Läst

Jag har läst..

Av
den
18 maj 2012

Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Ett par skor, en trälinjal, ett par stålbågade glasögon, en silverbrosch.
Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister.
Men föremålen försvinner inte utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de?

År 1906 trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla.
När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen.
En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Det var en mastig berättelse på ca 600 sidor det här.
Två parallella berättelsen flätas ihop, men jag hade gärna sett bara en historia, den om rösträttskampen vid sekelskiftet 1900.
Den historien har allt, intressant historiskt perspektiv, fängslande personporträtt och driv och dramatisk kärlek.
I form av en brevväxling får vi följa skeendena under tiotalet år med bilens intåg och telefonens ofattbara lyx.

Den stackars Hanna som lever sitt lilla futtiga liv här och nu tillför enligt mig inte något till boken utan drar istället ner läsvärdheten genom att göra romanen alltför lång.
Den unga författaren uttrycker sig väl, språket flyter på som små pärlor på ett radband och det är en njutning att läsa!

Utdrag ur boken:
“Ingen kunde ha planerat ett bättre midsommarväder. Sol flödade över torp och folktomma gjuterier. Den lade sig över banken, postkontoret, apoteket, mejerierna, utan att det riktigt bekom någon, där fanns nämligen ingen. Sol trillade ned mellan grenarna i skogen och lade sig som varma fläckar på mossan, och på stigarna för den som råkade vara på väg genom den. Men framför allt låg solen varm och älskande över ängen, där folket just reste en lövad stång fjorton meter närmare den. Närmare bestämt var det åtta starka karlar som reste den, medan ett tjogtal belåtna kvinnor betraktade deras spelande överkroppar och familjer över hela fältet ägnade sig åt att äta medhavd matsäck eller binda kransar åt vem som helst begåvad med huvudsvål”

Totalt sett alltså en positiv upplevelse, och författaren har verkligen potential men ska kanske utveckla konsten att hålla sig inom vissa givna ramar lite mer.
Mitt betyg blir därför ***

Sarahs andra halva av Lisa Genova

“Jag tror att en liten del av mig visste att jag levde ett ohållbart liv. Emellanåt viskade den lilla delen:Sarah, ta det lite lugnare. Du behöver inte allt det här. Du kan inte fortsätta så här. Men resten av mig, stark, smart, fast besluten att prestera, prestera, prestera, hörde inte ett ord av viskningarna”

Sarah är en högpresterande trebarnsmor i en välbärgad Bostonförort, med ett prestigefyllt jobb och långa arbetsveckor. Men när hon kraschar med sin bil på väg till arbetet förändas allt.
Sarah slår i huvudet och drabbas av vänstersidig neglekt, en neurologisk skada som bokstavligt talat berövar henne förmågan att uppfatta vänstra halvan av verkligheten. Hon kan inte arbeta som tidigare, och inte heller fungera i vardagen. Hennes enda möjlighet är att uppfinna ett nytt sätt att se på livet, ett helt nytt sätt att leva.

Jag stiftade bekantskap med författaren då hon utkommit med sin förra bok, hennes första, “Fortfarande Alice” som jag läste för ett par år sedan och tyckte mycket om.
Inte blir jag besviken denna gång heller, historien om Sarah är välskriven och trovärdig.
Att författaren själv är filosofie doktor i neurovetenskap och har gjort nogsamma efterforskningar om sjukdomen som här beskrivs ger hela berättelsen tyngd.
Eftersom jag själv är drabbad av en neurologisk skada i hjärnan och jag har förstått hur otroligt fiffigt konstruerad hjärnan är som kan kompensera mycket av sådana kunskaper som fallit bort så är denna bok för mig ett guldkorn som visar på att man kan leva ett liv till fullo även om man inte anses vara perfekt!
Det finns saker som stör mig lite grann, historien är ganska förutseende, man kan lätt räkna ut hur den slutar.
Berättelsen börjar med en beskrivning över Sarahs hektiska liv som är så välskrivet att jag känner hur pulsen ökar, hur jag får svårt att sitta stilla, hur jag vill säga till henne att det hon håller på med är rena vansinnet, ingen kan hålla så många bollar i luften.
Sen är det ju så att i USA råder djungelns lag, blir du sjuk ska du ha privata försäkringar för ofantliga belopp för att inte duka under. Inte ens den högavlönade Sarah har sådan försäkring utan efter några månader sitter hon i en situation där hon inte längre är berättigad till rehabilitering och ändå är så sjuk att hon inte kan återgå till arbetet.
Det blir en svår nöt att knäcka, men hon har bra stöd från sin familj och som karriärist har hon en obändig vilja och optimism.
Bokens budskap är helt solklart att det inte finns några rätta eller fel sätt att leva, om ett sätt slutar fungera så kan man bli lika lycklig eller kanske ännu lyckligare genom att ändra både sin syn på livet och förutsättningarna för det.
Det är ju en välkänd sanning att många som gått igenom livskriser av olika slag kommer stärkta ur dem, och samtidigt så mycket klokare!
Jag ger boken full pott, **** och rekommenderar varmt både denna och hennes tidigare roman

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  18 maj 2012

  Intressanta böcker du verkar ha läst! Den första boken kittlar extra mycket eftersom jag är född på Tierps sjukstuga…

  Den andra boken verkar också spännande, men jag är alltid lite tveksam till amerikanska författare, men ska testa denna och hennes föregående bok också.

  Själv läser jag Sofi Oksanen nu, hon är bra!

  Trevlig helg, och håll tummarna för Anton!

 2. Svara

  Nette Cecilia

  18 maj 2012

  😆 Anton ja han ska ni rösta på nu ni som har rösträtt ,Molly med för den delen det syns nog bra vilka som har rytmen i kroppen .du hinner med många fina böcker ,jag skulle nog läsa mera om jag hade tid ,kram o trevlig helg ,nette 😛

 3. Svara

  Synnøve

  19 maj 2012

  Ytterligare två bra beskrivningar av böcker från dig. Vet inte vilken jag skulle vilja läsa först.
  Jag letar fortfarande efter en annan författare du berättat om här. Ann Rosman. Jag SKA hitta henne 😛

  Nu är det snart frukost och så drar vi iväg över gränsen ett par timmar.

  Ha det bäst där i pörtet.
  Kram nabokäringa :mrgreen:

 4. Svara

  Turkulainen

  19 maj 2012

  Tack igen för trevliga bokpresentationer. Har du läst Mr Alis äktenskapsbyrå av Farahad Zama? En charmerande feel good-bok, passar bra när man inte känner sig särskilt djupsinnig eller på humör att konfronteras med all världens problem. . Därmed inte sagt att boken är nån såpbubbla. Pröva, du kanske gillar den! Miljön är nutidens Indien.

  Läste just Vibeke Olssons Sågverksungen. Det var du som tipsade om den i din blogg. Jo, jag tyckte om den och ser fram emot fortsättningen.

  Brukar alltemellanåt bläddra i din digra kategori “Läst”. Vi läser lite olika sorts böcker, vilket jag tycker är enbart givande. Bland “dina” böcker har jag hittat en hel del som jag tyckt om och nog annars aldrig skulle ha läst.

  Hohoooo vi vann över USA! I dag blir det en thriller igen, Finland mot Ryssland. Lita på att jag ska sitta framför teven och heja om några timmar. Fast tyvärr tror jag inte mina hejarop hjälper denna gång. Nå, vi får se.

  Ha det bra.

 5. Svara

  Turkulainen

  19 maj 2012

  Till Synnöve. Ann Rosmans böcker finns på adlibris.se På svenska, tyska, norska, finska, danska.
  Om du inte vill köpa boken tycker jag du ska be ditt bibliotek att ta hem dem.
  Hälsningar från Åbo.

 6. Svara

  Mia

  19 maj 2012

  Jag MÅSTE bara läsa de två böckerna av Lisa Genova! 🙂
  Men jag glömmer ju bort det varje gång jag ska ha en ny bok!!!!
  Kram på dig, fina Paula!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 479
 • 499
 • 1 641 170
 • 5 101
 • 65 747
Sök här