Bloggen

Himmelskt!

Av
den
13 mars 2012

Det har varit mycket snack om himlafenomen i medierna på sistone.

Jag har läst om att det möjligtvis skulle gå att se norrsken ganska långt söderut, tyvärr inte hos mig men denna kvällshimmel igår gick inte av för hackor! Himlen fullkomligt stod i brand!

Himmel vilken vacker palett någon konstnär däruppe har använt till den här tavlan!
Undrar om färgerna beror på solstormar som dom pratat om i tidningarna?

Idag stod det att norrskenet (som såg grönt ut på bilden) syntes vid Insjön, även det ovanligt långt söderut.

Om jag gissar rätt så är detta inte stjärnor utan planeterna Venus och Jupiter som befinner sig rekordnära varandra för tillfället och de såg i alla fall mycket större ut än stjärnorna på himlen.
Leyla, sonens fästmö, sade i helgen att hon aldrig sett så många stjärnor som hon såg här i Björsjö!
Nu beror ju det på att det är så mycket belysning i storstaden så det inte går att se natthimlen tydligt, själv tänker jag inte så ofta på hur vackert det verkligen är!

Jag har varit och plockat sälgkvistar i vår blivande majbrasa på Janvallen.
Såg häromdagen fullt utslagna videungar och det skulle ändå brännas upp så nu får de glädja mig några veckor istället!

Det blev inte stekta sparvar till middag, varken för mig eller katterna, jag tror detta var grönsiskor som efter en månads frånvaro plötsligt dök upp i stort antal vid fågelbordet.

Istället blev det en mozzarella- och tomatsallad med lufttorkad skinka (värmd i 150 grader 10 min för knaprighet) till ackompanjemang av nya Jotex-katalogen!

Två fantastiska vårdagar är till ända, nu väntas lite kyligare väder. Det bekommer mig inte nämnvärt, däremot vållar mina kängor bekymmer, dom håller inte tätt!
Jag köpte dem i höstas och trots skoskav i fjällen så har de sedan fungerat utmärkt och jag har gått i dem hela vintern.
Men nu säger de upp sig, det sipprar in väta när man går där det är blött, och säg var det inte är blött under snösmältningen!
Nå, jag får fundera på att prova använda gummistövlar som jag inte trivs i, eller kanske rentav göra en ny investering?

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 mars 2012

  Jag var helt säker på att det skulle bli norrsken här ikväll, men icke….eller så är det jag som missat det! Det är iofs svårt att se det också, när alla ljusen från handelsträdgårdens växthus lyser upp hela himlen….
  Men du har rätt vad gäller planeterna, inte illa att få med dom så bra på bild!
  Än är det glest med vårtecken här, men det kommer väl 🙂
  Kram på dig, fina du!

 2. Svara

  AprilSus

  13 mars 2012

  Det gick bra med min MR och det är skönt att ha den gjord. Det stod i mina papper att det tar 1/2- 11/2 timme att göra. men då räknar de nog hela undersökningstiden. De ska ju sättas nål för kontrast vätska mm i själva maskinen låg jag kanske 15-20 minuter? Kanske det var en CT röntgen du fick göra? Den går snabbare och låter inte illa. Mathilda gjorde den på sina revben och mamma har gjort en CT på huvudet.

  Vilka underbara foton! Vi brukar också få se en del vackra solnedgångar från vårat fönster. Ända fördelen med att ha kvällssol på balkongen. 😉

  När vi åkte hem igår kväll så var det galet mycket stjärnor som glimmade på den svarta himlen. Som Stockholmare har man ju inte direkt varit bortskämd med dessa mängder av stjärnor som man kan se på landsbygden och trots att jag bott här i några år nu, så har jag inte tröttnat. Kanske skulle man önska sig en stjärnkikare i födelsedagspresent?

  Ha det gott, vännen!
  Kramisar!

 3. Svara

  BrittMarie

  13 mars 2012

  Har lilla barbarnet åkt hem nu? Vad söt hon är! Jag kan förstå att man kan få se mycket stjärnor hos er. När våra pojkar var små brukade vi åka iväg någonstans långt från stadens ljus (vilket är svårt). Det är verkligen en upplevelse att se upp mot himlavalvet. Det har du ju visat nu att himlen kan vara fin också på dagen. Fantastiskt fina bilder!
  Kram

 4. Svara

  Kicki

  13 mars 2012

  Du milde, vilken himmel!
  I väntan på torrare marker (och ev. nya skor) kan du sätta en plastpåse över strumporna i kängorna. Jag gjorde så med en trasig stövel och det fungerade utmärkt, för även om det kom in väta så var strumpan och foten torr.
  Visserligen har solen lyst så fint, men det har ju blåst som själva 👿 , så det har ju inte gått att sitta ute och fika t.ex.
  Kramen

 5. Svara

  Malin

  13 mars 2012

  Men vaa har ni redan videkissar? Nu blir jag avis..
  Salladen ser oxå jättegod ut, avis på den med.

  Jag slängde ett öga på din gamla arbetsplats och sände dig en tanke, nog har du bättre där du håller till numera!

  Vet du det kostade inget att gå in på Svenskt tenn 😉 Håller med att det är svindyrt där. Jag handlar typ ändå aldrig dyra designprylar, men gillar att se o inspireras. Sen går jag på IKEA istället.. Fast nu köpte jag muggunderläggen mest för att ha köpt ngt där och så är de fina och användbara på vardagsrumsbordet när vi dricker kaffe titt som tätt.

  Har fler färdiga inlägg om resan på g.. men jag glömde faktiskt att skriva vad vi gjorde på kvällarna, första kvällen, då jag kom oväntat, då hämtade vi pizza o satt hemma hos svägerskan o surrade, andra kvällen då gick vi ut och åt på ngn Indisk wokrestaurang, sen promenerade vi lite o tittade på utelivet på söder.

  Kram

 6. Svara

  Menageriet

  13 mars 2012

  Visst är det vackert vid solnedgången?
  Norrsken ser man längre söderut också. Jag har sett det här på västkusten. Men då ska det ju vara kallt.
  Duktigt gjort att få så bra bild på planeterna! Det är ju svårt att fota i mörker. Skulle prova att fota månen som var så vacker en kväll, men den syntes knappt. :mrgreen:
  Ja, det var ju också ett tips att plocka sälg i majbrasan. 😉
  Hoppas att Ni inte eldar upp några småfåglar, som brukar bygga i rishögarna! Läste att det var väldigt vanligt. Inte så kul kanske?
  Så smaskig middag Du har fixat! Det märks att Du har haft eget matställe.
  Ha det så gott! 🙂

 7. Svara

  Marketta

  13 mars 2012

  Hälsospåret börjar vid reningsverket här i byn. Man åker förbi fotbollsplan och svänger vänster in på sista gatan. I slutet av den ligger reningsverket. Eller så kan man lämna bilen vid fotbollsplan, och gå in på skogsvägen som ligger en bit därifrån, och sen svänga in till vänster till en del som hör till hälsospåret. När jag gick där igår så var det ganska isigt fortfarande på vissa ställen, där inte solen kommer åt riktigt. Den är bara 2,4 km så det är inte så långt 😆 .

  Jag hade tur med mina kängor i november. Jag var ju till Ludvika och hämta hundmat. Foderbilen stannar vid MM, så jag tänkte att jag går in på den där butiken som finns där bredvid MM. Då hade han ett par kängor, sista paret som han lovade till mig för halva priset, 700 kr. Men jag var lite tveksam, för jag tyckte dom var lite för stora, hade velat prova en storlek mindre, men det fanns ju inga. När jag kom hem så berättade jag åt maken om kängorna. Då knallar han in och köper dom, och prutade ner priset till 500 kr 😯 . Jag har väl knallat på med dom, lite klumpiga känns dom. Men annars helt ok.

  Kramizzar
  Marketta

 8. Svara

  annette

  14 mars 2012

  Så underbart vacker himmel, tack för att Du fotade och bjöd på dessa fantastiksa bilder, lika fantastiskt är det att det är ljust nu vid 06.30 så jag behöver inte ens fundera på att jag inte fick igång cykellyset igår, bara att trampa på och njuta av morgonsolen om ca en kvart!
  Motionscykel har det väl stått en här oxå, men nu har jag lärt mej att aldrig köpa en sådan igen, blir inget cyklat hemma, samlar bara damm;)
  Tack oxå för inspiration till mat, nu kommer en årstid då det blir betydligt lättare och snabbt tillagad mat!!

  Ha en toppendag!
  Kramen!

 9. Svara

  Anki

  14 mars 2012

  Otroligt vackra himmelsbilder. Himlen är magisk o spännande o igentligen vet vi ju inte mycket om den. Har också sett att en del stjärnor är väldigt stora o nära varandra, men så ibland ser jag stjärnor i blått brevid varandra och de är nog ufo. Men när jag säger de brukar min älskling gå in o sucka:) för han ser inte de jag ser. Oh jag ser bara ufo när jag tagit ur linserna 😀

  Du borde skaffa dig gummiskor, dom är bra o inte så klumpiga som stövlar. Jag har ett par lila lysande vackra:) de ju fruktansvärt otrevligt att bli blöt om fossningarna när man är ute.

  Kramiz o ha en sköööööööööööööön dag. Fuskigt att du får pussa på din älskling varje dag:)

 10. Svara

  lisa

  14 mars 2012

  Fina bilder. Gå in på I en annan del av skärgården. Där har farbror Henning också tagit så fina bilder där Venus o Jupiter när dom möts. Är det i sömmarna som det läcker in vatten. Ta klister och lägg i den randen. Jag har haft sammma problem och klister täppte till. Värt att prova. Ha en bra dag. Kram Lisa.

 11. Svara

  Cina

  14 mars 2012

  Jag har aldrig upplevt ett norrsken och frågan är om jag någonsin kommer att få göra det.Här hemma är det också dags att börja investera i lite nytt på fötterna.Elias har helt gått sönder sina vinterkängor och jag tycker det börjar bli lite för varmt med mina curlingkängor.Den rätten du presenterar på bild ser väldigt god och nyttig ut.Jag är så trött på samma maträtter som jag gör om och om igen.Behöver bli lite inspirerad till lite nytt.

 12. Svara

  Turkulainen

  14 mars 2012

  Vilka vackra bilder, tack för dem! I städerna syns stjärnorna inte lika bra som på landet, nej. Det har fastnat i mitt minne, att när vår lokaltidning intervjuade en utbytesstuderande från Tokyo och frågade henne vad som gjort största intrycket i Finland, så svarade hon: stjärnhimlen! Jag blev riktigt rörd och fick mig en tankeställare. Hon hade aldrig sett stjärnor förr. Jag kan nog tänka mig att dom inte syns i Tokyo.
  Ännu har jag inte hittat några videkissor (minns du uttrycket, äkta finlandssvenska!), men de kommer väl.
  Ha det bra.

 13. Svara

  Uffe

  15 mars 2012

  Fåglarna syns inte så bra, men i varje fall kan jag identifiera grönfinkar och bofinkar!

 14. Svara

  Ninni

  16 mars 2012

  Vilka underbara bilder på den vackra himlen. Jag har lyckats fånga något liknande någon gång också och det är helt fantastiskt att få se och bilderna lyckas sällan återge riktigt hur vackert det är ändå.
  Jag lyckades se planeterna en natt jag var uppe och skruttade och det var otroligt vad klart och fint de lyste.
  Ja nu är det dags för videkissarna…. och pollenallergierna. Det är mindre roligt med det sistnämnda.
  Nu börjar jag komma ikapp.. 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 327
 • 450
 • 1 638 494
 • 5 097
 • 65 701
Sök här