Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 47 minne

Av
den
23 december 2023


Veckans ord att tolka är minne
Minnen, hela livet består av minnen, vissa minnen är tydliga andra mer vaga, vi skapar nya minnen varje dag!
Jag har valt att den här veckan tolka skriftliga minnen

Min mamma gick bort 1981, bara 48 år gammal. Jag hade då redan hunnit flytta till Sverige några år tidigare och det innebar att när jag “tömde dödsboet” var det inte mycket jag kunde ta tillvara. Fotoalbum och skrivhäften har dock hängt med i alla mina tjugotalet flyttar sedan dess.
Mamma hade skrivhäften där hon både ritade, skrev ner låt-texter och annat roligt, som denna!

Själv började jag skriva dagbok i 11-årsåldern. Den här presentationen skrev jag som 12-åring, observera att jag som 12-åring påtalade att jag inte var begiven på sprit!

Bänkindrottare har jag varit hela livet, redan som barn satt jag klistrad framför teven med mamma och momi och tittade på skidtävlingar, fri-idrott och OS.
Som vuxen gjorde jag kollage på OS-tävlingarna, som här OS 1984 i Sarajevo

Resultaten i alla grenar präntades ner prydligt i stora kollegiehäften, vem vill inte veta hur det gick i rodeltävlingen där varken Sverige eller Finland deltog!

Urklipp ur dagstidningarna klistrades in

Och spelen summerades på sista sidan!

Ett gammalt kärt minne är också mitt finska körkort, ser du att det gäller ännu! Jag som inte kört bil på över fyrtio år kan ännu lagligen sätta mig vid ratten ett år till innan jag behöver förnya körkortet!

Ett gammalt visitkort från slutet av 80-talet hänger med bland minnena

Mina elever på svenska-kursen för flyktingar skrev sina första svenska ord, ett fint minne

Med den här versen som min mor fick i sin minnesbok avslutar jag kavalkaden av skrivna minnen.
Flera tolkningar av veckans ord minne hittar du hos lokföraren Karin som styr tåget vidare året ut, vilket innebär att nästa veckas ord att tolka, resumé blir Karins sista innan hon kliver av lokförarhytten.
Men hav förtröstan, en ny lokförare är anställd, Åke hoppar på tåget och rattar det tryggt och trafiksäkert vidare nästa år. Han har deltagit som passagerare och har alltså full koll på rutten, vi är i trygga händer, välkommen!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  23 december 2023

  Vilka otroligt fina och värdefulla minnen. Och du har säkert många fler som du inte delar med dig av här. Vad glad jag skulle vara om jag hade kvar något sådant från mina föräldrar. Jag har ett vykort som min pappa skrev dagen innan han föll och omkom men det är ju absolut inte samma sak. Men det sparar jag självklart. Vad roligt att få läsa och särskilt din beskrivning av dig själv. Allt syns nog inte men det var ju bra att du inte var begiven på sprit 😀 Kul med alla idrottssammanfattningar. Jag tror att jag tidigare har nämnt att min pappa också skrev ner resultat och förde statistik men jag tror inte att de sparades så länge. Kul även att få se bilder från dina olika åldrar. Det syns tydligt att det är du 😀
  Kram

 2. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  23 december 2023

  Visst har man en massa minnen och eftersom jag var enda barnet till min pappa (min halvbror hade avlidit några år tidigare) så var jag tvungen att ta hand om allt i hans stora 4-rumslägenhet. Mamma hade också haft en presentaffär dom sista åren – hon dog när hon var 78 när jag var 43 – så det fanns massor, men jag sålde av det mesta och sparade bara det jag verkligen hade bra minnen från. Men det är få skriftliga saker jag sparat trots att mamma älskade att rita, men det är jag glad för. Jag är ju ganska blödig så det räcker med att titta på nåt fint vykort från den tiden så börjar jag stortjuta…
  GOD JUL – Susie

 3. Svara

  Minton

  23 december 2023

  Vilka fantastiska minnen du har. Så fint att du delar med dej. Har en poesibok som mina klasskamrater i småskolan skrev en liten text.
  Kramar från oss

 4. Svara

  Mia

  23 december 2023

  Åh Paula, vilka fina minnen du delar med dig! Tänk att du var SÅ intresserad av sport, så att du skrev ner resultaten också, det visar verkligen på engagemang! Körkortet ja, jag tror inte jag vill åka med dig men å andra sidan är väl inte risken så stor 😉 Kram på’re och ha en fin julafton med tjejerna <3

 5. Svara

  BP

  23 december 2023

  Måste säga att jag återigen är väldigt impad över dig. Kan väl börja med din fina handstil:-) Att du är en kalenderbitare av stora mått visste jag, men hade inte föreställt mig en så detaljerad statistik, än mindre att du har den kvar.
  Det finska körkortet är långlivat, otroligt! Här är det tio år som gäller.

  Skrattade gott åt betydelsen av olika kyssar på olika delar av huvudet. Bra att veta:-) Det är ju bara att vara glad att du inte gillade sprit när du var 12 år gammal. Vilken tur att du har ändrat dig vid det här laget;-)

 6. Svara

  Anna-Lena

  23 december 2023

  Vilka minnen! Och allt har du sparat genom åren. Jag som bara har flyttat ett par gånger, har inte mycket kvar. En dagbok finns dock i gömmorna.
  Så snygg du var! Förstår att du tjusat många karlar.
  Ha en fin jul med tjejerna! Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  23 december 2023

  Fantastiska och trevligs minnen. Så roligt att du har kvar dem. Du är en klok kvinna som har sparat dem under alla år som gått.
  Tänk om dagens barn kunde lära sig skriva och texta lika vackert…

 8. Svara

  Birgit

  24 december 2023

  Det är ju nåt särskilt med bevarade skriftliga minnen. Och vilket jobb med alla resultat. Idag googlar man bara – inte alls samma känsla.
  Önskar dig en god jul ? och en skön julafton!

 9. Svara

  Anna i Portugal

  24 december 2023

  Jag skrev också ner väldigt mycket på papper innan internet. Melodifestival och sportevenemangs resultatlistor etc. Har inte något kvar, vilket är helt okej. Men dina minnen påminner mig om det. God Jul!

 10. Svara

  Carita

  24 december 2023

  Sådana härliga minnen du bjuder på här! Allt från anteckningar till foton.
  Ja, vad allt ryms inte inom de år vi levt ?

 11. Svara

  Märtha

  26 december 2023

  Vi hade lite liknande tema i “minne”, du och jag! Och min mamma hette Helmi… Dessutom, när jag presenterade mig i “mina klasskamrater” som tolvåring (själv hade jag ingen sådan bok, tyvärr) skrev jag alltid “Det skall stå Vesterback på min gravsten”, och det har jag hållit, mina två äktenskap till trots! God fortsättning!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 138
 • 1 654 174
 • 5 124
 • 66 091
Sök här