Bloggen

Har jag en vallhund?

Av
den
8 augusti 2022

Igår morse gjorde vi som nästan varje morgon, grannen och jag, vi tog våra hundar på promenad längs billösa vägen där jyckarna kan gå lösa.

Vi går som vanligt och språkar om allt mellan himmel och jord och har väl inte tvärkoll på jyckarna som mest brukar lufsa vid vägkanten.
Plötsligt ser jag något i ögonvrån, vad är det som rör sig i fårhagen och får fåren att se mer fåraktiga ut än vanligt?
Fotot är taget på långt håll, därför ringade jag in den lilla marodören…

Nu går bäääää-varningen ut till alla får: Kom och titta, vi har en ny kompis här!

Själv stod jag och ropade mig hes utan att Daniel brydde sig ett dugg! Men till slut när mina röstresurser nästan var slut lufsade han iväg

Han kröp under staketet utan att nudda trådarna så han slapp få en elstöt!
Vart tog nykomlingen vägen, undrar fårskallarna!

Ja jag säger då det, här har vi traskat två gånger dagligen i flera veckor i godan ro sedan fåren anlände, men just den här dagen fick Daniel en knasig idé

På hemvägen mötte jag..

en som larvade sig mer än jag!

Varför blir de vackraste larverna de mest intetsägande fjärilar?
Jag har alltså träffat på en gräsulvslarv, jag är som tur inte så klåfingrig så jag rörde vid den.
Hade jag velat studera den närmare och lyft upp den hade jag kommit i kontakt med deras giftproducerande hår som tränger in i hud och slemhinnor och orsakar inflammation med rodnad, svullnad och blåsor!
Huvaligen!!!

Jag tror jag ska lägga ner tramset för idag…
Naturen är fantastisk…

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  8 augusti 2022

  Man får sannerligen lära sig nåt nytt varje dag, så och idag! Gräsulvslarv har jag aldrig hört talas om 🙂 Kul 🙂 Jaså, Daniel har blivit kaxig på äldre dar, där ser man 🙂 Kram på er!

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   Kaxig o kaxig, tror mer på halvdöv,,,,han varken ser eller hör när han hittar intressanta dofter, denna gång långt inne i fårhagen…Kram

 2. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 augusti 2022

  Daniel tyckte väl att han hade koll på att fåren är ganska fridsamma efter att han har spanat på dem ett tag. Nya lekkompisar är ju aldrig fel. Men det ser inte ut som om han fick någon fart på dem och det kanske var tur för en liten vovve.
  Visst är naturen fantastisk och den fina larven har ett fint skyddsnät. Fjärilen kanske inte är så färglad men fin ändå.
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   Daniel var så inne på sitt, dvs att lukta på något så han fattade inte att han blev omringad av fårskallar! Han är ju inte så alert direkt…Kram

 3. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  8 augusti 2022

  Vallhunden Daniel. Men han klarade inte jobbet helt hundra tror jag. Tur han kom till slut. Här får fårägare skjuta hundar som jagar får.
  Sicken larv… Glad du inte tog i den. Har heller aldrig hört om Gräsulvslarv förut. spännande bekantskap. Ha en skön kväll vidare nu. Kram.

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   tydligen får man göra det här också! Men Daniel skulle ju aldrig jaga ett får, snarare tvärtom…men det vet ju kanske inte fårägaren. Nu är jag försiktigare och håller tvärkoll på honom när vi går där…Kram

 4. Svara

  bpz3

  8 augusti 2022

  Kan tänka mig att Daniel skulle bli en bra vallhund. Vänta bara – ska bli kul att se hur han beter sig nästa gång ni går på promenad. Smart är han ju också – att han kryper under elstängslet alltså. Grannens hund då? Vad gjorde hon?
  Larven må vara vacker, men småkryp klarar jag inte av. Å den där ful fjärilen – äntligen en fuling som dessutom är “farlig”. För ofta är det ju precis tvärtom, att de vackraste blommorna/växterna är de som är giftiga.

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   Haha, han behöver ju inte krypa han är så liten så han går bara rakt under stängslet…Grannens hund fattade nada och gick snällt på vägen.

 5. Svara

  Minton

  8 augusti 2022

  Lille Daniel där skall du inte vara. Tur du gick tillbaka till matte. Larven är så vacker och fjärilen ser farlig ut.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   Jag blev rätt chockad när jag till sist hittade honom, mitt i fårhagen. Helt otippat! Slutet gott allting gott. Ha det gott ni också, kramen

 6. Svara

  Susjos

  8 augusti 2022

  Sedär, Daniel gillar fårskallarna! HiHi! Smart att krypa under elstängslet! Hua, tur du inte tog i den larven, som dock var väldigt snygg!

  Svar :Karaktäristiskt för en napolitansk pizza är botten som är seg med en viss frasighet. Den har en tjock kant fylld med luftbubblor. Dessutom ska den tillagas i en vedugn, där tempen ligger på 500 grader.

  Jag gillade den, inte så jättestor och blev lagom mätt, fast åt inte upp alla kanter, synd, för de var goda!

  Kram till dej i pörtet!

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   När jag läser din beskrivning av pizzan önskar jag att jag kunde beställa en eller ett par, älskar sega frasiga degar! Jag hade förmodligen ätit kanterna först för att sen äta det jag orkade av fyllningen!

 7. Svara

  Äventyret framtiden

  8 augusti 2022

  Daniel har fått mera självkänsla och tror kanske att han är en storstor vallhund? Lite grann som katten som ser sig själv som en tiger i spegeln. Fåren ser väldigt nyfikna ut på den lilla lurvingen som du har.
  Jag tycker att fjärilen, som inte är larvig längre, är väldigt vacker i sig.
  Kram till dig från Gränden

  • Svara

   Paula

   9 augusti 2022

   Du har nog ett bättre öga för skönhet än jag…Daniel hade ingen aning om att han hamnat i fårhagen tror jag, han följde bara ett doftspår…

 8. Svara

  Anna-Lena

  8 augusti 2022

  Gräsulvslarv, det namnet har jag aldrig hört. Då heter fjärilen alltså gräsulvsfjäril. Man blir aldrig för gammal för att lära.
  Härligt att få ta hundpromenader på bilfria småvägar. inte konstigt att Daniel sprang in till fåren. De känner väl varandra efter flera veckors promenader.

 9. Svara

  Ditte

  8 augusti 2022

  Daniel ville väl vidga vyerna så nu tog han chansen. Och fåren verkade ju gilla honom. Tur att han slapp få en elstöt-
  Bra att du inte tog larven till dig utan visste vad det var du såg-
  Hade aldrig hört talas om denna variant men den verkade helt klart medföra lite problem om man skulle få för sig att” klappa” den-
  Kram

 10. Svara

  LillaSyster

  9 augusti 2022

  Såg också en sådan larv som pilade i gräskanten på helgens morgonpromenad, men jag stannade inte och fotade. Jag gillar både larv och fjäril =)
  Vilken frihet prinsen tog sig ? tur att fårskallarna inte trampade på honom. Ha en bra tisdag!

 11. Svara

  Ninni

  27 augusti 2022

  Nån gång ska vara den första för att testa vallhundsjobbet. 😀 Tur han är så liten så han inte skrämde upp fåren i alla fall.
  Men fy vale för larven. Giftig! Jag visste inte ens att det finns giftiga larver. Skulle aldrig komma på tanken att ta i nån heller men tänk om ett nyfiket barn gör det? *ryser*

  • Svara

   Paula

   28 augusti 2022

   Ja det var en spännande nyhet, minns att jag en gång som barn satt på trappan utanför huset i Lovisa o ner ramlade en grön hårig larv från björken, rakt i mitt knä. Jag skrek hysteriskt i högan sky! Hade jag vetat att den dessutom var giftig så…:D

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här