Bloggen

Hello Halo!

Av
den
2 december 2021

Härom dagen när vi gick vår sedvanliga eftermiddagspromenad såg jag något märkligt på himlen.
Solen skulle strax sjunka bakom grantopparna och gav ett vackert sken, men samtidigt såg jag ett liknande sken långt därifrån…Jag blev något förbryllad då det var en syn jag inte alls var van vid. Hela himlen kan ju färgas vid vacker aftonrodnad, men det här var som två separata företeelser långt ifrån varandra.
Jag tror att jag fick förklaringen nästa dag

På en lokal facebooksida för Falun hade nämligen Susanne Karlsson fångat denna halo vid sjön Runn!
Visst är det vacker!
Det jag såg tror jag var den på bilden färgade yttre cirkeln men bara delar av den då solen låg så lågt.
Jag har fått tillstånd att låna bilden. Du kan läsa mer om fenomenet här.

Minns uppståndelsen 2018 då det såg ut såhär på himlen vid Kupolen i Borlänge!

Ibland är det kul att byta perspektiv och se på tillvaron upp och ner…

..eller varför inte en bit underifrån!

Angående värmen i huset så verkar man ha fått ordning igen och jag har inte behövt använda det extra elementet längre. Men jag behåller det allt ett tag till…Och till er som var gulliga och påpekade att det kunde bli dyrt så kan jag meddela att jag betalar en totalhyra inklusive allt, vatten, värme, hushållsel, bra va!

Jag tror jag har fotat mer än på sommaren de sista två veckorna, tvärtemot de flesta andra tycker ju jag att frost och kyla är sagolikt vackert, både i verkligheten och på bild.

Jag har dock kortat av våra promenader till ungefär hälften, då jag märkt att Daniel ibland får köldkramp i tassarna.

Han blir dock ytterst förnärmad om jag lyfter upp honom…han vill inte vara någon ynkepynkig mammas-pojke när andra kan se honom!

Fotade nere vid Toftan för några dagar sedan då den tunnaste av isar hade lagt sig. Idag är den säkert mycket tjockare.
Läste idag i lokaltidningen att sjön har fått publicitet av lite annorlunda slag!
Ikea har ju olika namn på sina produkter, bland andra döper man produkter efter namn på orter.

Den här gången har man marknadsfört den vackra sjön Toftan här i Sundborn då sjön har fått ge namn åt en serie toaprodukter, bland annat en avfallshink och en toaborste….
Ska man bli smickrad, eller kanske bara skratta? Jag föredrar det senare för jag tror inte att någon drar negativa paralleller mellan sjön och toaletter.

I vårt avlånga land är väderförhållandena ytterst varierande för närvarande.
Hoppas du klarar av eventuellt snökaos och bistra temperaturer, beroende på var du bor!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  2 december 2021

  Bister temperatur jodå det biter i kinderna där ute! Men Paula, jag vill också se ett halofenomen, en gång för länge sen fick jag äran men inte sen dess…. Vackra frostbilder visar du men isar har jag respekt för, ett drunkningstillbud med dödlig utgång har redan inträffat här, inte bra!
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   6 december 2021

   Men kära nån, så otäckt! Ja jag tassar då inte ut på isarna förrän skotrarna har kört där, då kan jag känna mig på den säkra sidan, “ler”
   Kramen

 2. Svara

  ibod11 - Ingrid

  2 december 2021

  Wow, vilka fantastiska halos 😀 Det hade varit kul att få se en bild på den du såg också men du bjuder på så många andra fantastiska och vackra bilder så jag blir alldeles lyrisk. I vintras la jag ut en bild i bloggen på en bit av en regnbåge som stod rakt upp från isen utanför min lägenhet. Ett fenomen som jag inte kunde förstå hur det blev till. Men sedan fick jag höra av en vän här på Frösön att det jag såg och fotade bara var en liten del av en stor halo och om jag hade varit högre upp och en bit bort så hade jag sett resten. Jag tyckte att det jag såg var otroligt fint så jag var nöjd ändå men jag hoppas ändå att jag får en ny chans någon gång. Jag är lite avundsjuk på att du fick se en hel halo.
  För övrigt konstaterar jag att jag inte tillhör de flesta andra utan jag gör gemensam sak med dig och njuter för fullt av sagolikt vacker frost och härlig vinter 😀 Tack för underbara bilder.
  Kram

 3. Svara

  LillaSyster

  2 december 2021

  Vilka vackra bilder du fotat! Klart att han inte vill bli upplyft – det är ju högst pinsamt =)
  Jodå både kallt, halt och lite snö med betoning på lite, det räckte att ta kvasten och borsta fram plattorna till ytterdörren från brevlådan och till garaget =) Men det kommer nog att ligga kvar -13 väntas till natten och kylan verkar hålla i sig. Skönt att det är varmt och gott i pörtet igen. Mäktigt att få uppleva en halo. Nu ska här bli hemlagad saffranspannkaka och kaffe !Ha en bra kväll!

 4. Svara

  Minton

  2 december 2021

  Dessa bilder är så fantastiska. Halon har jag bara sett på tv men du har upplevt den på riktigt. Stackars Daniel som fryser om tassarna jag har problem med att snön fastnar på Mintons ben. Testade en balsam som hjälpte lite. Han tycker snön är för djup och då går han på det plogade men där kan man inte bajsa så då måste man upp i det hemska. Nu är det bara -4 och vindstilla.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   6 december 2021

   Jag vill minnas att jag också använde en spray till Blinkas ben. Hon fick stora kokor av snö på baksidan av underbenen. Ja att bajsa på vintern kan vara en mardröm för en liten hund! Du får gräva en grop åt honom!
   Kram

   • Svara

    Minton

    6 december 2021

    Har klippt pälsen på benen så slipper han bollarna. Grop hjälper inte när han skall upp till sitt höga gräs. Nu har han lärt sej att de går att bajsa i snön.
    Kramar från oss

 5. Svara

  bpz3

  2 december 2021

  Bilderna på Halon är ju helt fantastiska. Även de borde säljas till en bildbyrå. Å resterande foton, dina egna borde gå samma väg – till en bildbyrå alltså. Bilden med speglingen i vattnet är ju helt underbar, och det är fotot med den frostiga vassen också. Vilken fotograf du är och hon som tagit bilden på halon.

  Gissar att Daniel inte skulle uppskatta “hundskor” heller. Tror jag har berättat förut att en f.d. arbetskompis som hade en Malteser fick köpa hundskor till sin hund, på grund av både kyla och saltet på trottoaren. Hennes Axel hade en likadan “jacka” som din Daniel. Det har jag förresten också, fast det är en hoodie med kamouflagemönster;-)

  Visste inte att hyran kunde inkludera hushållsel. Det är ju suveränt med tanke på elpriset just nu. Åt andra sidan kan man ju höja hyran istället. Hoppas att din hyresvärd inte gör det såklart. Vår hyra inkluderar inte elen, men vi har slutat ett avtal med fast pris med elbolaget – tror jag i alla fall. Är dåligt på sånt.

  Toaborste Toftan – ja, varför inte. Tror inte så många känner till sjön så den klara sig nog från skam, sjön alltså, inte borsten;-) Sedan finns det ju Tofta på Gotland också;-)

 6. Svara

  Anna-Lena

  2 december 2021

  Vackra bilder. Halobilderna är fantastiska. Gott att du gått ordning på värmen igen. Önskar att även utomhustempen skulle gå mot plus igen. Kram

 7. Svara

  ElisabetR

  2 december 2021

  Jag har aldrig sett så fantastiska bilder på halofenomenet, man blir riktigt lyrisk.
  Frosten är ju väldans bra fotomotiv, det har du verkligen bevisat. Tack för dom!!
  Appropå snö så låg här fint, ca 15 cm tjockt snölager imorse. Tungt som bly för det regnade en sväng på natten och nu åtta kallgrader igen. Konstigt vad det far upp och ner med tempraturen. Andersdagen var kall så då slaskar nog julen. Den 21:a är det vintersolstånd, sen blir det ljusare igen efter ca en vecka.
  Nämen, inte ska matte dalta med stora pojken offentligt, det är klart han blir sur :-). Du får sätta på han skor. Går det bra med hans flås när det är kallt?
  Ni får ha en riktigt fin fredag

  • Svara

   Paula

   6 december 2021

   Ligger efter med alla kommentarer och med att besöka andra bloggar. Hur kan det bli så när man är ledig hela dagarna. Du såg ju Daniel med tossorna, de var faktiskt på skoj. Vi har inte tvingat ut honom i dem och det gör jag inte om han inte får problem med sår eller ömhet, men han är ju så kul att se på när han sprätter fram…
   Nu ska vi få snö i flera dagar, inte mig emot!

 8. Svara

  Ditte

  2 december 2021

  Helt fantastiska bilder! Och spännande och intressant med “halofenomenet”. Har läst om det tidigare men inte vetat s mycket om det. Och detta förklarar ju vad du såg i dina trakter.
  Visst är frosten ett bra fotomotiv och du har ju lyckats så bra med bilderna. En föröjd att från soffan här hemma gå med er på promenaden. Jodå, jag hade gärna gjort det även på plats.
  Glädjande att höra att du har ett “all inclusive” boende. Skönt! Och så även att det har blivit varmare i ditt hus.
  Kram

 9. Svara

  Ama de casa

  3 december 2021

  Vilka jättefina vinterbilder! Fotot på halon är ju helt magiskt!

  Skönt att du har fått tillbaks värmen inomhus, men du gör ju rätt i att inte släppa ifrån dig dom extra värmekällorna 🙂

  Här har det blivit kyligare, men nåt snökaos har vi inte sett till 😉

  Ha det gott!

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 december 2021

  Så häftigt på himlen!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 143
 • 596
 • 1 636 087
 • 5 093
 • 65 655
Sök här