Bloggen

Idag om en månad…

Av
den
20 november 2009

…då åker vi!

till Mattila, en gammal finngård med anor från 1640-talet, vad kan väl passa en finnkäring bättre!

Platsen ligger endast 3 km från norska gränsen, vid Moldhaugaklintsröysa i Grue! Haha, det ortsnamnet tänker jag inte plugga in!

Där i Mattila ska vi tillbringa några dagar kring jul, helt utan att fira jul!
Många av mina trogna bloggkompisar vet att jag inte är förtjust i julen, och detta år bestämde vi oss för att helt enkelt smita undan!
Vi hälsar på barn och barnbarn före och efter julen istället.
Min aversion mot julen började nog redan när min dotter var liten, jag var ensamstående och kände mig totalt maktlös inför julfirandet. Att aldrig kunna köpa lika dyra julklappar som de barn fick som hade två föräldrar, att handla på kredit på postorder som jag sen fick återbetala fram till sommaren, det blev en tung börda.
Inte har det blivit lättare idag, hela julen är en enda hysterisk köpfest!
Man sparar, jobbar extra, gnor och sliter för att julen ska bli så perfekt som möjligt!
Julen är en pina för alla ensamma människor och för familjer med dålig ekonomi.
Julmaten tröttnade vi på totalt då vi drev värdshus och serverade julbord hela december månad…
När väl julaftonen kom hade vi nog betydligt hellre ätit en blodig biff än julmat, haha
Nu hoppas jag bara att vi får en vit jul dit vi åker, chansen är något större där än om vi stannat hemma.

Denna helg ser jag fram emot att längdskidåkningen äntligen startar och så är jag nyfiken på nya Robinson, ett av mina favoritprogram

Hoppas du också hittar något mysigt att syssla med, kanske börjar julförberedelserna redan så smått lite här och var i stugorna.

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  åsa

  20 november 2009

  Åhhhh…va mysigt ni kommer att få det du och Hasse!
  Håller med dig om julhysterin, jag har skurit ner på en massa “onödiga” saker, julen kommer och julen går ändå.
  Vi har pratat om att åka iväg, men då allihopa (döttrar med barn och respektive), men det har inte kommit längre än till just prat….
  Hoppas du får en skön helg med skidåkning och Karibien (yngsta dottern ringde för en kvart sen, de hade precis kommit hem från Dominicanska Republiken)..
  Ha dé!/Kram

 2. Svara

  Nilla

  20 november 2009

  Det låter alldeles ljuvligt 🙂 Ni gör helt rätt. Men så länge jag har pappa (och det vill jag ju ha så länge som möjligt) så blir det jul här hemma. Och det blir ju att åka fram och tillbaka mellan alla. Pust och stön. Men visst blir man trött av all julhysteri. Vi har dragit ner på det mesta, men det blir ändå smått hysteriskt.
  Helst skulle jag bara sitta i soffan med en massa bra böcker, och min fina vetekudde. Men jag hoppas att ni får det riktigt riktigt härligt!
  Kram

 3. Svara

  Malin

  20 november 2009

  ÅÅåå jag som älskar julen, gillar att baka lite (gör det så sällan) , glögga, pynta, vara långledig, äta gott, umgås och mysa på. Julklapparna försöker jag att inte sätta så mycket fokus eller pengar på. Jag försöker att inte skämma bort mina barn med en massa dyra prylar.

  Men självklart skall man göra som man själv vill, det får inte bli ett måste.

  Jag hoppade till lite när jag läste att du skulle till Mattila, men då trodde jag att det var Mattila utanför Haparanda..
  Det ser ju hur mysigt ut som helst där! Med eller utan julmat och paket.

  Kram

 4. Svara

  Mona-Stina

  20 november 2009

  Håller fullständigt med dig beträffande julen, den kan lika gärna vara.
  Jag bodde själv med mina barn i tio år och hade svårt att känna julglädje men försökte så gott jag kunde med de små resurser jag hade.
  Fy pyton, jag mår dåligt när jag tänker tillbaka, förstår dig precis.
  Fast min julaversion började redan när jag var liten och mina föräldrar var fulla hela helgen.

 5. Svara

  Lelu

  21 november 2009

  Men vilken BRA ide , o att förverkliga den . Starkt gjort ..
  Kommer följa med i rymden som en irrande iskristall ..Här skall oxå stramas åt , det hela är ju hysteriskt … utegran som lyser blå med några kulor i det får duga.
  Men herregud vilken middag du föreslog det vattnas i munnen .. Nu får man ta upp detta på familje rådet …

 6. Svara

  Anki N

  21 november 2009

  Du det där lät kanongott, där får ni nog en härlig jul, även om ni inte ska fira den.
  Ser ut att vara ett redigt myspys ställe för avkoppling, njutning o att bara vara.
  Jag känner massor för jul i år och advent. Vet inte redigt varför – de e kanske åldern. Solnedgång halv fyra?? De var tidigt du. Jag var ute och satte täcke på hästarna i kväll och gav dem nattematen strax efter fyra och då var det fortfarande ljust här. Vi har haft kanonväder i två dagar nu, men i natt ska de blir regn o blåst igen sägs det. Nu är varjefall hela taket klart, eller även nockpannorna pålagda, så nu kan de snö om de vill. Jo visst gillar jag att handla – precis som du levde jag många år ensam med grabbarna o kunde inte unna mig själv speciellt mycket, så nu försöker jag unna mig själv lite mer. Fast de är mest bara småsaker för några stora pengar blir de inte över på gården. Den här gången var det faktiskt mamma som betalde allt….t y s t…berätta inte de för någon…*ler*. Jag säger nej men hon är envis tanten o tränger sig före o vipps så är det betalt. Vad gör man?!
  Ja julen är fram för allt köpmännens högtid. Vi handlar inte speciellt mycket julklappar, det blir barnbarnet som får mer än en. Vi har alltid tyckt att det viktig är att vi träffas och umgås.
  Hundarna ska få var sin pläd i jul – för dom måste ha julklappar ju!!!

  Nähä, jag väntar på vännerna från granngården. Vi ska träffas o snacka bort några timmar, kanske spela lite kort.

  Ha en skön lördagskväll. Oh jo Janne hälsade att han har full förståelse för att Hasse vägrar åka till Ullared – de gör han med…haha.

  Kramiz anki n
  😀

 7. Svara

  Christina

  21 november 2009

  Hej Paula!
  En sak som jag kommit till insikt med julen är att jag varit helt överstyrd med det.Jag vet inte hur mycket pengar jag slängt ut på prylar ungarna inte ens har någon glädje av.Och det är bara mitt fel och ingen annans.Nu så har vi bestämt här hemma att julklapparna kommer det att dras ner på rejält(självklart kommer de få klappar,men bara sådant som de verkligen har glädje av) och istället försöka fokusera på det julen handlar om.Mat,bak,träffa släktingar.Själv så trodde jag det skulle bli ramaskri på ungarna,men icke.
  Låter ju bara helt underbart att få smita iväg så där och skippa allt.Tyvärr så får jag nog vänta med det ett par år innan det kan bli aktuellt här hos oss :nervous:
  PS….jag är inte blogglös längre 😉

 8. Svara

  Ulla

  21 november 2009

  Det låter härligt att bara smita ifrån allt, men samtidigt har jag ingen lust med det. Jag gillar julen, men jag gör inte mer än jag själv. Vi tar det med ro fast det är “vår” tur att ha julen

 9. Svara

  Kicki

  21 november 2009

  Skönt att dra iväg över julen. Vi firar den inte alls så hysteriskt, men det är trevligt att ha sina barn med familjer här över helgen.
  Kramen

 10. Svara

  britten

  22 november 2009

  å kära du så härligt !..du jag är inte så stor tror du jag ryms i din resväska ?

 11. Svara

  Monica

  22 november 2009

  Jag skulle gärna göra som du – välja bort Julen. Men som du förstår så skulle jag åka till varmare breddgrader. 😉

  Mattila är en fantastisk vacker plats och ni kommer säkert att få en vit Jul. Det ligger inte så långt från den lilla ort jag bodde på i Norra Värmland så där har jag varit.

 12. Svara

  messan

  22 november 2009

  Åh, vad mysigt det låter att åka iväg utan alla måsten. Jag tycker också hysterin kring klapparna och maten kan bli för mycket. Vi köper bara till de små barnen och dom senaste åren har vi firat i fjällen med skid och snowboard åkning. Visst har vi ätit ett julbord, ett pyttelitet. Fast jag älskar julen för stämningen skull, ljusen, dofterna, midnattsmässan jag brukar gå på och julmusiken den gamla Mmmmm!
  Kramar

 13. Svara

  Mia

  22 november 2009

  Bra idé tycker jag *L*
  Jag vill ha kycklingsallad till jul…det var längesen…. 😉

 14. Svara

  annette

  23 november 2009

  Önskar jag hade någon i min närhet som ville åka med till en sådan plats över julhelgen, tycker inte om julen och firar den inte av olika orsaker. Ställer fram lite ljusstakar mest för att grannarna inte skall undra;)

  Kramar!

  annette

 15. Svara

  Eva-Lena

  23 november 2009

  Så underbart klokt och så härligt ni kommer att få! Jag skulle vilja ta med familjen och bo på pensionat under julen, tänk att bara få umgås, promenera, spela spel och läsa böcker. Tyvärr blir det alldeles för dyrt med helpension för fem personer under juldagarna (och annars också för den delen).

  Vi har dock sen ett antal år dragit ned mycket på julandet, bl a för att jag varit så sjuk, och för att vi insett att julen kan bli så bra utan dignande julbord och dyra julklappar. I år ska jag nog t o m gå på midnattsmässa och sjunga med kyrkokören. Hoppas att det blir snö!!!

  Kram från Eva-Lena!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 411
 • 369
 • 1 608 639
 • 5 041
 • 65 037
Sök här