Humor Läst

Jag har läst..

Av
den
7 november 2012

Rosor, min kära, bara rosor av Mark Levengood

I Marks nya samling blandas världsstjärnor som Meryl Streep och Dalai Lama med en sorglustig historia om Liv Ullmanns hund.
Men här finns även vinteroptimisterna på livsfarliga skridskoisar, de inte helt ungdomliga turisterna på Göta Kanal och en ängslig telefonväckningsröst på ett hotell i Sverige.
Samt förstås Marks kedjerökande mamma, hans svindlande långa morfar och det gistna hembiträdet som vilset vandrar genom livet på svullna fötter.

För i Marks ögon är vardagen ett myller av intressanta iakttagelser som han vänder och vrider på och gör både oväntade och inspirerande upptäckter. Och har man Marks förmåga att se det roliga även i misslyckanden, då blir allt det vanliga och trista i vardagen något positivt och lärorikt.
Illustrationer av Ilon Wikland

Smakprov ur boken:
“Jag bor i ett land högt upp i norr. Låt oss inte nämna riket vid dess rätta namn, eftersom följande berättelse innehåller en mild kritik, men så mycket kan jag säga att i detta land äter man döda fiskar som kallas “sill” och ägghalvor med klibbig smörja som man kallar “Kalles Kaviar”
Av någon anledning vet de alla att slaget vid Hastings var 1066, annars är de rätt förvirrade inför historien.
De är arbetrsamma och punktliga, men har en vana att inte gå till jobbet om arbetsdagen är i närheten av en helgdag, detta kallas “klämdag”. När de är lediga ägnar de sig antingen åt “mys” eller “bus””

Ja som ni förstår kan man inte undvara denna bok!
Köp den, smygläs den och ge den i julklapp till någon du tycker om!

Förnumstigt, roligt, ironiserande, optimistiskt

Mitt betyg ****

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve

  7 november 2012

  MÅSTE HA säger jag bara… höll den i min hand sist vi var i Arvika….
  Ångrar att jag inte tog den.
  Kramen Synnöve.

 2. Svara

  TT

  8 november 2012

  Då skriver jag upp den på önskelistan!
  Helst skulle jag vilja ha Mark sitta i min soffa och diskutera ditten och datten med mej varje dag men han har ju Jonas. 😉
  Kram!

 3. Svara

  messan

  8 november 2012

  Det boktipset tackar jag för. Idag är en läsdag för regnet ramlar ner i väldigt stora mängder. Vill ha sol!
  Man får läsa och äta lite gottigt istället.
  Kramar om dig

 4. Svara

  Turkulainen

  8 november 2012

  Tack för tipset, den här boken ska jag läsa. Mark Levengood är ju också en i Sverige bosatt finlandssvensk. Heter det “sverigefinlandssvensk”, måntro?
  Själv läste jag nyligen Nan Östmans Ett slags sällskap. Trevlig, välskriven bok om ett äldre par som bor på landet, barnen bor långt borta och paret har inte just någonting att säga varandra. Tiden går, livet är enahanda. Huvudpersonen Anna (råkar vara översättare!) bestämmer sig för att göra något åt saken. Och hur går det sedan? Läs, jag tror du skulle tycka om boken!
  Chris Cleaves Little Bee (ja, den heter så på svenska) har jag just börjat med, den verkar bra. Den har fått fina recensioner, du kan läsa på webben.
  Herman Lindqvists kåserisamlingar gillar jag, ju äldre desto bättre. Rekommenderas när du känner för något roligt och lättsamt! Hans övriga böcker är, nåja hm. Nu har han nyligen gett ut självbiografin Mitt i allt. Ganska fräna recensioner har den fått och omdebatterad blev den ju också, eftersom förlaget stoppade leveransen av upplagan för att göra korrigeringar i den. Jag ska läsa den vid tillfälle.
  Vi läsert vidare, ha det bra.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 272
 • 363
 • 1 626 666
 • 5 069
 • 65 363
Sök här