Läst

Jag har läst..

Av
den
17 november 2012

Skogens hemligheter av Göran Ekström

Många fascineras av möjligheten att komma de vilda djuren inpå livet, men saknar ofta den nödvändiga kunskapen, inte minst den biologiska kunskapen.
I boken vill författaren och fotografen Göran Ekström genom sina berättelser och bilder stimulera människor att själva ge sig ut i skogen på upptäcktsfärd.
Följ med en ljuvlig sommarnatt, mitt i juni, till lappugglornas familj vid stubbkanten. Eller smyg dig försiktigt fram mot den ståtliga råbocken vid ängskanten en tidig morgon precis när morgondimman lättar.
Med hjälp av de fantastiska bilderna känns det nästan som att befinna sig mitt i skogen, bland djuren, ljuden – och tystnaden…

Trots att jag går i skogen nästan dagligdags är det ytterst sällan jag råkar på vilda djur. Fåglar kan jag märka av inne bland träden eller flygande från sitt bo på marken men i övrigt är det endast någon enstaka räv och några rådjur jag stött på under mina promenader.
Nu begriper ju jag också att både hundens närvaro och min egen observeras av djuren och speciellt en lösspringande hund gör ju att möjligheten till att få se vilda djur är obetydligt liten.
När jag läser den här boken slås jag av att jag saknar den absolut viktigaste egenskapen, nämligen tålamod.
Jag förstår verkligen hur lång tid som kan gå innan fotografen får sin bild, vi pratar inte bara om timmar, inte dagar, inte veckor utan i vissa fall månader! Självutlösande kamera kan också behöva ställas ut för att kunna fota de vilda djuren.
Författaren närmar sig mycket försiktigt, låter djuren liksom vänja in sig på hans närvaro tills de skygga djuren nästan börjar lita på honom. Att han sedan lämnar små gåvor efter sig i form av godbitar minskar ju inte hans chanser till närkontakt!
En mycket trevlig bok med fantastiska bilder, en perfekt julklapp till någon som uppskattar vår vilda natur!

Mitt betyg ****

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Ingegerd

  17 november 2012

  Det måste vara en riktigt inspirerande bok! Men som Du påpekar, har man hund med sig är chansen mindre att man ska lyckas se något djur. Kläder som prasslar, kvistar som bryts, det räcker för att de ska hålla sig undan. Jag har en annan liknande bok, tror den heter Se djuren, där kameran ersätter geväret. Du vet det där snacket om att det är för naturupplevelsen som jägaren går på jakt!

 2. Svara

  Menageriet

  17 november 2012

  Såna böcker gillar jag! Vackra bilder från naturen och inte mycket text. En riktig blädderbok! Har inte tålamod att läsa en massa test. Börjar väl bli senil också, för är det mycket text, så har jag glömt vad jag läst i början. 😆
  Denna bok kanske är en bra julklapp till någon naturmänniska?
  Ha en trevlig helg och kram! 🙂

 3. Svara

  Mia

  17 november 2012

  Underbart med såna böcker, att bläddra i och läsa många gånger om…Naturen kan verkligen ge en de mest fantastiska upplevelser….men som du säger, det gäller att ha tålamod 🙂
  Nä Paula, jag har ingen bäddsoffa till grabben…men har fått tips på en duxmadrass, ska bara fixa ett underrede också 😯
  Ha det så gott denna lördagkväll! Kram på er….

 4. Svara

  Ragnvi

  18 november 2012

  Morning i Naturen! Dom djur jag lyckas få se ser jag väl av misstag antar jag?! Vill förresten bara se dom på långt håll också, fniss! Fast fåglar har jag inget emot!
  Men tvi vale för din blåsa på hälen!!! Hur mår den nu?
  Kramen!
  Ragnvi

 5. Svara

  BrittMarie

  18 november 2012

  Oj, det verkar vara en riktigt fin bok. Märkligt nog kan man se vilda djur även i stan ibland. Igår såg jag en förvirrad talgoxe flyga omkring bland hyllorna på Bauhaus i Norrköping. Undrar om den hittat ut? Kanske det till och med finns fågelmat att hitta i den butiken, så den trivs.
  Kram på dig

 6. Svara

  Synnøve

  19 november 2012

  tack för tipset Paula. Ska se om jag finner den där boken.
  Hoppas det är bra med dig i pörtet.
  Dags för mig att hoppa i säng. Jobb i natt…
  Kram från nabokäringa :mrgreen:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 299
 • 380
 • 1 635 170
 • 5 092
 • 65 627
Sök här