Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # Båt

Av
den
29 juni 2024


Lokföraren Åke lotsar oss med stadig hand på spaken från stationen till slutmålet.
Veckans ord är båt
Det blev ju rätt enkelt denna vecka, med tanke på att dottern och jag varit på kryssning till Gotland och därmed varit till sjöss några dagar!
Definition: En båt är en farkost avsedd för färd på vatten men är båten längre än 24 meter är den ett fartyg.
Därmed är egentligen färjan vi åkte med inte en båt, men i dagligt tal används ordet båt om alla farkoster, vilket jag anammar här och nu!

Under vår resa tillbringade vi mycket tid ute på däck i det fantastiska vädret som rådde! Vi mötte flera båtar större än vår!

Den här båten motsvarar nästan en jumbojet!

Enligt mig är alltså en bilfärja också en båt eftersom den är avsedd för att färdas på vatten.

Kustbevakningen var synlig i hamnen, inte konstigt med tanke på att Almedalsveckan med en massa celebra gäster pågick

Det sög rejält i seglartarmen när jag såg alla kryssande segelbåtar

Här på bild en segelbåt lik den jag fick segla med ett par somrar, bland annat över Ålands hav.

Vår lokförare hade kastat in en utmaning också denna vecka, en bild på en båt vid en sluss.
Nåväl, jag chansar och fuskar lite…

För den här båten slussar inte, däremot bor den på kajen i Slussen, som skiljer sjöarna Tisken och Runn åt bara någrahundra meter från där jag bor!
Nästa vecka ska vi tolka ordet kyrkorgel

Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  29 juni 2024

  Gillar dina båtar och blir sugen på en tur. Åkte Hurtigruten från Bergen till Kirkenäs och det var en upplevelse.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Birgit

  29 juni 2024

  Härligt med båtar!
  Det ser jag inte så ofta här i norrlands inland. Mest nån roddbåt eller bastuflotte.
  Kryssning lät ju riktigt härligt!

 3. Svara

  LillaSyster

  29 juni 2024

  Gott om fina båtar här hos dig=) Inga små jollar du fotat utan rena rama kryssningsfartygen – bra jobbat och sista båten är ju perfekt till temat. Ha en bra kväll!

 4. Svara

  Åsa Danielsson (Angelgirl)

  29 juni 2024

  Fantastiskt vackra kryssningsfartyg du fångat på din resa till Gotland! 🙂 Men även de mindre är även de en härlig syn på våra vattendrag – även Bilfärjan som är ett måste på vissa ställen.

  De två sista bilderna – Härliga bilder på båten vid slussen även med namnet Slussbruden/Falun, verkligen passande namn! 😉

  Önskar dig en fin vecka!
  Kram

 5. Svara

  BP

  29 juni 2024

  Lätt som en plätt för dig den här veckan. Även om du inte “kryssat” till Gotland hade du ju haft båtar att tillgå i Falun. Vissa har det verkligen bra ställd – hahaha:-)

  Härliga bilder och intressant text angående båt vs. fartyg. Och båten ni åkte med var väl ett kryssningsfartyg.

  Det ska bli spännande att läsa hur du klarar “kyrkorgel” nästa vecka. Du kanske till och med satte din fot i domkyrkan i Visby;-)

 6. Svara

  Anna-Lena

  29 juni 2024

  Oj! Är du gammal seglare! Du tycks ha gjort allt. Själv är jag ingen sjöfarare. Har i och för sig åkt några kryssningar. Gillade att gå i land på många olika platser. Men sjölivet, det är för långsamt för mej. Go kväll!

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  29 juni 2024

  mycket segling i familjen, vindsurfing

 8. Svara

  Susjos

  29 juni 2024

  Va härligt att du seglat över till Åland tidigare i ditt liv!
  Å så snygga båtar du bjuder på idag! Inte dumt att du just varit ute på kryssning!
  Slussbruden i Falun har jag ju hört talas om, tycker absolut den platsar i Åkes utmaning, du har absolut chans att vinna hans utmaning menar jag!

  Svar: Jag har fått hjälpmedel via hörselrehab, en väckarklocka som är kopplad till en “vibrator” som ligger under min kudde , så när larmet går- då vibrerar min kudde så den kan väcka de döda…!!! Ingen risk att jag försover mej om jag måste ställa klockan på larm. Väckarklockan är också kopplad till dörrklockan, och till brandlarmet, så nog vaknar jag om jag måste, himla bra hjälpmedel!

  Kram till dej!

 9. Svara

  Åke

  30 juni 2024

  Jag har inte ens tvivlat på att du inte löste temat. Jag har en vän som jobbar ombord på ett kustbevaknings fartyg med jag ser inte betäckningen på denna båt. Jag brukar skriva om henne ibland, men får inte släppa vart hon befinner sig jämt, det är ju ute på uppdrag. Din seglingstarm förstår jag precis hur du menar. Ränderna går aldrig ur en tiger brukar jag säga. Bara för att nämna färjan har jag åkt den du visar upp. Färja hade vi ut till Alnön innan bron kom till 1964. Jag har film när jag åker den typ året 1961. Mor har sele på mig, snacka om att bli misshandlad 😉 Men jag ska lägga till att jag var ett mycket livligt barn. Min granne deltog på Almedalsveckan, så det var bra att dom höll koll där på Gotland. Du har ringat in allt vad farkoster man kan tänka på för en sjöbuse 🙂 Lite minus då på att en kanot eller vattenskoter inte är med 😉 Jag skickar en Trisslott dels för Slussbruden (Falun på blev ju som pricken över i:et) men också för ett mycket fint reportage och väl kämpat 🙂 Och mycket tack för länken.

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  30 juni 2024

  Det här blev ju helt perfekt och du var på precis rätt plats. Allt som flyter omkring på vatten och kan ta passagerare är båtar enligt mig. Det är ju ett samlingsnamn och där finns allt från kanoter till monsterfartyg. Det ska bli kul att läsa om er tripp till Gotland när det inlägget kommer 😀
  Kram

 11. Svara

  Anna-Lena

  30 juni 2024

  Hu… för dessa kryssningsfartyg. Maffiga, men inte speciellt roliga. Så tycker jag. Men du har fått fina bilder på dina flytande farkoster. Gillar Slussbrudenbilderna väldigt, och tänk… den har jag aldrig åkt med. Det var meningen en gång men av någon anledning blev det inte så. Så den räkkryssningen får jag ta någon annan gång.

 12. Svara

  Ditte

  30 juni 2024

  Vad trevligt med en kryssning till Gotland. Då var ni ju nästan i mina hemtrakter när ni gick av och på fartyget/båten.
  Åkte ni månne med Birka Gotland? Vi ska ta oss med henne till Gotland i slutet av juli, stanna några dagar och sedan ta oss hem med henne.
  Förra gången vi var på Gotland kryssade vi med Vikninglinjens Cinderella och då var det också Almedagsvecka så vi var där över dagen. Kanske liknande tur ni gjorde.
  Fin tolkning av båt./fartyg. Och visst längtar även jag efter att segla. Vi har ju detta intresse gemensamt.
  Roligt också att du fick med “Slussbruden”.
  För egen del kunde jag bistått/lånat ut många slussbilder och med båtar. Bor ju granne med en sluss.
  Kram

 13. Svara

  åsa

  30 juni 2024

  Med min drunkningsfobi så har jag svårt för att vistas ombord på båtar, konstigt nog funkar det bättre med en liten roddbåt än ett stort kryssningsfartyg.
  Jag blir dock sjösjuk till och med på en brygga.
  Innan Estonia förliste var jag inte lika rädd och kunde ta mig en tur ombord på fartyget som går mellan Umeå – Vasa men numera totalvägrar jag.
  Ha en skön söndag ?/åsa

 14. Svara

  Lollo

  30 juni 2024

  Vilken härlig timing du hade till det här tåg-temat 🙂
  Kul namn på den där “Slussbruden” 😀

 15. Svara

  Äventyret Framtiden

  1 juli 2024

  Slussbruden, nog borde du ju få en trisslott bara för det. Sluss som sluss, tänker jag?
  AidaMar brukar lägga sig här i strandstenarna nedanför gränden nu och då…Nu har vi nästan haft känning av varandra, nästan tagit i hand känns det som.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 161
 • 189
 • 1 654 995
 • 5 128
 • 66 118
Sök här