Bloggen

Snustorrt!

Av
den
9 augusti 2022

Jag läser och hör dagligen om vilken hetta och torka som råder runtom i Europa just nu.
Jag blir faktiskt djupt oroad, är det normala fluktuationer?
Knappast, vi människor har flera fingrar med i spelet.
Tänk dig scenariot att du står i köket och vrider på vattenkranen …och det kommer inget vatten!
Så illa är läget i Frankrike på många håll, där har det regnat 85% mindre än genomsnittet under juli månad!

Här i mitt lilla hörn av världen har vi fått på tok för lite regn i sommar, men vi har ju klarat oss bra ändå.
Rågvetet växer på åkern och vi har inte blivit beordrade att dra in på vattenkonsumtionen.

Men oj så torrt det är här i markerna

Gick min vanliga runda kring Hyttnäs härom kvällen

Grönt och vackert…fast här ska det ju vara vatten och inte vass och gräs

Ytan med vatten krymper för varje dag som går, och i sommar har jag inte sett några kanotister alls i Sundbornsån. Det beror på att ån är torrlagd på flera ställen längs rutten till Falun.

Promenerar runt udden och här ser jag stora stenbumlingar som normalt ligger under vattenytan

Här såg jag bävern simma i fjol somras

Nu är det inte mycket liv i den här delen av vattendraget

Inte en enda gång i år har man öppnat slussarna, vintern var också snöfattig så det blev aldrig någon vårflod…

Börjar känna mig rätt vissen själv, och frisyren kan liknas vid denna! Det är dags för ett besök hos frissan…

Jag älskar hösten mellan september och oktober, sen går jag gärna i vinterdvala.
Inte en svamp i sikte i skogarna nära mig, suck

Men jag har turen att kunna kompensera bristen med bärtillgång istället, har hittat förvildade svartvinbärsbuskar och många hallonbuskar som får sig en duvning.

En lite dyster blogg idag, kan inte låta bli att fundera över vilken värld vi lämnar efter oss till kommande generationer.
Istället för konstruktiva diskussioner och samarbete kring miljön så verkar världen blivit galen och det ena krigshotet efter det andra dyker upp på horisonten.

Delar du min oro?

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  9 augusti 2022

  Håller med helt. Först och främst bör miljön prioriteras. Blir så trött på Zelensky som bara tjatar och tjatar. Och EU-ledarna som bryr dig så….Och kineserna och är ju helt vansinniga… liksom amerikanerna…och sydamerikanska… och ryssarna förstås.
  Har dock varit en bra sommar här… inte speciellt torrt… är nog rätt normalt med det.
  Men nog undrar man om hur det ska bli.

 2. Svara

  bpz3

  9 augusti 2022

  Håller med dig. Visst är det skrämmande, vattenbrist, skogsbränder (på sedvanliga ställen). Nu är vi ju här i Sverige ändå bortskämda. Vissa delar av landet har ju nästan drunknat i regn (Västkusten och Norrland), medan du och vi här inte har fått mycket regn alls.
  Ändå har vi tack och lov klarat oss från 40-50 graders värme. Utsikterna är absolut inte ljusa, tyvärr.

  PS. Grannen har sitt “smultronställe” med kantareller, och kommer hem med lagom mängder, enligt henne. DS.

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  9 augusti 2022

  Ja, jag delar din oro trots att vi inte har några större bekymmer med vattnet (vad jag vet). Däremot såg jag redan i våras/försommaren att blomningen i våra buskar och träd här var otroligt dålig, knappt en blomma på rönnarna, vårt äppelträd har bara blad längst upp i kronan och dom är väldigt små. Det som blommat i sommar har blommat över väldigt snabbt, det finns fler exempel och jag känner att det är nåt som inte står rätt till! Häromdagen sa jag att det var ett omen men inför vad??
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   11 augusti 2022

   Vi har många dåliga omen nu, låt oss hoppas att vi kan undkomma några av dem. Det hjälper ju inte att måla f_n på väggen, våra rönnar bar ju dubbel börda ifjol så de har inte heller några bär i år, Hoppas det är de vanliga fluktuationerna. Har du kanske lite svalare väder, här når vi 25 idag, långpromenader är bannlysta. Kramen

 4. Svara

  Karin

  9 augusti 2022

  Ja, visst har det regnat, men det räcker ju inte. När jag tar upp potatis är det snustorrt en bit ner i jorden. I den lilla ån där jag brukar leka Puh-pinnar med barnbarnen är det bara en liten rännil, som inte orkar forsla några pinnar under bron. Och på de pålitligaste kantarellställena finns inte en enda svamp. Visst är det oroväckande!

 5. Svara

  Minton

  9 augusti 2022

  Vi har väldigt torrt och inget regn i sikte. De flesta växter mår inte bra och blommorna på Hortensian
  är pyttesmå. Prästkragen har vissnat och några andra så ledsamt. Är orolig för hur det skall bli.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   11 augusti 2022

   Värmebölja i augusti är alltid extra jobbig. Man har liksom fått nog av höga temperaturer, ingenting blommar längre så det enda man kan njuta av är möjligen bär och svamp. Eller egenodlade grönsaker. Men såna har inte jag…Kram från pörtet

 6. Svara

  Ditte

  9 augusti 2022

  Mycket tänkvärt! Och visst delar jag också din oro. Tänker som BP skrev att delar av Sverige har aft mycket regn och andra mycket torka. Inget jämt fördelat. Och södra Europa och andra delar av världen- Antingen alltför torrt eller för vått.
  Jag uppskattade verkligen att gå med dig på din runda och det var ju så påtagligt hur torrt det är i dina trakter. Illa !
  Men jag gläds över din fångst av bär. Och kanske dyker svamparna upp.
  Vackra bilder och en vacker runda.
  Kram

 7. Svara

  ibod11 - Ingrid

  9 augusti 2022

  Ja, jag delar verkligen din oro och jag har faktiskt tänkt att det är bra att mina barn inte vll ha barn. Då behöver jag inte oroa mig för hur barnbarnen ska klara sig i en värld som vi har förstört. Men här uppe är det inte alls så torrt utan vi får lite regn med jämna mellanrum.
  Även om det är torrt och alldeles för lite vatten hos dig så är det vackra bilder och bären ser väldigt frestande ut 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 augusti 2022

   Jag förstår hur du tänker! Men nu borde alla ta krafttag och verkligen satsa på att få förändringar i vår livsstil, det kan man göra på så många olika sätt utan att man får en sämre livskvalitet! Kram

 8. Svara

  Susjos

  9 augusti 2022

  Visst delar jag din oro, klimatförändringarna är fruktansvärda! Såg häromdan på nyheterna att det är alldeles för varmt i havet, så sjöstjärnor och andra lustiga djur får det för varmt och kommer inte att överleva ,blåalger som inte kan fortplanta sig, och de som lever på dem kan inte förflytta sig och dör också…osv!
  Hemskt!
  Godnattkram från Solna!

 9. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  10 augusti 2022

  Ja jag är nog enig med dig i dina funderingar. Vi har fått mycket regn, men var en runda i skogen idag. Ingen svamp nästan. Knappt kantareller till två mackor. En svamp som jag tror, säger TROR är en karljohan. Törs inte spare den då man inte är säker. Blåbär som många säger de har funnit massor… ja du… jag åt 8, inte ett bär med hem. Så nog är det tort alltid.
  Dina bilder är fina, även om det är lite vatten. Nästan lite repris på 2018.
  Ha en fin eftermiddag nu i alla fall. Kram.

 10. Svara

  Anki

  13 augusti 2022

  Ja, du Paula … nog delar jag din oro allt! Vår generation och kanske vara barns klarar sig nog kanske, men sen då …? Ja beträffande vädret alltså, men så är det ju detta med den otäckt oroliga värld vi lever i … jag känner mig faktiskt djupt oroad när det gäller krig och fred på vår planet.
  Även här råder torka, men vi fick några regnskurar i juli, vilket är mer än vad som kom på en del andra platser. Väldigt dåligt med svamp här också … något riktigt bra svampår har vi inte haft på många år nu häri mina trakter … före “katastrofsommaren” 2018 – och grundvattennivån i både stora och små magasin ligger långt under det normala.
  Kram

 11. Svara

  Paula

  13 augusti 2022

  På tok för många källor till oro! <3

 12. Svara

  Ninni

  27 augusti 2022

  Hej!
  Jo jag delar din oro. Nu har vi fått hyfsat med regn i sommar just här hos oss men jag hör ju om ställen där det blir bevattningsförbud även i utkanten av vår kommun, Här på området har vi ju tillgång till älvvatten men det är inte många vattenkannor jag behövt fylla denna sommar då vi haft tillräckligt med regn.
  E och jag var ut en sväng i söndags. Först åkte vi till stugan och tittade till sen åkte vi in på en mindre väg och tittade efter både bär och svamp och lyckades få tag i lite gula kantareller, blåbär och lingon. De sistnämnda gav vi till mamma. Svampen delade jag upp mellan oss tre och E fick det mesta av blåbären men jag fick så jag kunde äta blåbär och mjölk i tre dagar. 🙂 Hoppas ta oss iväg snart igen men helgen ger oss lite regn och E har jobbat fyra dagar på ett dagis så hon har fullt upp att bara vara mamma just nu. Hade tänkt att V också skulle få komma ut i skogen för hon älskar att vara ute i skogen. Kan ju tala om att det var det ingen av mina ungar som gjorde då de var små.
  Kramen.

 13. Svara

  Orsakulla+mamma+vid+20+-+Dalaliv,+finporslin+&+pudelliv

  25 september 2022

  Det är väldigt vacker där..

  Håller med dig gällande miljö, värmen och allt. 🙁

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 106
 • 497
 • 1 652 528
 • 5 119
 • 66 012
Sök här