Bloggen Läst

Tittar, läser, lyssnar

Av
den
17 november 2022

Det finns ju så otroligt många intressanta faktaprogram att se på tv.
Jag är rätt dålig på att ta mig tid att se dem, av någon anledning lånar jag hellre hem faktaböcker som jag bläddrar i.

Teknikens värld är en programserie som man egentligen borde se varje avsnitt av, det gör inte jag, men ett mycket intressant program ur serien var

Stoppa åldrandet

Forskare förstår nu alltmer om hur kroppen åldras och vad som gör oss sjuka när vi blir gamla. Den kunskapen öppnar nu dörren till en science fiction-liknande värld – en värld där forskningen nu försöker hitta metoderna för att bokstavligen bromsa åldrandet, och rentav göra oss yngre. Vi möter forskarna som faktiskt tror att detta är möjligt.
Programmet väckte många känslor och frågor, hur länge skulle jag välja att leva om jag fick bestämma? Och hur riskfritt är det med genforskningen och vad den kan leda till.
Finns att se på SVTPlay

Liv och död är ofta temat för mig så här i slutet av året.
Döden tänker jag ofta på året om, utan att för den skull bli dyster.
Men när det mesta i naturen lägger sig till vila och det blir mörkare så är det lättare att existentiella tankar får utrymme, i alla fall hos mig.

Jag har nyligen läst
Hela livet av Anders Rosengren, den boken presenterar jag separat.

och lyssnat på

Hantera döden av Jakob Ratz Endler

och idag började jag läsa:

En liten bok om konsten att dö av barnboksförfattaren Ulf Nilsson som drabbades av obotlig cancer med endast månader kvar att leva.

Alla böcker har en sund inställning till livet och döden och hjälper den som så önskar att fundera kring de livsviktiga frågorna.

Någon dysterkvist är jag alls inte, jag följer Robinson och Idol, och nu passade jag på att skaffa en prov-prenumeration på Amazon Prime för att se en ny serie, The Bridge

Som du kanske anar gillar jag äventyr, dock betackar jag mig från alla kändis-täta äventyrsprogram där man bestiger alptoppar och seglar över Atlanten…

idag föll de efterlängtade första vita flingorna

bara en liten föraning om att vintern är på väg, jag vet att den inte gillas av så många men härute på mörkaste landsbygden håller sig snön vit och ren och lyser upp i avsaknad av neonljus
En önskan vore att

sparken fick komma till användning denna vinter, ifjol med skiftande väderlek var det stört omöjligt att glida fram på medar.

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  17 november 2022

  Döden, jo den tänker jag nog dagligen på. Blir kanske så när man blir äldre.
  Ser heller inte på program där kändisar är ute på olika äventyr… eller bakar.. eller lagar mat. Ska jag se ett sådant program, så ska det vara okända människor som medverkar.
  Kändisar står en upp i halsen, speciellt de som ofta förekommer i tv.
  Kallare… men ingen snö. Det spås att den ska komma i helgen. Inget som jag ser fram emot. Ha det gott! Kram

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Kul, vi verkar vara helt överens om kändisar i alla möjliga och omöjliga sammanhang, hur mycket kan man exponeras utan att bli ointressant! Nej fram för äkta okända människor som är så mycket mer intressanta. Kändisarna verkar gå rundgång, från svt till tv4 till kanal5 o så tillbaka igen…blää
   Jag tar gärna över din snö/kram

 2. Svara

  Mia

  17 november 2022

  Usch jag är väldigt dålig på att se faktaprogram måste jag erkänna! Fast jag ser inga äventyrsprogram heller 🙂 Jo en favoritkanal på eftermiddagarna har jag, ID!! Vi vilar alltid efter vårt huvudmål lunchen, så det gör jag liggande på soffan med ID på tv:n men jag somnar nästan alltid 🙂 Med andra ord kan det inte heller vara så intressant…..
  Nu håller jag tummarna att sparken får lufta sig i vinter hos dig, kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Håller med dig, när man väl sätter sig i soffan på kvällen så väljer man kanske något mer lättsmält, lite synd för faktaprogrammen är väldigt intressanta, bara det att man stängt av hjärnan…Sspännande med tv-kanalen som jag aldrig hört talas om! Men googlade, hittade, och konstaterade att jag inte (ännu) fastnat för true crime…lika lite som jag läser deckare. Vet inte alls varför jag ratar genren. Somnar? På dagen? jo det kan man nog göra om man är uppe med tuppen som du! Själv masar jag mig upp vid 9-halv 10 och skäms som en hund. Men, är ju uppe sent o det är så min kropp vill ha dygnsrytmen, så jag bara följer med…Nattikram

 3. Svara

  Minton

  17 november 2022

  Tycker också om Kunskapskanalen och program om teknik. Vill också ha snö och några minusgrader då blir det ljusare. Hoppas du kan använda sparken som tanterna på kortet.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Ja, jag håller med, Kunskapskanalen är fylld till brädden av intressanta program. Ska titta oftare! Kram

 4. Svara

  BP

  17 november 2022

  Med döden rätt så nära inpå i mitt fall så har jag klarat mig hyfsat i alla fall – inga tankar alls varken om sjukdomar och/eller döden. Det räcker med gråa, eländiga höstdagar för att få mig att deppa. Jag vill absolut inte spä på med död också.
  Vänta bara – om några veckor/månader kommer du att önska dig våren. Så brukar du ju göra;-) Dessvärre säger SMHI att det ska snöa på lördag och söndag här. Ja, du vet ju vad jag tycker;-)
  Sista bilden är kanooooon. Har aldrig åkt spark. Men här har jag faktiskt aldrig sett några heller så…

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Tänker ofta på dig och din nya livssituation. Men du har valt att hålla den för dig själv och bloggen är mer lättsam. Helt okej för mig, alla väljer själv. Men jag förstår att du gått igenom mycket jobbigt, och hoppas att det finns människor i din närhet som gör att du mår skapligt. Kramen

 5. Svara

  LillaSyster

  17 november 2022

  Inge Lööks underbara bild på slutet, vet du igår var jag och hämtade ut en beställning på väggalmanacka för 2023 med bilder gjorda av denna underbara kvinna. Så detaljrika bilder på underbara gummor, hade även köpt två vykort.
  Min väderapp säger att det kan komma snö här redan till natten också och att det till helgen kan komma upp till 1dm här hos mig. Du vet ju precis vad jag tycker om det, så imorgon när jag är ledig så ska jag nog stå ute och blåsa norrut och hoppas på att snömolnen drar upp till dig istället =) Bättre att den som vill ha får.
  Nja, vädret rår vi ju inte på men jag är glad för din skull att du fått se lite vitt.
  Ha en bra kväll=) kram

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Kul att du får den fina almanackan! Vissa har förmågan att fånga de ögonblick som alla känner igen, dessutom med fantastiska teckningar! Kram

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  17 november 2022

  Jag har burit döden med mig alltsen jag var en liten flicka, alltsen jag kan minnas livet. Men givetvis så kommer den närmare nu när man närmar sig den.
  Men för den skull, så behöver man ju inte vara en dysterkvist, tvärtom så tror jag att allt hör ihop för att man ska ha balans, skratt och tårar, harmoni och oharmoni etc. …Livet och dit hör döden.
  Fina bilder idag igen Paula!
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Ja vi tänker likadant du och jag, något jag reflekterat över många gånger, att det är så lätt att förstå dig, hur du tänker och tycker, för att känslan är så välbekant.
   Någon dysterkvist är inte jag heller, snarare en som raljerar om både det ena och det andra för att kanske dölja riktiga känslorna. Men jag hoppas verkligen att jag plockar fram dem och visar dem vid behov. Jag upplever iaf att många människor tyr sig till mig vilket gör mig rätt förvånad, för jag upplever mig inte särskilt omhändertagande, men kanske visar det mer i handling än i ord. Kram till er i gränden

 7. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  17 november 2022

  Intressanta program kan jag tycka om att se. Samma med böcker.
  Ja det kom lite fjon här med idag. Men det blev inte vitt. Men det kommer. Skönt när det lägger sig ett täcke på backen. Det blir så ljudlöst ute.
  Här ska jag hiva på tevatten. Lite uggen ikväll så det är gott med nått värmande.
  Ha en skön kväll vidare nu. Kram.

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Jag vet att du läser mycket böcker, ett härligt sällskap som alltid finns där! Men ibland orkar man inte ta emot orden, då är bilder lättare att smälta. Läser om snökaos i östra delen av landet, än så länge bara små flingor här i Dalarna. Men jag vill ju gärna att vintern kommer innan jul. Kramen

 8. Svara

  Anna-Lena

  17 november 2022

  Just nu har jag fått nog av sjukdomar och död. Avstår från de programmen.
  Hoppas också på snö. Om vi har tur och den här kylan fortsätter så kommer ev. snöflingor att ligga kvar. Det blir fint.

 9. Svara

  Ditte

  17 november 2022

  Sjukdomar och död hoppar jag över just nu. Men visst finns det ändå med i en del böcker jag läser och lyssnar på. Men är det deckare och annat blir det på annat sätt. Döden och sjukdomar kan komma fortare än en anar. Och jag har fortfarande Ama mycket i tankarna.
  Vad gäller tv så tittar jag en del på dokumentärprogram. Såpor och program som görs bara för att det ska vara ett program och som klipps ihop är inte direkt favoriter.
  Idag kom det 20 snökorn här. Har dem på bild. Knappt synliga.
  Du fångade flingorna bättre och de var tätare hos dig.
  Sista bilden kan en bli glad åt.
  Varm kram

  • Svara

   Paula

   20 november 2022

   Lekprogram med sk kändisar är inget för mig,. jag kan inte förstå att tv-kanalerna väljer att alltid ta med samma personer som man redan har sett oändligt många gånger och tröttnat på. Men uppenbarligen är det de programmen som drar tittare så då lär de fortsätta på samma vis..Ja nu har de flesta som inte vill ha vinter och snö fått just det, och jag som vill ha har inte fått mer än några vilsekomna snöflingor i luften. Men jag får väl vänta på bättre tider

 10. Svara

  Susjos

  17 november 2022

  Det var länge sedan jag åkte spark, troligen var det i Falun som barn, minns att den var röd!
  Hoppas det blir sparkväder för dej i vinter. Ja, snön är på ingång, få se om vi får nån vit snö som stannar på marken denna vinter? Men först ska jag till varmare breddgrader och ladda batterierna, passar bra när det börjat bli kyligare ute nu!
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 248
 • 415
 • 1 623 198
 • 4 629
 • 59 426
Sök här