Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 24 Pusselbit

Av
den
15 juli 2023

Veckans ord att tolka är pussel(bit)

Att lägga pussel är inget för en otålig virrig människa som jag!

Inte heller är jag förtjust i pussel-deckare, jag hänger helt enkelt inte med i intrigerna och ledtrådarna, inte en chans att jag hittar mördaren!
Vad har vi då kvar? Jo

livspusslet förstås!
På bild ser du hur en hemmafru på 50-talet fick ihop pusslet med hushållsbudget och arbetsorganisation.
Nu påstår jag inte att livspusslet är enklare idag, bara väldigt annorlunda!
Ordet livspussel var förresten med i 2007 års nyordslista!

You are a part of a puzzle of someones life
You may never know where You fit in
but always remember that somenone´s life
may not be completed without You

Flera tolkningar av veckans ord pusselbit hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet skugga
Du får gärna själv kliva på tåget och delta, vi tuffar på även i semestertider, välkommen ombord!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  15 juli 2023

  Vilken fin text den där engelska, ja din också men du lyckas ju alltid få ihop texterna med bilderna 🙂 Vet du, den där husmorsgrejen, jag har boken som den finns i! Jag har fyra band i den serien “Husmors lexikon” som jag fick efter min farmor <3 och medan jag var hemma med barnen rätt många år så följde jag både vecko/månads- och årsgöromål!
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Är det sant Mia? Att du var så flitig och duktig? Jag har aldrig ens tittat i en husmorsbok, någon sådan fanns tack o lov inte i mitt barndomshem, det enda jag fick med mig var att jag skulle mangla lakanen. Det slutade jag med för 20 år sen, minst! Nu har ju jag aldrig varit hemma med barn heller, började jobba heltid när dottern var 5 månader, men det var nog mest intresset som totalt saknades. Förutom för maten då…hihi
   Vi kan väl konstatera att tiderna förändras…
   Kram från pörtets slarvmaja

   • Svara

    Mia

    18 juli 2023

    Jo, det är alldeles sant det där 🙂 Jag har alltid känt att jag måste prestera och då bodde vi tre generationer tillsammans men mina svärföräldrar som vi bodde med, var så otroligt snälla så jag hade nog inte behövt göra det där….tyvärr så lider jag fortfarande lite av den där prestationsångesten
    Kram på’re

    • Svara

     Paula

     18 juli 2023

     Oj, ja det var en situation jag aldrig varit i. Man levde ju på ett annat vis på landet förr, det förstår jag. Vi bodde ju i storstan bara mormor mamma och jag, att plocka bär och svamp fanns inte på kartan, men mormor tog tillvara på allt som inhandlades och inget kastades, någonsin.
     Eftersom du är så medveten om dina höga krav på dig själv så tror jag de lossnar allt eftersom, när du märker att inget förändras, och du mår bara brav av mindre måsten! Varm kram

 2. Svara

  Tove toviska

  15 juli 2023

  Super tolkning på pusselbitarna – och visst är vi en part i andras pussel också; det är livet det på gott och mindre gott! Mycket ska gå ihop för oss.
  Smajlisen där några bitar fattas – men leendet är där ändå …

 3. Svara

  Minton

  15 juli 2023

  Bra tolkning av ordet pussel.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Ja det var ett jäkla pussel att få till det inlägget, hihi
   Kram

 4. Svara

  BP

  15 juli 2023

  Att du inte lägger pussel är otippat. Jag menar du har ju tålamod att måla stora fina tavlor, så du borde ju gilla pussel också. Tycker jag.
  Pussel- och myspysdeckare är jag heller inte så förtjust i. Det ska vara riktiga deckare. Måste dock medge att jag väldigt sällan kommer på vem mördaren är.
  Livspusslet – ja, det ser helt annorlunda ut idag än på 1960-talet. Undrar om det inte är jobbigare idag med allt curling av barn fram och tillbaka till olika fritidssysselsättningar…

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Tack o lov fanns inte curlingmammor när jag hade barn. Nej är det något jag inte varit bra på så är det nog föräldrabiten, min dotter fick liksom bara hänga med. Det förekom ingen särskild pedagogik, men jag hade bra hjälp omkring mig. Visst är det andra tider, kan inte bedöma om de är bättre eller sämre, men i alla fall annorlunda…

 5. Svara

  LillaSyster

  15 juli 2023

  Gillar inte heller pussel, har aldrig gjort. Det är nog som du säger….otåliga. Vill ju att saker ska vara klara fort – helst igår. Men idag lyckades jag besinna mig efter min 9km morgonpromenad började jag att gräva där en odlingslåda stod tidigare, men gav mig vid lunchtid. ( dumt att fresta knäna mer nu när de känns så bra) Snygg tolkning och ha en bra kväll!

 6. Svara

  Karin

  15 juli 2023

  Vilken intressant hemmafrupusselbild! Just på femtiotalet tror jag att hemmafruidealet peakade. Och pressen på hemmafrun att vara perfekt. Den där listan listan på sysslor! Konserveringsbiten är nästan lika stor som den som handlar om barnen. Fast då ingår även slakt… Heminredning, däremot är bara en stackars avlövad kvist!

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Jag fick min dotter -76, var hemma 5 månader innan jag började jobba heltid. Jag träffade många unga mammor som inte pratade om något annat än heminredning, matlagning etc. Minns att jag kände mig totalt utanför, mina intressen låg på helt andra håll. Men lite kul är det ändå att se bakåt, och jämföra. Tiderna förändras sannerligen , jag ser ju nu tredje generationen efter mig och nog är det mesta totalt annorlunda., på gott och ont. Say no more…

 7. Svara

  Äventyret Framtiden

  15 juli 2023

  Du pusslade ju till det perfekt Paula! Du fick till det trots att du inte trodde det! Se där!
  Nu ska jag titta lite närmare på det hdär hemmafrupusslet, ser intressant ut…
  Tack för länkarna och för att du var med och pusslade!

  Puss-el och kram! ?

 8. Svara

  Anna

  15 juli 2023

  Livets pussel får vi alla ta del av oavsett vi vill eller ej. Gäller försöka lägga det så gott man kan. Önskar en fin helg!

 9. Svara

  znogge

  15 juli 2023

  Livspusslet är nog inte enklare men det är kanske annorlunda. I alla fall så tror jag att kvinnans pusselbit har ändrat form ganska så rejält. Det gäller nog även barnens skulle jag tro…
  Snygg tolkning!

 10. Svara

  Klimakteriehäxan

  15 juli 2023

  Livspusslet är åtminstone för min del väldigt annorlunda nu mot när barnen var små. I dag kan det hända att jag rent av skulle vilja ha lite fler bitar att lägga …

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Jag fick bara ett barn, men har ju ett helt gäng av både barnbarn och barnbarnsbarn. Jag lägger mig inte i deras uppfostran ett dugg, om jag försöker får jag mothugg direkt. Och jag har ingen pedagogik att falla tillbaka på, Men de goa kramarna är lika varma

 11. Svara

  Susjos

  15 juli 2023

  Den där hemmafrun från 50-talet ser så glad ut, jag tappade andan efter typ två saker som hon ska hinna med att göra! …brrr…..
  Allt var inte bättre förr! Men ack ja, livspusslet är tufft nog idag också!
  Att lägga pussel, nej, det är inget för mej heller!
  Kram!

 12. Svara

  Birgit

  16 juli 2023

  Jag gillar pussel. Det ska regna idag, så jag kanske ska ta fram mitt nya.
  Livspusslet är ju egentligen helt fantastiskt och väldigt föränderligt. Man får nya bitar hela tiden och vissa förändras.
  Kul med ordtolkning!

 13. Svara

  Anna i Portugal

  16 juli 2023

  Pang – den engelska texten – fantastiskt! Tack för din tolkning och jag tänker att våra olikheter bland oss alla är en av de sakerna som gör livet så intressant!

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Absolut är det så, världen skulle vara urtrist om vi alla var stöpta i samma form. Men nog har världen förändrats mycket , jag har ju tre nya generationer i mitt släktträd, inget är som förr…

 14. Svara

  Ditte

  16 juli 2023

  Tåget har jag lämnat, men tittar gärna fortfarande in till några bloggvänner för att läsa.
  Numer blir det sällan jag lägger pussel men har gjort det förr.
  Tänk att just ord har så många och varierade betydelser.
  För egen del tänker jag på pussel som bitar och upplevelser i livet som blir till en helhet. Kul att se 50-tals pusslet.
  Tycker du gjort en fin tolkning av ordet.
  Kram

 15. Svara

  Carita

  17 juli 2023

  Fina associeringar till pussel här med detektivarbetet och arbetsplanerna!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 111
 • 138
 • 1 654 187
 • 5 124
 • 66 092
Sök här