verkligen Larissa får mindre ont nu med hjälp av värme o medicin!!!
  Kram

 11. Svara

  "Ninni"

  26 april 2007

  Bra att Larissa blivit bättre av medicinen.
  Bra även att du skriver om hur det gick med din bedömning. Undrar hur Försäkringskassan kommer att ställa sig till utlåtandena. Om du ska jobba så hoppas jag verkligen att du får jobba hemifrån. Det ville ju jag innan jag fick min sjukersättning tillsvidare men det var ingen som nappade på det trots att jag t.o.m. föreslog arbetuppgifter som jag visste behövde göras åt kommunen. Får väl se vad det blir för mig nästa vår. Jag ska omprövas då ju… spännande!
  Nu ska jag dock ta och göra mig i ordning för natten för i morgon fm ska jag bada och sen förbereda helgen här hemma för själv åker jag till Järvsö i vanlig ordning.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 32
 • 172
 • 1 654 279
 • 5 125
 • 66 098
Sök här