Bloggen

Hemma-turist

Av
den
27 juni 2011

Tack snälla rara människor som orkar klicka er in till mig trots mina sparsamma bloggar!
Att det ska vara så svårt att krysta ur sig en liten blogg… haha
Inte kan jag skylla på att jag har mycket omkring mig heller, tvärtom, men dagarna bara rullar på och en viss semesterkänsla har infunnit sig trots att jag har “ständig semester”.
Jag njuter verkligen av första sommaren här i Björsjö, både av tomten, av byn och av omgivningarna.
Nu när det ska bli riktigt varmt igen så planerar jag att tillbringa tiden under min “kork”-lönn med en bra bok.
Midsommarhelgen har varit och farit och i söndags beslöt vi oss för att turista inne i Smedjebacken.

Vädret var perfekt för en promenad i bymiljö, det var nämligen hembygdsgården jag ville se.

Mitt i Smedjebackens centrum ligger By, en stadsdel där Norrbärke hembygdsgård ligger.
Det fina i kråksången är att mitt ibland husen som tillhör hembygdsgården så finns även bebodda hus, det är alltså en högst levande stadsdel.
Men, hur tänker man då man håller öppet må-fre och stängt lö-sö under högsommaren? Det ska väl ändå vara öppet varje dag!

Lite snopna blev vi allt då vi inte kunde titta in i husen, men då har vi något kvar att se…
“som en kvarnsten om halsen”, det uttrycket hade min man aldrig
hört, ser man på denna tingest så förstår man att bördan då blir tung.

Detta måste vara Bys vackraste grind!

Min kära man tycker det är tjatigt att visa en massa kort på gamla hus så jag gjorde några collage istället, “ler”. Nu kanske han orkar scrolla ända ner…

Självklart fanns även husdjur i By, ponnyn och höns, gutefåren betade någon annanstans denna dag.

Det är lätt att bli hemmablind för miljöerna som finns på nära håll, jag rekommenderar alla att göra ett besök på närmaste hembygdsgård, där finns så mycket känsla och gammal kunskap att hämta.

Nä hör ni nu måste jag ta fram strykjärnet och se till att maken har en nystruken skjorta inför morgondagens dubbelpass, först butik, sedan kundbesök.
Tjurig som jag är kommer jag väl sitta inomhus när kvicksilvret klättrar upp över 25-graders strecket, då passar det bra att hälsa på hos er kära vänner!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Barbro Z

  27 juni 2011

  Det är ett nöje att hälsa på hos dig Paula. Du har alltid så fina foton och intressant att berätta. Bry dig inte om makens klagan – vi gillar foton på gamla fina hus och annat sevärt i din omgivning 😆
  Jag har själv bloggtorka med jämna o ojämna mellanrum, men jag ser att du är en trogen besökare hos mig också, vilket är trevligt för du skriver ofta en rad eller två.
  Jag hoppas att du får en skön sommar under korkeken. Många böcker hinner du med som vi får en liten recension på också vad det lider?
  Ha det gott i Pörtet

 2. Svara

  Sigge Svamphund

  27 juni 2011

  Jag bor granne med hembygdsgården numer. Ska visa bilder nån dag. Tog kvällsåinken genom den, supermysigt är det. Tänk på matte som ska flyttstäda imorgon kväll!”

 3. Svara

  TT

  27 juni 2011

  Åh, han läser i alla fall din blogg då, det orkar inte min karl göra. Visst är det vackert med hembygdsgårdar. I Fagersta finns det en fin och vi har ett helt OK ställe här i Västerås, Vallby friluftsmuseum… men där bor ingen och det är ju synd.

 4. Svara

  Astrid

  27 juni 2011

  Men åh så vackra foton och collage .Grinden skulle jag vilja ha den var ursnygg
  Jag har tänkt samma om vissa ställen här cokså ,det borde ju finnas männsikor som vill jobba även helger
  Men det blir kanske för dyrt ja inte vet jag

 5. Svara

  Synnöve

  27 juni 2011

  Tackar för alla vackra bilder hos dig. Visst är det skönt ändå att vara hemmatursit.
  Det är det det blir här med i sommar. en och annan dagsutflykt blir det, men inte mera.

  Inte tröttnar man på gamla, vackra hus heller….
  Men som du säger, hur sjutton tänker man när man har stängt lördag och söndag under sommaren?
  man tänker inte alls säger jag…

  Nu ska jag ta gubben i hand och krypa upp och lägga mig. Trött och seg.
  Det regnar bara så jag har snart simhud mellan fingrar och tår :))

  Hälsa Hasse och ge Blinka en klapp från mig och Erri, guben hälsar med.
  Sommarkram från nabokäringa :mrgreen:

 6. Svara

  leila

  27 juni 2011

  Vilka fina somriga bilder Paula 😛 Idylll

 7. Svara

  åsa

  27 juni 2011

  Ja, tänk va mycket intressant det finns “runt knuten” om man bara tar sig tiden att uppleva det..
  Själv har jag massor kvar att se i Falun med omnejd, men som du skrev, man blir lätt “hemmablind” och det är ju synd..
  Ni bor ju så vackert nu och det är väl bara för er att njuta i fulla drag, men jag förstår om du håller dig inne om det blir “äckelvarmt”, det gör jag också!
  Ha dé!/Kram

 8. Svara

  Ninni

  27 juni 2011

  Tack för att jag fick följa med på den turen. 🙂 Nog finns det mycket fint i vår närmaste omgivning och i Dalarna finns det mycket fint liksom här i Hälsingland. Vi är rätt hyfsade på att kolla runt i vår närmaste omgivning vi med och det gäller att försöka se med “friska” ögon även hemomkring då det finns så mycket fint.
  Jättefina collage har du gjort, suckar hänfört åt kaffepannan med blommor i och den gamla vagnen och grinden var verkligen charmig.
  Vi får göra sällskap du och jag då det blir för varmt utomhus. Men jag har mitt andningshål på altan till framåt eftermiddagen för där har jag skugga till 15-16-tiden. Det är gött.
  Kram.

 9. Svara

  Kersti

  27 juni 2011

  Tittar alltid förbi här hos dig när jag har en stund över. På sommaren blir det inte lika flitigt eftersom vår internetkoppling är usel eller kanske man ska säga sporadisk. Det gör att mitt tålamod tryter och jag gör annat istället. Men du är alls inte glömd ska du veta. Fina bilder från ett intressant besök. Kram i sommarvärmen

 10. Svara

  Paula´z Blogg

  28 juni 2011

  😀 Visst är det trevligt att det finns allt möjligt att se hemmavid..
  Hoppas att du har en fin tisdag!
  Kramar

 11. Svara

  Mia

  28 juni 2011

  Gissa om jag är avundsjuk på dig som kan sitta inne och gotta dig i svalkan! Det är okristligt varmt i köket i Mårdsele, tur man inte har nån termometer…För vet man hur varmt det är så blir det ju ännu värre *L*
  Himmel vilka fina bilder, vilken fin “hembygdspark”…Jag är oerhört tacksam att fått följa med på den vandringen 🙂
  Kram på dig du go’a…

 12. Svara

  Punatukka

  29 juni 2011

  Ljuvliga bilder som alltid men den här gången tittar jag nästan mest på din ursnygga tunika, “tummen upp”,jättefräsig!
  Visst blir man hemmablind men vi brukar faktiskt leka turister i egen stad för att påminna oss om allt fint som finns här.Fredriksdal t.ex är ett smultronställe där mycket underbart o gammalt finns…..
  Sporadiska bloggar är ju bara normalt nu när sommaren står i full blom och jag “klickar på” oavsett om du “är hemma” eller inte 🙂
  Själv tog jag första doppet igår…..bildsvit finns i bloggen!
  Önskar er alla häääärliga dagar kära Paula,kraaam!

 13. Svara

  Kicki

  29 juni 2011

  Det finns nog mycket fint att se på närmare än man tror. Bilderna är, som vanligt, jättefina. För mig får du visa hur många gamla hus som helst.
  Lyssnade du förresten på sommarprataren häromdagen (jag minns ju aldrig namn), där kunde man snacka om kärlek till gamla hus!
  Det måste svalna lite innan vi vågar oss på en resa åt ditt håll. Det blir för varmt i bilen för hundarna också, men vi kommer!
  Kramen

 14. Svara

  ejmis

  29 juni 2011

  Svar: Visst är det jobbigt för djuren i värmen. Viktigt att dom har skugga, vatten och i de fall det finns, medel mot jobbiga insekter.

 15. Svara

  Malin

  29 juni 2011

  Orkar klicka in hos dig? Självklart det är ett rent nöje.

  Vilka fina sommarsverigecollage du har gjort.

  Kram

 16. Svara

  Anki N

  30 juni 2011

  God morgon!!
  Hemmaturist är kul, vi var de i Karlskrona (ja de e ju hemma för mig) för några veckor sedan, åkte ut i skärgården och njöt. Här är de extra kul att vara hemmaturist eftersom vi inte bott här så länge o dessutom inte hunnit se oss om så mycket eftersom vi bara byggt o renoverat o …..

  Hembygdsgården eller hembygdsparken som de heter här i grannbyn har vi faktiskt besökt, de gjorde vi förra året där är lite jippo en gång per år då de visar och plockar ut alla gamla grejer o kör igång sågverk odyl..lite småkul att se.

  Fina bilder från din hemmaturistfärd. Smedjebacken – där har jag ju varit för inte så länge sedan men då var de vinter, redig vinter..*ler*.

  Kramiz Anki

 17. Svara

  Marketta

  4 juli 2011

  Jag nog blir man hemmablind alltid. Inte kom jag ihåg att det var så fint där. Fast det är inte illa i Söderbärke heller, den ligger ju bredvid sjön. Men det finns inte lika många hus här.

  Om du har varit en sväng till hamnen, som för övrigt förut varit, vet inte om den är det fortfarande, en av Sveriges största insjöhamnar för småbåtar. Men alla fall där bakom lokstallet finns det stora leksaker, bla häst, och ett lok tror jag. Dom stod på en lekplats på Västansjö där vi bodde när jag var liten. Kommer ihåg en morgon när mina föräldrar jobbade förmiddag, alldeles före semestern brukade dom gå samma skift. Då hade jag vaknat himla tidigt på morgonen, de var inte en unge ute. Så jag gick till sandgropen, lekplatsen låg bredvid den, och satt mig på den där hästen och där satt jag alldeles ensam 😆 . På lekplatsen förutom hästen och loket fanns också en stor sköldpadda, och en marsmänniska ( en stor ihålig gul boll med armar och ben) .

  Den där sandgropen brukade vi åka nerför backen på vintern, men jag hade aldrig nån pulka så jag åkte väl på nån plastsäck eller nåt. Man kunde välja från vilken höjd man ville åka ner, men jag åkte aldrig ner för den högsta backen. Var en liten fegis då, och är nog det fortfarande 😆 .

  Kramizzar
  Marketta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 359
 • 369
 • 1 608 587
 • 5 041
 • 65 037
Sök här