Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 6 Snö

Av
den
10 februari 2024


Lokförare är Åke som lotsar oss från stationen till slutmålet.
Veckans ord är snö

Jag kan inte minnas när vi hade en lika snörik vinter som nu, snön föll ovanligt tidigt och har sedan stannat kvar då temperaturerna varit så kalla.
Jag har verkligen diggat vinter och snö, men nu då jag är gammal och stel och frusen av mig och inte lika rörlig börjar vintrarna kännas mindre behagliga och oändligt långa.
Jag funderade på att skriva om samernas många ord för snö, om olika snötyper osv. men nu har jag landat i en mer personlig approach
Här kommer en kavalkad av finnkäringens snöiga vinterminnen:

Visst har även jag varit liten, och vintrarna i Helsingfors var snörika, vi åkte pulka, skidor och skridskor

I slutet av 90-talet hade vi djur, bland annat två underbara getter, de älskade att busa i snön

I senaste skidmodet åker finnkäringen skidor, kanske tidigt 2000-tal

snöhäng vid pörtet 2006

Draghundsrace i snön? Stackars små pluttar, tanten fick nog sparka själv…

Jag bara måste ha med detta foto, vi mötte en minigris på rymmen i snön, exmaken tog fram ett hundhalsband och försökte förmå grisen att självmant sätta på sig det!

Två snöglada jyckar, Loppan och Blinka 2009

En inte lika glad Loppan efter en rymningstur i nysnön….det tog tid att smälta undan dessa snöbollar ur pälsen!

2015 hade jag en viktig uppgift som hästpiga, jag hjälpte till att mata sjutton hästar på gården!

Daniel har alltid gillat vinter och snö

Snögubben här i kvarteret har börjat krokna betänkligt men än är vintern inte slut

Om en dryg månad är det dags för världscupavslutningen för längdåkarna här i Falun!
skidspelen går av stapeln, och trots att snötillgången redan är säkrad är det ju trevligt om det finns lite äkta natursnö i som inramning på skidtävlingarna.
Det är säkert 20 år sedan jag var en del av publikhavet på plats vid mördarbacken!
Numera nöjer jag mig med att sitta bekvämt i tv-soffan och följa tävlingarna, trots att jag inte bor mer ca 2-3 kilometer från Lugnets stadion!
Nästa vecka tolkar vi ordet maskot
Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Znogge

  10 februari 2024

  Det var verkligen många snörika och fina minnen i din tolkning i dag! Bilden på snöbollarna i pälsen är tyvärr välbekant för just så fastnar snön också i Miss T:s päls. Det är väl en av anledningarna till att det är behändigare med barmark.
  Jag tycker att snö gör landskapet väldigt vackert men det ställer också till det. Halkan gillas inte men det tänkte jag aldrig på när jag var yngre. I går snöade det nästan hela dagen men i natt regnade det. Blött och gräsligt slaskigt i dag så nej, jag är inte road.

  Trevlig lördag!

 2. Svara

  Minton

  10 februari 2024

  Fin tolkning av ordet snö. Det blir ljusare när det finns snö men inget kul om det inte är skottat. Väldigt svårt att ta sej fram med rollatorn.
  Sprayar Mintons ben med balsam och så har han täcke då slipper han bollar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Hej, hoppas nu att ni har kunnat ta er ut idag på självaste födelsedagen, kanske fick vi hela snöslurven här hos oss? Det går knappt att gå på trottoarerna nu för det är oplogat sedan snöande började tidigt i morse. Man hinner bara se till att bilvägarna är farbara. Nu får det gärna sluta. Besvärligt med rollatorn, du kanske skulle haft medar på den? Ler…
   Kram från oss

 3. Svara

  LillaSyster

  10 februari 2024

  Men loppan, vilken duktig snöbollsrullare….. stackars vovven. Det är absolut behändigare att pjs skidor i soffan, i helgen får vi hänga på geväret också. Ha nu en fin lördag! Kram

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  10 februari 2024

  Vilket fantastiskt roligt inlägg att läsa och se. Alla dessa härliga foton på dig och ofta med något eller några djur. Jag sitter här med ett stort flin över hela mig 😀 Tänk vad många djur du har haft förmånen att tycka om och få kärlek tillbaka av. Jag har en fråga: hur gick det med minigrisen och halsbandet. Jag har svårt att förstå hur ett hundhalsband kan nå runt den lite kraftigare halsen på den lilla grisen 😀 Men man kan så klart trä kopplet genom halsbandet och på så sätt få till en lagom ögla 😀
  Snögubben ser lite sorglig ut. Och då menar jag snögubben på sista bilden och inte Loppan, även om blicken där inte heller är så glad.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Nej det gick inte alls med halsbandet på grisen! Varken exet eller jag hade någon erfarenhet av tamgrisar, o när den här rymlingen dök upp på vägen visste vi inte riktigt om den var hanterbar…
   Jag är så lycklig över alla djur jag fått lära känna, både egna och andras, med tanke på att jag som barn inte hade någon kontakt alls med djur och begrep inte vad jag gick miste om.
   Kram

 5. Svara

  Anna-Lena

  10 februari 2024

  Men oj! En sådan massa härliga bilder. Gillar att se dej i skidspåret. Halsband på grisen! Absolut värt ett försök.
  Fy och usch för snö, säger den här gamlingen. Deg var så gott med barmark. Ska ta på broddkängorna och ge mig ut efter lunch. Isigt i spåren på vår grusväg!
  Kram

 6. Svara

  Punatukka

  10 februari 2024

  Älskar den här bloggen med dig som hästtjej, i skidspåret och alla de andra roliga & vackra vinterfoton’a…Loppan, vojne,vojne vilken syn!?
  Men hon klär i snöbollar 🙂 Tack för att du förgyllde en gråkall & småtrist dag..
  Kramar om och önskar er en skön fortsättning på helgen!

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Ja det är jätteskoj att plocka fram gamla minnen ibland. Så synd att jag inte hade digitalkamera eller mobil de åren vi hade alla djuren, från 95-97. Men några minnen har jag kvar i allafall. Men nu är tanten för trött för att riktigt njuta av vita vidder längre, det har snöat hela dagen hos oss och det är ett helt träningspass att gå en kortare sträcka på oplogade trottoarer med en hund som är lätt som en fjäder och nästan flyter ovanpå snön…
   Kram från pörtet

 7. Svara

  Åke

  10 februari 2024

  Underbara vinter bilder som innehåller snö. Ordet som någon skickat in 🙂 Hundbilder med kombinerat med snö smälter jag för 😉 Trevligt att du är med och tack för länken 🙂

 8. Svara

  Mia

  10 februari 2024

  Oj vilka härliga bilder 🙂 men de där snöklumparna på Loppan känner jag alltför väl igen, inte så himla kul. Idag var det inte heller kul för sessan att vara ute på promenad, hon fick så ont i tassarna att hon lade sig ner på vägen, jag får nog sätta en bädd på sparken så jag kan köra henne hem när det blir för kallt…. kram på´re

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Men stackars Sessan, minns ju hur illa det var med Blinka i kylan. Daniel lider också, men honom kan jag lätt lyfta upp och bära en bit o med vantarna värma hans tassar. Nu kom jag på att jag ju skulle googla och se om det finns någon liten hundvagn att köpa. De är inte så vanliga, men jag har sett såna ibland på marknader med mycket folk o de är väldigt behändiga. Tänker lite framåt mot sommaren då det är för varmt för en gammal prins att traska längre sträckor.
   Hoppas den värsta kylan snart är över för den här vintern, vi har idag fått massor av snö, suck
   Kramen

 9. Svara

  Hanneles bokparadis

  10 februari 2024

  Många fina snöminnen.

 10. Svara

  BP

  10 februari 2024

  Tänk att just ordet snö får dig att sammanfatta ditt liv på ett så fint och roligt sätt.
  Vilken gullig bild med dig som barn och en nallebjörn på armen. Getterna – det var otippat! Vad gjorde du/ni med dom? Getmjölk eller…
  Snöhänget på pörtet tar nog priset. Har aldrig sett ett så välformat häng förut. Och Loppan med snöbollarna en helt härlig bild. Bollarna är ju perfekt formade. Hur f*n lyckades hunden med det??? En himla söt hund förresten. Vilken ras är det?
  Och så är det roligt att det faktiskt finns/fanns en riktig snögubbe hos dig. Det har det inte gjort hos mig på flera år. Inte ens personalen på förskolan initierar ett snögubbe-bygge för eleverna. Ingår väl inte i läroplanen – tyvärr;-)
  Världscupavslutning låter bra – då är våren på G. Skulle vara häftigt att vara på plats – om det vore varmare alltså;-)
  Ett toppen bidrag till temat:-)

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Haha, getterna hade vi bara som sällskap, de hette Rufus och Fanny. När Rufus senare blev könsmogen var han inte så kul längre, och när vi flyttat skänkte vi getterna till en getfarm som låg nära oss.
   Loppan var en basset-griffon-vendeen, en rådjurs-jakthund. Ägaren påstod att hon inte hade jakt i sig, det var bara nys, hon smet så fort hon kunde och var borta timtals, man kunde höra jaktskall långt borta i skogen…
   Förutom getterna hade vi två grisar, en skock får, ett gäng kaniner, några katter ja många djur blev det, och i mitt nästa liv ska jag skaffa djuren tidigt, inte vänta tills jag är medelålders…haha

 11. Svara

  åsa

  10 februari 2024

  Vasaloppet är ju om några veckor… snön lär väl ligga kvar tills dess.
  Om snö tycker jag ?
  Fina härliga bilder en bra tolkning av ordet snö.
  ? åsa

 12. Svara

  Äventyret Framtiden

  10 februari 2024

  Så mycket trevligt du fick till idag. Igen! Snögrisen tar kanske priset som så, för grisar brukar man ju inte möta särskilt ofta ute i snön. Men bilden av Brinca med Loppan är suvären..minns att du har haft det fotot tidigare redan. Är glad att få se det igen.
  Jag gillar snö och ändå har jag flyttat ifrån den. Skönt att få se foton här….
  Ha det bra i snön-kram!

 13. Svara

  Åsa Danielsson (Angelgirl)

  11 februari 2024

  Vilka härliga bilder och fin tolkning av snön! Hundar brukar oftast gilla att busa i snön, det gjorde min med – Han var en äkta mullvad som sprang o hoppade mer under snön än ovan snön.. ack så många minnen..

  Trevlig söndag önskar jag dig o Daniel! 🙂

 14. Svara

  Ditte

  11 februari 2024

  Vilken fin tolkning! Och härliga, snöiga bilder därtill och fina minnen. Så värdefullt
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Jag blev riktigt nostalgisk faktiskt, och inser hur otroligt roligt det har varit med alla djur vi haft. Det var ju inte självklart då jag var barn, o först i medelåldern när vi lämnade Stockholm blev jag djurskötare. Ibland är det kul att traska längs minnenas allé
   Kram från pörtet

 15. Svara

  Carita

  11 februari 2024

  Här var det många bilder att bli glad för! Drog på smilbanden åt kroknade snögubben. Hundarna har kul i snön. Snögardinen som hänger ner från taket är fin!
  Snöbollarna i pälsen ser roliga ut men kanske inte så lätta att få bort – nej 😀
  Den gamla bilden från 1960 – underbar <3

 16. Svara

  Anki

  12 februari 2024

  En härligt personlig tolkning och såå roligt med alla bilder!
  Vi hade en getabock som hette Bäärtill … han hade halsband och fick ibland följa med på promenad 🙂
  det där med snöbollar i pälsen känns igen … det blir raka vägen in i duschen när vi kommer in.
  Nu ny vecka … ha en bra måndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 februari 2024

   Bääärtill, så gulligt! Hör hur det låter när du ropade på honom! Vår bock hette Rufus, geten hette Fanny, Väldigt roliga djur, getterna, mycket trevligare än fåren om du frågar mig. Fårskallar finns ju gott om överallt…
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 86
 • 497
 • 1 652 508
 • 5 119
 • 66 012
Sök här