Bloggen

Ludvika tur/retur

Av
den
8 november 2012

Lite vitt puder lyste upp vägen idag då vi satt och åkte till vårdcentralen i stan tur och retur.
Maken hade inbokade besök på eftermiddagen och var rätt stressad men allt funkade tidsmässigt bra.
Det var en ny fin vårdcentral i privat regi som jag listat mig hos eftersom jag då har kvar samma personal som tidigare jobbade på Smedjebackens VC.
Här i byn har inte funnits läkare på många år och då man har kroniska sjukdomar är det mycket värt att slippa träffa nya doktorer vid varje besök.
Så mycket klokare blev jag nu inte, men måste tillbaka nästa vecka eftersom proven jag behöver ta ska göras på fastande mage, typiskt!
Blodtrycket var lite högt så det får vi också kolla nästa vecka igen, för ett år sedan tog man bort en medicin och nu äter jag “bara” två blodtryckssänkande mediciner.
Min yrsel tyckte doktorn berodde på förträngningen i mitt halskärl som gör att inte blodcirkulationen till hjärnan fungerar som den ska och det är ju inte så svårt att förstå, jag har nog svårare att förstå att jag överhuvudtaget alls fungerar!
Tyvärr finns det inget botemedel mot detta, jag gör allt rätt, har slutat röka, rör på mig så mycket jag orkar och äter nyttigt.
Om det visar sig att blodfetterna inte ligger bra då kan man höja medicindosen men förra året låg de bra och jag har ju inte ändrat livsstil sedan dess.
Däremot skulle doktorn prata med medicinmottagningen om det fanns anledning att göra en ny ct-undersökning på kärlen vilket jag gärna skulle vilja göra såhär två år efter min tia.

Vid undersökningen sa doktorn att han hörde blåsljud på halsådern! Vad månne det betyder…
Lite deppig blir jag allt, för ibland känns det lite som att sitta med en tickande bomb i huvudet.

Min mamma hade en tickande bomb, ett sedan födseln svagt kärl i hjärnan som brast och orsakade hennes alldeles för tidiga bortgång.
Då sa läkarna att det inte var ärftligt utan ett medfött fel men vad vet jag, detta var ju för över 30 år sedan.

Nå, detta blev då rakt inget upplyftande inlägg, men jag känner mig emotionellt lite som en urvriden trasa och i min blogg skriver jag om det som händer i mitt liv och just nu är det inte roligare!

Stackars Blinka fick ingen långpromenad alls idag, 12 mil i bilen och när vi kom hem gick jag till udden med henne där hon fick springa lös.
Sen stod det inte på innan skymningen kom, inte många timmars dagsljus nu.

Friheten uppskattades, hon studsade omkring som en Duracell-kanin i snön!
Nu hoppas jag på lite mer vinterväder så jag kan åka spark för då har jag stöd när yrseln sätter in.

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Saija

  8 november 2012

  Puss älskade mamma! <3

 2. Svara

  Kajsa

  8 november 2012

  En riktigt lång o varm styrkekram till dig. Kraaaam

 3. Svara

  Mia

  8 november 2012

  Jag hoppas verkligen att allting blir till det bästa för dig! Men jag förstår också din oro, kram på dig vännen!

 4. Svara

  TT

  8 november 2012

  Klart man måste vara låg ibland och som sagt, i sin egen blogg gör man vad tusan man vill.
  Hoppas verkligen att allt är OK!!
  Jag förstår din oro… vi har ju samma historia vad gäller våra mammor och jag känner mer och mer att jag måste be om en rejäl kontroll av allt även om jag får betala någon tusenlapp nu när det inte finns företagshälsa som fixar sånt längre.
  Kraaaam!

 5. Svara

  Herr Nilssons Fru

  8 november 2012

  Förstår din oro helt o fullt. Inte roliga saker de där. Så börjar vi bli gamla o då oroar man ser mer än vad man gjorde när man var yngre – mycket mer. Både om barn, barnbarn o sig själv:) Jag håller på Dig Paula jag tror du blir minst 100 år!!!

  Satt o kollade foto från Smedjebacken idag, du minns jag var ju där för några år sedan. oj vad snö de var de året, minns att tågets bromsar frös..ja de lä vi aldrig glömma..haha…hur långt har du till Smedjebacken nu – jag är lite dålig på dina trakter.

  De där med att de inte kunde ta provet, de drabbade mig också i månadags för jag inte var fastande så jag var tillbaka igår o lämnade en hög blod.
  Kramiz bästaste Paula

 6. Svara

  Marketta

  8 november 2012

  Ja, du kan nog vara glad över att du har flyttat till den nya vårdcentralen. Jag ser ju dom nya läkarna gå fram och tillbaka när vi sitter i väntrummet och väntar på att mamma skall få komma till labb.

  Undrar hur det skall gå med mamma. Anestesiläkaren i Falun skulle skriva ett brev till vårdcentralen och be dom fixa en läkare till mamma. En som skulle ha koll på alla hennes sjukdomar. Jaja, får väl hoppas att hon får en läkare som åtminstone jag förstår om hon inte gör det. Om hon inte behövt ta prover så ofta så hade jag sagt åt henne också att byta.

  Jag frågade reumatologen i Falun för många år sen, då när mamma nyss fått sin reumatism, ifall det var ärftligt. Han sa att det var väldigt sällsynt, att det var bara 2 procent, eller var det ännu mindre som fick det. Har nästan god lust att fråga om det gäller fortfarande 😆 .

  Kramizzar
  Marketta

 7. Svara

  Ninni

  9 november 2012

  Fy vad jobbigt för dig. Att vara yr är otäckt och att inte veta varför är otäckt det med så det är bra om de gör en ct-undersökning på dina kärl. Vad gäller blåsljudet… ring upp vårdcentralen och prata med en sköterska där och berätta vad läkarn sa och att du vill veta vad det menades med blåsljud på halsådern. Antingen tar hon reda på det du vill veta eller så ringer doktorn upp dig och förklarar. Men blir ju helt ställd såna där gånger och kommer inte ihåg att fråga heller och frågorna kommer man ju på efteråt.
  Varma kramar till dig!

 8. Svara

  Gun

  9 november 2012

  Tycker riktigt synd om dig nu! Du som har varit så duktig och skött dig exemplariskt borde ha fått ett bättre besked. Yrsel är så obehagligt, sen blir man ju lite återhållsam med att röra sig av naturliga skäl, det är inte roligt när allt snurrar. Men det kan ge med sig ska du se.

 9. Svara

  Mia

  9 november 2012

  Hälsan är guld värd och när man inte har den så är det lätt att känna sig låg! Huvudsaken är att du har förmåga att se livets glädjeämnen emellanåt, för de finns. Hoppas du ska få din efterlängtade undersökning!

 10. Svara

  Kicki

  9 november 2012

  Du har ju varit kanonduktig med att ändra dina vanor till det bättre, så du borde vara värd bara postitiva besked från läkarna. Är det nån av medicinerna som orsakar yrseln? I Berras fall är det ju morfinet som är “boven i dramat”.
  Att du bekymrar dig för Saija dessutom, gör ju inte saken bättre.

  Jag önskar dig allt gott, det vet du.
  Kramen (en stor en)

 11. Svara

  Menageriet

  9 november 2012

  12 mil!? Jag har visst glömt att det är ju inte såå långt när man bor norrut. Själv tycker jag att åka 4 km är ett helt företag. Var på VC i augusti och skulle tillbaks för prover på fastande mage, men har inte kommit iväg än. Usch och fy!
  Det blir säkert positiva besked om proverna Du får! Blåsljud på halspulsådern? Då kan det ju inte vara helt tätt, antar jag?
  Håller med Dig om att livet inte alltid är en dans på rosor. Men ibland verkar det som om vissa får mer bekymmer än andra här i livet. 🙁 Men det brukar alltid ordna sig.
  Här har vi bara haft frost än och lika glad är jag.
  Ha en fin helg och styrkekramar till Er alla!

 12. Svara

  annette

  9 november 2012

  DEt var långt för att besöka Vc, men jag förstår Dej, akutbesök kan man ju göra var som helst, men är det kroniska sjukdomar så är det ju guld värt att vara “känd”!
  Tråkigt med blodtrycket, men framförallt tråkigt med yrseln och blåsljudet på halspulsådern,vi får tro att det blir en rejäl undersökning/röntgen av det så det går att åtgärda!
  Livet går upp och ner, så är det ju för alla även om inte alla vill erkänna det!
  Hoppas helgen bjuder på lite fint väder så Ni kan vara ute i naturen!

  Kramen

 13. Svara

  Darkangel och fröken Jokkmokk

  9 november 2012

  Kram

 14. Svara

  BrittMarie

  9 november 2012

  I alla fall så har du ju gjort allt du kan för att ha en bra livsstil, vad jag förstår. Inte det minsta dåligt samvete ska du behöva ha. Allt kan man inte göra något åt, som ärftlighet till exempel. Hoppas du får de undersökningar du behöver, så det kan åtgärdas till det bästa! Det är synd om er i glesbygden, som har så långt till mycket. Det är ju inte i en handvändning att åka tillbaka och ta prover. Synd att det inte kunde planeras på en gång.
  Oj, ni har ju vitt på marken, som ligger kvar. Då blir det nog snart en sparktur för dig och Blinka. Det låter kul 🙂

 15. Svara

  Nette Cecilia

  9 november 2012

  🙂 Du hittar då bra kul bilder .Fruset är det här också .hälsan på den här tanten är inte den bästa idag .Nu har jag köpt mig ett power hjärta så få se nu om jag blir piggare med 2 hjärtan ( det är ett hjärta med magnet som man sätter fast i kläderna som sätter igång cirkulationen i kroppen ,provade ett för en vecka sedan och se jag blev ca 10 år yngre ) :lol:Hoppas du tar dig igenom det som inte är bra ,trevlig helg ,Nette

 16. Svara

  Christina

  10 november 2012

  Låter inget vidare alls det där med yrsel och allt annat.Måste ändå ge dig en stor eloge för att du lever så sunt och fortfarande håller dig ifrån cigaretterna.Men jag ger mig tusan på att du är en sån krutkärring att du överlever oss alla som kommenterar här inne. 😉

 17. Svara

  Malin

  10 november 2012

  Hälsan är viktig och visst är det tråkigt när allt inte är i sin ordning. Du är duktig som gör allt du kan och även låter expertisen hålla koll på dig. Så mycket mer kan du inte göra, jo ta vara och göra det bästa av varje dag.

  Dottern hade prov i hjärta och blodomlopp i veckan så jag vet lite mer om det du skriver om än innan.

  Mörkt är det här oxå, har varit två soliga klara dagar i veckan med några cm snötäcke, men nu lagom till helgen ösregnar det och jag tror inte tussarna vill vara ute nu 🙁 Synd för de behöver oxå motion och få sträcka loss i full fart med sina små glädjeskutt.

  Kram ?

 18. Svara

  Punatukka

  10 november 2012

  Jag ryser när jag läser och inser att jag nog inte förstått allvaret i dina besvärliga problem….Såååå bra att du får behålla läkare och andra på den nya vårdecentralen 🙂 Måtte allt bli bra så du kan vara lugn för det här måste ju kännas jobbigt som bara den 🙁 ?! Det andra vi “pratat” om hittar du i meddelanden på FB.
  Önskar er alla sköna dagar i snön,kraaaaaaaam!

  Ps. jag önskar jag också fick åka sparkstöttning Det har jag inte gjort sen mitten på sextio-talet,för att inte tala om skidor…jisses det minns jag inte ens,tsss!

  En till kram…å puss på alla sötnosar 🙂

 19. Svara

  AprilSus

  11 november 2012

  Det är ju först när hälsan börjar svikta som man börjar inse att man inte är odödlig. Jag måste säga att jag tycker du har varit väldigt duktig på att ändra dina sämre vanor till bra och sunda vanor istället, för sånt är ju lättare sagt än gjort.

  Jag måste säga att jag är lyckligt lottad som bara har 5 minuters promenadväg till VC, sen så måste vi ju visserligen åka till grannkommunen ibland, för vissa saker. Brukar du titta på 112? Nu är ju både ambulansen i Nässjö och Eksjö med i programmet, samt akuten på sjukhuset i Eksjö. Vid något tillfälle har ambulansen skjutsat patienter även till sjukhuset i Jönköping, som det händer att vi måste åka till i vissa ärenden. Vi ska dit med Mathilda om lite drygt en vecka på ett läkarbesök på barnmottagningen. Nu hoppas jag ju slippa träffa dem som medverkar i programmet, men det är ändå lite roligare att titta när man känner igen sig. Av någon anledning älskar jag alla dessa program som handlar om polisen, räddningstjänsten och vården. De som jobbar inom dessa områden är riktiga hjältar, för vad skulle vi göra utan dem?

  Om du känner oro över att läkaren berättade om blåsljud på halsådern, så tycker jag att du ska ringa din läkare och be att han förklarar närmare vad det är för något. Tycker att det är lite konstigt att han inte gjorde det redan när du var där? Mest troligt är det väl inget som är så farligt, för då skulle han ju knappast bara konstaterat att det fanns där utan att göra något åt det? Hoppas du får din ct-undersökning inom en hyfsat snar framtid och att de andra provtagningarna ger dig bra och lugnande besked.

  Lider med dig. vännen! Det är mycket som händer runt ikring dig just nu, så att du känner dig deppig är inte så svårt att förstå. Hoppas det snart vänder till det bättre.
  Sänder över massor av styrkekramisar till dig, vännen! <3

 20. Svara

  Bia

  11 november 2012

  God morgon Paula!
  Förstår om du känner dig orolig med den där tickande bomben.
  Men man får leva så länge man lever och ta vara på dagarna.
  Och det gör ju du!
  Skickar famnen full med kramar!

 21. Svara

  Lena Lif

  11 november 2012

  Jag beundrar dig som lever med en sån sjukdom och ändå lyckas behålla humöret så bra, alltid positiv och med glimten i ögat.
  Hoppas verkligen att hälsan står dig bi och lovar mig själv att leva nyttigare.
  Sänder alla positiva vibbar jag kan uppbringa!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 471
 • 520
 • 1 640 663
 • 5 101
 • 65 736
Sök här